Във връзка с разгорялата се дискусия (препирня), трябва ли да бъде възстановена задължителната военна служба, ми се ще да разкажа един епизод от армейското ежедневие, който преживях като старшина-школник през 1969 год. Бях командир на огневи взвод в трета батарея при едно от поделенията в гр. Кърджали. Оръдията ни бяха противотанкови, система 85 мм земна артилерия, с най-рязък и силен звук от който каската можеше да ти хвръкне от главата. На въоръжение в дивизиона имаше и т.н. „реактивна батарея”.
Разказвам го заради днешните момчета, които не знаят какво е да си войник и не само заради тях.
На полигона в Корен, видях, и по-важното чух за пръв път на живо звука от стрелбата на реактивните установки ГРАД-9К51, наследник на легендарната по време на Втората световна война „Катюша”. Ужасяващ звук. Сякаш хиляди подивели котки едновременно истерично мяукат и съскат. Този звук къса слуха и прави човек неадекватен и дезориентиран, ще ти се да се скриеш, да се заровиш в земята, да те няма на мястото. Когато шумът от изстрелите секва ти се струва, че се намираш на най-тихото и спокойно място на планетата и усещаш огромно облекчение.
В потвърждение на казаното един пример.
Ето какво си спомня И. Д. Дунаев, командир на БМ-13 от 1941 год. до края на войната:
„…Само черна, обгоряла земя. Огънят на новите РСЗО действително има силен ефект върху противника. Макар и не особено точни, изстрелваните едновременно реактивни снаряди за няколко секунди буквално преорават обстрелваната площ. Допълнително оглушителният вой, съпровождащ полета им, оказва силно психическо въздействие върху противниковите войници. Тези, които не загиват по време на обстрела, често не са в състояние да оказват съпротива, тъй като са оглушени и деморализирани от воя и взривовете. Има и случаи когато немски войници, напълно объркани и зашеметени от действието на мощните 132-мм снаряди, тичат към руските предни позиции, търсейки спасение…”.
С този проблем се сблъскват и руските разчети, обслужващи машините.
Когато за пръв път видях тази машина, продължава Дунаев, в завод „Сталин”, тя ми се стори странна грамада. Уж камион, като камион, но отгоре незнайно защо някакви релси поставени. Когато пък се наложи да изпитаме това чудо на техниката в боевете при Москва, аз дори не си представях колко всъщност е шумна. Признавам си честно, след първия залп, панталоните ми бяха мокри от страх. Това го казвам напълно сериозно. Около седмица свиквахме със свистенето на снарядите и всепоглъщащия грохот…”
Разказаното съвсем не е за онези от днешните момченца с розови гащи и пробити ушички и носленца. За което не тях обвинявам. Те не знаят и няма откъде, какво означава да вкопаеш нощем цялата артилерийска установка под нивото на земята, често пъти на камениста почва. Целите длани стават на мехури, които болезнено се пукат, късахме потниците и ги ползвахме вместо бинт и продължавахме. А когато ни разрешаваха да полегнем го правехме направо върху кирките и лопатите в ръмящия дъжд, падахме в самите окопи и моментално заспивахме. Това бяха тренировки при условия „близки до бойните”, както бе прието тогава да се казва.
Влизахме в казармата голобради момчета, а си тръгвахме калени мъже, подготвени, тренирани, знаещи и готови, ако се наложи да защитават Отечеството.
Нямаше дрога, нямаше чалга, порнография и проституция. Нямаше гей паради и Луков марш. И джендъри нямаше.
Имахме боеспособна, ефективна армия. Имаше я и България…
Страхил АЛЕКСИЕВ,
адвокат

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/4/18 21:12

    Да, имаше я България, но хората на Луканов и Сие я окрада! Младите не са виновни за това. Те са продукт на грешките от освирепелия "комунизъм", който като разбра, че вече няма да управлява, реши да срине всичко.

    ОтговорИзтриване
  2. Башайко10/4/18 21:14

    Абе чудя се как бивше ченге от ДС като Страхил може да има толкова нежна и творческа душа ?!Каква метаморфоза само !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/4/18 23:31

    Затова ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА на крадливото,корумпираното,некомпетентното,джендър управление на КАЛИНКИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,СУДЖУЦИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,....е тати държавата Джендър продажниците крадат милиониииии,милиардииии,разрушиха и ограбиха страната ни и най важното пак няма виновни.....ЗАЩО и до КОГА ще толерират крадци,убийци на народа си......БЪЛГАРИОООООО събуди се

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/4/18 00:54

    Адвокат Алексиев а досега що си траехте. Сега ли открихте че онази България вече я няма?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/4/18 07:39

    Добре го е написал, така си беше, аз служих на БМ-21 ГРАД в Асеновград, на Корен като стреляхме имахме случаи , когато се прави огневи вал пред настъпващата пехота, та ракетите летяха бая ниско над танковете и много често кашиците, дето се бяха накачулили отгоре им ,падаха от звуковата вълна. Минат ракетите над танка и гледаш пехотата я няма , изпопадала на земята. Най- интересно беше на НП на Корен , защото се стреляше на къси разстояния и беше абсолютно усещането когато над главата ти ракетите преминават звуковата бариера ... :) Бяхме млади и готини, сега сме само готини :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/4/18 21:44

    Чрез дрога, чалга, порно, разните там паради и ред други щампи на изразни средства на някаква си демократичност нещото просто се опитва да отнеме от мъжествеността на мъжете и от женствеността на жените, а дечицата, дечицата намаляват, все по самотни и беззащитни са възрастните ...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.