Топим се! Едва 100 000 население в Кърджали и Смолян през 2070-та

Само след 50 години из величествената Родопа планина хората ще бъдат кът. Едва по 15 души средно на квадратен километър ще бъде населението в областите Кърджали и Смолян през 2070 година. Това сочат анализите на демографската криза. Двата региона се топят със скорост от няколко стотин души в година.
Около 148 000 е населението на област Кърджали към момента. Според прогнозите на статистиците, след 22 години то ще е 120 000, а през 2070-та-малко над 82 хиляди души.
Очакванията за Смолянско са далеч по-тревожни. Ако към момента в региона живеят 109 425 души, то след две десетилетия техният брой ще намалее до 58 хил., достигайки до едва 19 000 през 2070 година. Населението в областта се топи средно със седем души на… ден.
Демографската картина в двата региона показва продължаващо намаляване и застаряване на населението, като процесите са по-бързи в Смолян. Същевременно намалява и раждаемостта, нараства смъртността, увеличава се броят на хората, които напускат двете области.
Картината в цялата страна е идентична. До 2040 г. населението на България ще намалее около 20-25%, сочи прогнозата за демографското развитие за периода 2015-2040 г., която правителството представи на парламента.
Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт, ООН и Световната банка.
Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на България през следващите няколко десетилетия.
Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.
Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.
До 2020 година интензивността на ражданията се очаква да запази максимална стойност в интервала 26-28 години. След 2030 година интервалът с най-много раждания ще се измести към възрастите 27-29 години. През 2040 година най-много ще раждат 30-годишните жени.
Очаква се увеличение в продължителността на живота в разглеждания период ‎2015-2040 година. При мъжете от 6,3 години – от 71,7 до 77,4 години, а при жените от 5,1 г. – от 77,9 до 83 години.
Както в България, така и в Родопите и през 2040 година ще се говори, че населението е застаряващо, става ясно от доклада. Едно население се приема за относително старо, когато делът на хората на възраст над 65 години надвишава 8-10% от цялото население. Според тази дефиниция, населението в България попада в категория „много старо", тъй като относителния дял на хората над възраст над 65 години в момента е над 20 процента. Медианната възраст в България – тоест тази, при която точно половината от населението е на възраст по-ниска от нея, а другата част съответно е на възраст по-висока от нея, в момента е 43,5 години, което поставя страната ни в групата на държавите със застаряващо население. Средната медианна възраст за Европейския съюз е 42,6 г., в Ирландия тя е само 36,6 година, а в Германия – 45,8 г.
‎1 180 000 българи живеят в чужбина, като прогнозите са за продължаване на емиграцията.
С изключение на София, във всички области в България населението ще намалява.
В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Според целевия вариант на проекцията на Евростат се очаква това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия.
Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/4/18 20:13

    Населението на страната намалява драстично,но броя на индивидите в къщата с надписа Съединението прави силата не се намалява,също и разходите за тези индивиди растат с милиониииии всяка година,общинските и държавните канцеларииии гъмжи от ненужни калинкииииии...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/4/18 22:17

    В Турция има чакащи 3 млн.бежанци от Сирия.Да ги докарат в България и проблема с демографската криза е решен веднъж завинаги.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.