Общо 102 са пожарите в областта за първото тримесечие, от които 26 са с материални загуби и 76 без нанесени щети. Четирима граждани са загинали, посочиха от Областната дирекция на МВР в Кърджали.
При пожарите с щети 11 са в жилищното стопанство и 5 в отрасъл транспорт, при тези без щети преобладават също в жилищното стопанство – 54 на брой, а 18 са в сметосъбирането. По причини сред пожарите с материални загуби на първо място – 9 такива произшествия, са вследствие на късо съединение, 4 произшествия са в резултат на небрежно боравене с открит огън, други 4 са предизвикани от строителна неизправност. При пожарите  без материални загуби водеща причина е неправилно използване на отоплителни уреди /46 броя/, а 23 от тях са причинени от небрежност при боравене с открит огън.
От РД „"Пожарна безопасност и защита на населението предупреждават за повишена опасност от пожари в сезона на пролетното засушаване. Вече горяха около 15 декара горска постеля на 10 април в масив в землището на село Ненково и за потушаването им бяха мобилизирани освен два екипа на службата в Кърджали и 15 горски служители.
По традиция със затоплянето на времето започва почистването на дворовете на жилищни сгради, селскостопански и вилни имоти от сухи треви, клони и стара листна маса.
Обикновено събраните отпадъчни материали се изхвърлят на определените места - контейнери, сметища, площадки за отпадъци. Но не са редки и случаите, когато отпадъците се изгарят и то на неподходящи за целта места, без да са взети необходимите мерки за недопускане на пожари.
Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски масиви, тъй като при наличие на ветрове огънят може за кратко време да обхване големи площи.
Служителите от РД"ПБЗН" – Кърджали напомнят на жителите и гостите на областта, че изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи е забранено.
За недопускане на пожари следва да се спазват следните противопожарни правила:
1. Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.
2. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). След изгаряне огнището трябва да се изгаси или затрупа с дебел слой пръст.
3. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
4. Никога не оставайте запален огън без наблюдение!
5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
6. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите и земеделските земи трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
7. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
8. Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за целта места. Преди да запалите огън се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.
Ако забележите признаци на пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112!
Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.