Ако ДПС не спечели местните избори в Кърджали, ще се маргинализира, коментира математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”.
„Да не пропуснем един голям участник в политическите процеси. Посланието, което в своя иносказателен стил Ахмед Доган отправи след своя рожден ден. Излезе, доста елегантно и непринудено, новина, че на рождения си ден той е получил подарък – един съд, на който е написана една притча, със златни букви, озаглавена „И това ще мине”. „Кое е това, което трябва да мине и какво предстои? Вторият въпрос – Доган отново, за пореден път, е подчертал, че ДПС е гарант за сигурността и е добавил: „каквото и да значи това”, това е вече моя скоба: „По природа съм миролюбив човек, но ако някой ми посегне, ще отвърна. Радвайте се на живота, изживейте си го”. Какъв е подтекста, професор Константинов?”, попита водещата Илиана Беновска.
„Няма защо да говорим за подтекст, това си е прав текст. Всичко ще мине и ние ще минем, както в миналото са велики хора останали, велики помисли, велики дела – добри и лоши, защото и лошите дела могат да бъдат велики. Величието се измерва с размера, а не с етичната оценка на събитието”, поясни проф. Константинов.
„Какво предстои като мине всичко? Да не е перифраза на израза „Sic transit gloria mundi” – „Така преминава световната слава“ (думи, отправени към римокатолически папа, при неговото възкачване на престола, за да помни преходността на властта – бел. авт.)?”, попита водещата Илиана Беновска.
„Една хубава, подобна на тази мисъл, само че с латински произход. Така е, всичко ще мине, това включително, нашето минало ще стане с един ден по-дълго, а бъдещото, което ни е определил Господ, с един ден по-късо. Много трябва да внимаваме какво правим в момента. Можем да променим бъдещето. Ще стане това, което сме си направили всички ние, няма малки и големи хора. Аз казах, че се приближихме към голямата война и затова е хубаво тези, които ни приближават там, да знаят, че спасение няма да има. България трябва да отстоява позицията, която има, а тя е – ние сме лоялни, а за конкретни действия искаме конкретни доказателства. Изгонването на дипломати вече придоби своя водевилен оттенък”, довери съветникът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
„Според мене има предвид ДПС и неговата роля, защото в момента ДПС още не може да се похвали с онази роля, към която Доган се стреми. ДПС имаше много силна балансираща роля в миналото, загуби я.”, допълни Антоанета Христова.
„Защо я загуби?”, попита водещата Илиана Беновска. „Загуби я покрай скандала с ДОСТ, покрай раздялата с определени лидери, покрай това, че имаше доста български турци, които се ориентираха към ДОСТ и в момента чисто рейтингово загубиха сериозна подкрепа”, заяви директорката на Института за изследване на населението и човека към БАН.
„Има ли връщане назад или ДПС трябва да мине в ново качество”, попита водещата Илиана Беновска.
„Не, то има чисто количествено измерение това, което говорим. ДПС загуби 90 000 гласа. 2001 година имаха 19 души, това е историческият минимум на ДПС, както и историческият максимум е 38, точно два пъти повече. В момента имат 25, един-двама загубиха, те винаги губят по един-двама след изборите. Те загубиха 90 000 гласа, с които щяха да имат 250 000 и да имат много по-стабилен резултат от патриотичната формация, гласът им щеше да се чува повече. Сега имаме проверка, догодина са евроизборите, ще видим колко гласа ще имат. Най-важното са местните избори, да видим дали са си върнали Кърджали. Ако не си върнат Кърджали, те са пътници, ще се маргинализират все повече”, убеден е Михаил Константинов.
„Това добро или лошо е за България, ако ДПС, както казвате, недай си Боже, са пътници, значи може да се появи нов ДОСТ или да се възроди?”, попита водещата Илиана Беновска. „ДПС е устойчива, трудно може да кажем, че са пътници, ако продължат да губят – да, но ми се струва, че ДОСТ са в кризисна ситуация”, включи се с коментар Антоанета Христова, политически психолог.
„С риск екзактният г-н Местан да ми се обиди, но ние с него си имаме отношения, аз не мисля, че ДОСТ е обратимо явление”, изрази мнение водещата Илиана Беновска. „Един много деликатен момент, свързан с личната вярност и невярност. Пита се човек колко пъти може да се обърне. Нормално е човек да се обърне един път. Чърчил се е обръщал три пъти. При тях верността е нещо много важно, но до един път може да се обърнеш. Едно желязо, като го огънеш два пъти, на втория път го чупиш. Аз мисля, че ДПС ще възвърне частично загубените гласове, но не напълно”, каза Михаил Константинов. „Затова им е трудно. Затова е това послание „И това ще мине”, надяваме се да мине под тях”, изрази становище Антоанета Христова.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/4/18 10:25

    ДПС е свещена и свята Българска партия имало е и ще има и за бъдеще...ДПС е в нас,в нашите сърца.долу долу долу продажниците и мекеретата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/4/18 10:46

    До 10:25
    Не се измори да повтаряш едно и също,вие май не сте наясно че ДПС С Доган е вече политически труп

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/4/18 10:53

    Ами тогава им го дайте този град с нотариален акт!!!!Професоре,професоре и ти изперка!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/4/18 11:19

    ДПС е етническа партия. Това е известно на всички, дори и на партийците от движението. Но те искат да бъдат такива.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/4/18 12:02

    Този измислен поръчков професор да каже първо до кога мизерната провинция ще робува на кръвожадните хиени от катуна София.....цялата провинция работи за благото на тези "умни,красиви,интелигенти,продажници" от катуна София....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/4/18 16:27

    Ало редакцията, ти кого заблуждаваш бре чоджум? Д(п)С и всичките й отрочета като НПСД и ДОСТ са създадени по приоект на бившиите терористи, атентатори и "възродители" ДС и БКП. Вече и малчуганите на село го знаят! Съвсем скоро се надявам да се махнат от българската политическа сцена! И от тях и от всичките им подмазвачи и финансови ятаци ще бъде потърсена политическа и наказателна отговорност! Малко остана, сабър!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/4/18 16:48

    ДПС и българска - две субстанции, осъдени на вечна раздяла.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/4/18 16:57

    Константинов без да иска си призна за машинациите в изборната вечер

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/4/18 16:59

    Агнетите на Доган в ДОСТ вече един след други си отиват в битието .Започнаха да се издават сами Доган ага те те излагат Спечели изборите с машинации но всичко си има край

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/4/18 18:03

    Преди всеки избор ни обещаваха дпсарите чудовищнио ще работят за хората а те работят само за себе си и вески път това ще мине но този път ще си адат вкъщи и това ще мине

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/4/18 23:40

    Тези тримата са олицетворение на празнодумството. И какво всъщност искат да кажат? Коментират тема, която не им е ясна и не я разбират, но имат самочувствието да празнословят. Те просто са част от манипулаторите - онези, които са призвани да моделират общественото мнение.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.