www.24rodopi.com

Мъка с поискана спешна помощ: Мъж умира, от 112 пращат… полицай!

вторник, април 329коментара


Кърджалиец почина в дома си, а при опита да бъде потърсено съдействие на телефон 112, вместо да бъде изпратен екип на Спешна помощ, от оператора са сметнали, че е необходимо полицейски патрул да се отзове на „сигнал за агресивни роднини”.
Семейната драма се разиграва в апартамент в квартал „Възрожденци” в Кърджали преди седмица. 60-годишен мъж получава остра сърдечна недостатъчност, задушава се, а съпругата му изпада в паника. Веднага се обръща към свой съсед адвокат. Комшията набира Център 112 и следват… разпити за трите имена на нуждаещия се от спешна помощ, години, оплаквания.
„Обясних им, че човекът е на легло и се задушава. Имаме нужда спешно от медици. Посочих адреса - улица „Васил Друмев” 31. Това е нова кооперация и трудно се намира. Затова посочих за улеснение-паркинга на блок 28 във „Възрожденци”. Затворих. Малко по-късно отново се обадих-пак разпити и чудесии. Мъжът буквално посиня. Съпругата му колабира в тази стресова ситуация. Последва трето позвъняване. Най-после попаднах на някакво момче, което наистина ни свърза със Спешна помощ. Когато медиците дойдоха, те просто констатираха смъртта на човека. Заедно с тях обаче бе пратен и полицейски патрул по сигнал от 112 за „агресивно поведение от страна на родини”. Аз съм бивш служител на реда и трябваше да обяснявам на колегите си, че искахме спешна помощ, а от отсрещната страна ме разпитваха сякаш трябва да знам цялото родословие на пострадалия. Става дума за човек в беда, подробностите са излишни”, разказа за 24rodopi.com авторът на трите позвънявания на спешния център 112. Мъжът е уважаван кърджалийски адвокат. Възмутен е обаче от реакцията на операторите в 112.
60-годишният потърпевш умира в дома си. Децата на човека са от години в Германия. В паниката си, съпругата се е обърнала към своя съсед, за съжаление безуспешно.
„Това не е за първи път. В полицейската практика сме имали ситуации, в които колеги трябва да се обясняват надълго и широко за колабирал човек на улицата вместо да получат съдействие за изпращане на линейка. Разбираме, че Център 112 в Кърджали оперира в цяла Южна България и е най-натовареният в цялата страна, но когато ситуацията изисква реакция до минути-три имена, болки и оплаквания, роднински връзки са излишни”, категоричен е кърджалийският адвокат.
24rodopi.com

Изпрати :

+ коментара + 29 коментара

Анонимен
3/4/18 08:05

Звъниш на 112 за спешна медицинска помощ, пращат ти полицай! А само като знам и това кой е полицай № 1 в Кърджали, косата ми настръхва!

Анонимен
3/4/18 08:20

ДА ГИ ОСЪДИМ! Те така процедират от години! Един човешки живот вчера е свършил заради глупавите им правила! Защото е имал шанс при светкавично изпращане на помощ да оживее!

Анонимен
3/4/18 08:21

Това е истинската престъпна, разбойническа, мутренска десетоноемврийска демокрация

Анонимен
3/4/18 08:48

Ами нямам думи

Анонимен
3/4/18 08:58

За голямо съжаление така е в 112 там им дай само чалъми и стойки прически и тем подобни неща.Като грабнат личните телефони от друго не се интересуват.

Анонимен
3/4/18 09:08

Наистина много излишно разпитват в номер 112 , вместо да пратят екип те ви бавят и най накрая смърт заради тях.

Анонимен
3/4/18 09:19

stiga sis tezi razpiti 112 kakvo naoravihte sega vijte si sami.

Анонимен
3/4/18 09:28

Типично за "служителите" от 112 - едните не знаят за говорят правилно, другите не знаят къде се слага десетична запетая, трети са там поради връзки с ГРОБ(герб)...

Анонимен
3/4/18 10:04

Ofofof.Nyamam Dumi.

Анонимен
3/4/18 12:24

Много обстоен коментар на поведението на отсрещната страна, а коментар за своите действия и приказки не прочетох. Уважаваният адвокат би трябвало да е наясно първо как се подава обаждане за спешен случай, за да е максимално кратко и точно обаждането. Щом е наясно, че 112 в Кърджали обслужва много места, така трябва на всеки гражданин да му е ясно, че още с обаждането се дава населено място, повод и имена. Всичко това отнема не повече от минута. Системата не вижда на екран кой кой е и какво му е... Също така многоуважаемият юрист би трябвало да знае, че при внезапна смърт на човек, за когото няма информация се уведомяват органите на реда... Не коря никого, но е хубаво първо информацията да се проверява. Второ с насаждане на вина у хора които си изпълняват служебните задължения не се стига до подобряване на ситуацията, напротив- в скоро време няма да има кой да ви се отзове нито на обажданията, нито на спешните случаи. Да тези некадърници са на изчезване...но понеже цялото ни общество така или иначе е много компетентно и може и знае всичко ще се оправи без проблем. Бъдете хора преди всичко...

Анонимен
3/4/18 12:33

Zasto ne sa povikali popa, stom e bil na umirane chovekat?!

Анонимен
3/4/18 13:06

12:24 А много ми е интересно, ако видиш човек на улицата, които има нужда от лекарска помощ, но не му знаеш трите имена, какво се прави в този случай.. подминаваш ли го. Не е един или два случая, да не говорим и за отношението в бърза помощ, седи човек и повръща, а до него си ляфят и пушат цигари..истински случай. После да не се чудят за какво ги бият. Явно има за какво!!! Точно защото не сме компетентни, за това ги викаме! Не смятам, че е нужно да се оправдават всеки път, а да си понесат вината, щом от тях се иска да са компетентни и бърза реакция !!! И ако цялото общество си вършеше работата както трябва 12:24 щяхме да сме повече хора, защото в такива моменти затваряш очите и просто преглъщаш болката, защото си безпомощен и помощ не се вижда дори в далечината....

Анонимен
3/4/18 13:20

Защо криете името на айдуката? Страх го е заради честност, или цял живот е рушал обществото и е защитавал престъпници, въртял е схеми, и сега е осъзнал какво го чака и него?

Анонимен
3/4/18 14:27

Ne se zashtitavayte nomer 112 absulyutno ne si carshat rabotata za kakvo im e imeto na postradaliq za kakvo da pitat kakvo se oplakva i nay interesnoto na kolko godini e absulyutna ne nujna instituciq koyato darjavata gi hrani haram da vi e do stotinkata koyato vzimate

Анонимен
3/4/18 15:27

Резултат от недобро владеене на "майчин език".

Анонимен
3/4/18 15:33

Аз нямам такова впечатление. Обадих се, казах адреса, годините, кой съм, и след 8-9 минути бърза помощ беше у нас.

Анонимен
3/4/18 15:48

12:24 абсолютно вярно!

Анонимен
3/4/18 16:54

Цялата ни държава е направена САМО ДА КОНСТАТИРА НАШАТА СМЪРТ. ТОВА Е ПРОКЪЛНАТА ДЪРЖАВА НА МЪЧИТЕЛНАТА СМЪРТ НА ХОРАТА.

Анонимен
3/4/18 17:08

Дали 112 или екип на болницата в Кърджали няма значение, здравните дори и пари ще ви поискат да ви прегледат. Така е защото няма наказан особено в болницата в Кърджали. Майки с деца умират, млади хора или такива в нужда, но няма виновни от служителите на болницата. Не прокуратура но и ......да дойде директора е все прав , пие кръвта и си върти синджира

Анонимен
3/4/18 17:46

Добре дошли в България,такава простотия никъде по света няма.

Анонимен
3/4/18 17:52

Най-добре,да премахнат 112 и всяка служба да си има телефон,като на времето.

Анонимен
3/4/18 18:17

До 12:24 личи ти че работиш в 112.... Толкова са ненужни тия в 112 стоят там само за да им върви стажа и осигуровките

Анонимен
3/4/18 18:51

Правилно...свържете ни към 112 в Турция или Гърция от там по скоро ще дойде линейка.

Анонимен
3/4/18 22:30

12:24, много напоително и обстоятелствено пишеш, може би работиш в 112. И към теб, и към този дето е писал след теб: ако на мястото на този починал мъж, беше вашия баща, пак така ли щяхте да пишете? И щом било толкова сложно да се обаждаш на 112, ми направете курсове за населението - как и какво трябва да се говори на 112.

Анонимен
3/4/18 22:47

какво значи уважаван адвокат още повече бившо ченге те всички станаха адвокати и какво да коментирам 112 .каквито адвокати такъв и 112.

Анонимен
4/4/18 00:22

До 12:24 Многоуважаеми, по-скоро жалък! Как изобщо си позволявате да защитавате? Не пасем трева! Безброй са случаите в които не се получава своевременна помощ и хората си умират, като плъхове.Всички знаем как работи системата 112. Така, че моля!

Анонимен
4/4/18 07:32

Първо искам да кажа че за там се иска наистина компететнтни хора-най вече говорещи български език а не такива които не могат две думи да кажат на български.Действително там влизат хора с връзки на този или онзи.Най добре да се закрият и да се ползват предишните телефони на бърза помощ.

Анонимен
4/4/18 09:43

До 12.24 Права сте,по-добре напуснете 112,личи си,работите там,разбрахме,защитавате колегите си,по-добре ще е да изчезнете,влизате със сумати връзки,хора,които имат нужда от тая работа-много,и ще работят по-добре от вас,повярвайте ми,изчезнете,та вашите заплати,осигуровки ги плащаме ние.Вие упреквате човек,който се е опитал да спаси един човешки живот,ако толкова объркано е обяснил адреса,защо вие не му зададохте точни и ясни въпроси,нали сте много компетентни,нали минавате и от обучение?Адвоката със сигурност не се е обадил за да му платят надница,а вие там получавате заплати за тази работа.Щели да напуснат-дрън дрън,напуснете.Адреса,трите имена,линейка,вижте колко е просто.Да тежи на вашата съвест тази смърт,ако имате такава

6/4/18 07:42

Към всички, които ме плюха досега, защото защитавам 112- само искам да ви кажа, че написаното от многоуважавания адвокат не отговаря на истината. Докато се възмущава, че полицаи са го разпитвали, той "неволно" пропуска да каже, че бърза помощ си е дошла навреме и доколкото това е било възможно е осигурила помощ...за съжаление човека е починал. Водени от личното си его, моля нека не пропукаме истинските факти, които са важни за случая. Защо говори само за себе си...видите ли той виден юрист и полицаите си позволяват да го разпитват. Да не си мислите, че екипа на спешна помощ е седял там и го е гледал как разговаря с полицаите. Няма угодия...ако сега е недоволен от това, че са го разпитвали, то ако не беше това щеше да пише че спешна са некадърници, защото човека е умрял. Човек, когато е настроен негативно и си мисли, че може да съди всички винаги намира за какво. Жалко е, че уважаемия господин дори не уважи мъката на близките и ги направи за дъвка на хората, само и само да се изтъкне, жалко...

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи