Помаците в районите на Ксанти и Комотини са ислямизирани славяни - това твърди в книгата си „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ в.” синът на отец Боян Саръев – Явор.
Книгата е издание на реномираното издателство Тангра ТанНакРа, съвместно с родолюбивата организация „Дружба Родина”, съобщава „Смолян бг вести“.
Роденият през 1984 година в Крумовград възпитаник на Софийската духовна семинария приема термина „българоезични мюсюлмани, имащ гражданственост в Гърция“. В книгата той посочва, че изследването му е насочено към „помаците” от Ксанти и Комотини.
Явор Саръев започва изследването си с прегледа на най-ранните сведения за българите мохамедани в Северна Гърция по време на Османската империя. Фокусът на книгата е в по-ново време, като се прави преглед на състоянието на общността през първата половина на ХХ в., след Втората световна война, до Кипърската криза, по време на военния режим и след влизането в Европейската общност. Специално внимание е отделено на либерализацията на политиката на гръцките власти, водеща до отмяна на редица рестрикции към мюсюлманското население и преди всичко към българите мохамедани. Акцент е поставен и върху образователната политика.
Явор Сариев се спира и на действията на турското консулство в Комотини за разширяване на влиянието на Р Турция сред българите мохамедани. Той разглежда дейността на знаковата фигура на Ахмед Садък.
В книгата е отделено внимание и на неправителствените организации сред българите мохамедани за осъществяване на политиката на гръцката държава. Явор Саръев е категоричен,че тя е насочена към формиране на отделен етнос - помашки.
На снимката: Центърът на Комотини
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/4/18 08:07

    A за бащата си пише ли че е .......'???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/4/18 08:56

    Крушата не пада по далеч от дървото. Тези хора така и не разбраха, че помака си отделна етност и си е нито врат, нито шия. Оправихме ги у нас сега се бъркаме в Северна Гърция.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/4/18 09:29

    Защо другото село не е ислямизирано а са Гърци

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/4/18 12:13

    Крушата не пада по далеч от дървото

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/4/18 13:31

    krusata ne pada po dalec ot dirvoto si - intrigantit s intriganta muuuuu.......

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/4/18 13:35

    бре разбирачи

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/4/18 13:37

    абе син на резнак и изнъсилвач поп какво да очакваш

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/4/18 19:22

    Тъпото няма как да стане умно. Роден 1984г. а голям познавач. Ден и нощ да е чел, няма как книга да напише и то за произход и с какво право определя хората. Нали всеки сам се самоопределя. Дано да го осъдят без право да пътува в чужбина. ние тук знаем как да ги елиминираме.

    ОтговорИзтриване
  9. sel Soviytsi13/4/18 21:21

    STO NE PITAS MAYKATI CE KOY E BASTATI EDIN VELIK TURCIN E

    ОтговорИзтриване
  10. sel Soviytsi13/4/18 21:22

    NEDEY CE COCUMMM I TI SI OT TURCINN

    ОтговорИзтриване
  11. sel Soviytsi13/4/18 21:25

    BABAN SARVOSKAN ANNENI BIR TURKE VERMIS KIRALIK

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/4/18 21:26

    BENIMM BABASIII

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/4/18 21:28

    POMASKA RABOTA

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/4/18 22:25

    Яворе ,я кажи когато почина дядо ти -Поп ли го погреба или имам ????


    С у-е Джемил

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/4/18 23:48

    prav e te sa islamizirani ama dali sa bili slaviyani i nasila li sa isliyamizini otkide gi znae

    ОтговорИзтриване
  16. Аптикадир14/4/18 07:40

    А баща ти защо крие, че истинското му име е Бекир Саръ и, че е обрязан, а ?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен14/4/18 08:28

    Както казва един от Димитровградският пазар. Ние нито сме турци, нито сме християни, ние сме помаци... и ПРОДЪЛЖИ, видели ли сте помак без къща, стар родител да праща в старчески дом, да няма бизнес... Нашите деди са дошли от Албания. И сега виждам в търсачката, в онова време са живели там-турци, помаци, българи/християни. Излишно е да продължаваме. Не удряйте там където много ги и ни боли. Мнозина от Албания млади момчета са отишли в Гърция о време оно да работят в Беломорска Тракия и там са създали семейство, деца.. Дори и историците не знаем дали това описано от мен го знаят, а това е дословно И както казваше приятелите ни мохамедани през 70 на м.в. Ние си нямаме държава, а турци и българи си имате И след 1989 бе на друго мнение. И какво като си имате държава, защо ви изхвърлят болни с тежки диагнози от работните ви места... Трябва да си от малък живял в смесен квартал, в смесен регион, в смесен град, където предимно е имало и са живели: турци, помаци, цигани, тракийци, македонци, евреи, арменци и тогава да вземеш правилното решение. Дано съм ви бил от полза, но истината е тази, която ви я описах , макар и не публикуване. Няма да ви се обидим, нека историците знаят, защото информацията ми е достоверна, автентична, а не измислена. Оставете мохамеданите сами да се самоопределят. В различните градове, различно мислят. Някои директно си казват, ние сме помаци. Не крият, не се унижават. А и няма защо, защото са поне моите близки много им иде всичко от ръка. От малки поне това съм виждалИ, научени на труд, можеха да готвят, можеха сами да си шият дрехи и всичко най-най-, но това беше преди много, много години. За сегашните тук нека кажат политиците, Вече не сме в течение на нещата, защото животът ни не е това, което беше преди 1989, а всеки се е затворил в черупката и т.н. .. и т.н. .. Независимо дали си черен, бял, с мюсюлмански или християнски имена, важно е да спазваш законите, правилата на дадена държава, да спазваш 10-... заповеди, да си чист пред съвестта(макар че мнозина вече не са това, което бяха, а на първо място е парата...Айде останете сички със здраве )))

    ОтговорИзтриване
  18. Яд ли ви е, комплексари, че някой казва истината?Браво на такива смели млади хорам, които имат достойнство и са напредничави.

    ОтговорИзтриване
  19. Яд ли ви е, комплексари, че има достойни млади хора, които не се страхуват да пишат за истината? Най-големите врагове сте си вие.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.