Предстоящите промени в Закона за водите, свързани със стопанисването и управлението на водните обекти бяха обсъдени в Кърджали. Това стана по време на работна среща между областния управител на Кърджали Никола Чанев и ръководния екип на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в лицето на председателя й Петър Горновски и неговият заместник ген. Кирил Войнов.  Предстои класификация на язовирите в страната, които са около 6 000, според извършено от ДАМТН обследване. Те ще бъдат групирани по критерии големина и потенциална опасност. Целта е малките водоеми, които не представляват риск за населението и инфраструктурата, да бъдат извадени от картотеката, за да се концентрират усилията на държавата върху поддръжката на останалите, обясни Горновски. Промените в Закона са на етап доработване. Предстои до дни да влязат за разглеждане в парламента. Новият закон урежда собствеността на язовирите и отговорността на техните собственици. С приемането му ще бъде създадено специално Държавно предприятие към Министерството на икономиката, което ще поеме собствеността на язовирите, за чиято поддръжка общините нямат средства. В тримесечен срок те ще могат да ги прехвърлят с решение на общинските съвети.  Предоставят се и права на ДАМТН да налагат по-сериозни административни санкции. „Надявам се, че законодателните поправки ще дефинират понятието язовир и ще елиминират определението обект с неизяснена собственост", заяви областният управител. Нашата задача е да запазим живота и здравето на хората и сигурността на инфраструктурата, а това означава да не допускаме безстопанственост и размиване на отговорността. Открити сме за партньорство с всички институции за подобряване на механизмите за контрол и предотвратяване на инциденти", заключи Чанев.
На срещата присъстваха заместник-областният управител на Кърджали Севда Камбурова и главният секретар на ДАМТН Мима Чалева.
Припомняме, че язовирите в област Кърджали са около 400. Още преди седмици кметовете в региона изразиха опасенията си, че държавата прехвърля водоемите, а с тях отговорността към общините, които пък нямат възможност да ги стопанисват.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.