Пълно с чираци по салоните, след курсовете тръгват...

6 лева за мъжка подстрижка. Това е цената в десетките фризьорски салони в Кърджали. Млади коафьори въртят умело ножиците и машинките пред погледите на поне двама-трима чираци, които имат мерака да усвоят занаята. След няколко месеца курс пък, обучените вече тийнейджъри тръгват към Западна Европа, където упражняват уменията си за по… 3000 евро на месец. Новият път към успеха е вече добре отъпкан и по него поемат десетки кърджалийци.
„Досега съм обучил няколко момчета. Всички вече са зад граница. Там си намират работа и след няколко години ще се върнат пълни с пари", разкрива ни 21-годишният Расим. Младият мъж има салон в най-големия кърджалийски квартал-„Възрожденци".
Самият той е прекарал няколко години в Германия.
„Бях в град Есен. Правих по 3000 евро на месец. 12 часа плътно работа. Върнах се и си купих два апартамента. Отворих и фризьорски салон. На ден тук вадя по около 120-150 лева, берекет версин", споделя фризьорът. Прави единствено мъжки фризури. Цената е 6 лева-каквато е и в почти всички новооткрити малки студиа в града. Бръсненето също е на цена от 6 лева, измиването пък е 2 лв.
„Постоянно идват млади момчета, които искат да се научат. След това тръгват към чужбина. Сега най-апепитно е в Англия. Там могат да се вадят с фризьорски услуги по 750 паунда на седмица. Смятайте колко прави това в български пари. Това е хубав занаят, а хората няма да спрат да се подстригват, както и няма да спрат да ядат", категоричен е Расим.
Млади мераклии за занаят срещаме и в други салони. Първоначално момчетата само гледат „майсторите" и метат салоните. Постепенно обаче започват и да работят с клиенти.
На снимката: Тийнейджър вече държи ножицата и поема клиенти под погледа на Расим (на заден план)


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/4/18 08:51

    Чакат ги турските улици в Кьолн, Дортмунд и други.... За там се подготвят!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/4/18 08:55

    Да, фризьорството е печеливш бизнес в Европа, стига да попаднеш на добър "патрон".

    А родителите на тези младежи, които обучавате Ви плащат между 500 - 1000 лева за да ги обучавате в занаята. Така че бизнеса е двоен, хем печалба от родителите, хем печалба от калфите, метат, мият, стрижат, а масрафа събира шефа :)
    Мога да ви поздравя,учите ги не само на занаят, а и но отношение към клиента, на хигиена на салона и лична хигиена.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/4/18 12:25

    Вземете по 1500 евро и ви стига. Дайте по 500 на квартира, 300 за храна и берекет. Пак ще вържете чисти нашенски 1500,00 лева. Все летите на горе. Спите по 10 човека на квартира, правите боя, мазилка, плочки, копаете канали, чистите задници и какво ли не. Не харесвате дюнери и пицарии, подобни уютни сигурни работи работни места на топло. Правите се на интересни.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/4/18 12:44

    Аз сам се подстригвам с машинката си 0.номер.несъм глупав да дам.в днешно време за салони пари.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/4/18 16:52

    Ееееее чужди сметки лесно правите бе идете и работете да видим как е, всеки сам си избира пътя

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/4/18 17:00

    А какво декларират в годишните си декларации?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/4/18 02:33

    I zabolekarite taka praviat...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/4/18 16:10

    Mnogo ste zavialivi.horata dobre si vırsat rabotata i nikoy na zorlen ne prasta decata si da pravqt cıkraklık

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.