Уважаеми приятели, братя мюсюлмани,
преди седмици посрещнахме „Трите свещенни" месеци Реджеб, Шабан, Рамазан. Месеците Реджеб и Шабан са подготовка за най- благодатния месец Рамазан. Молитвата (Дуа) на Пратеника (с.а.с) в тези месеци е била „Аллахуммебарик лена  фи Раджебевешабан,  ебелигне Рамадан". В превод: О Аллах! Направи за нас честити месеците Реджеб и Шабан, и ни дари с щастието да посрещнем месец Рамазан. В тези месеци, отбелязваме четири свещени вечери. Едната от тях е свещената вечер „Мирадж"- Извисение. Която ще я отбележим с празнични програми в централните ни джамии петък вечерта. За да разберем същността и важността на благодатната вечер, ще е необходимо да направим пътешествие във времето и духовно да отидем на гости при Пратеника ни Мухаммед (с.а.с), в скръбната за него година 620-621 г.
Годината в която почина жената на пратеника- Хатиджа( Майката на ислямското общество), най- достойната  и първата повярвала жена, също така чичо му Ебу Талиб, който бешез акрилник на  пратеника и сподвижниците му.
След три годишен бойкот върху мюсюлманите, този път скръбта на пратеника ни беше по- голяма. Пратеника който се уповаваше на създателя, на 27 ден от месец реджеб (620-621г.) бе удостоен с най-високата чест за цялото човечество, а именно да отпатува от Мекка( Кабе) за Месджид-и Акса (Кудус- Йеросалим) и оттам в Сидретимунтеха (най- крайнатаэ точка). Той видя дженнета (Рая) и Джехеннема ( Ада), поздрави се с пратениците Улулазъм ( 5 велики пратеници),след което видя и поздрави Аллах (Джелле Джелалуху).  В тази вечер посредством пратеника на ислямската общност бяха дарени 3 неща:
1.Тевхид – Вярата в Аллах – без да се съдружава на него, знаейки че той не е роден, не е раждал, неприлича на своите създания,че той е единствения създател и че прекрасните имена са негови (Есма-и Хусна)
2.Петкратен Намаз – което е духовното извисяване и моралното  възпитание на  мюсюлманите
3.Аменеррасулу – последните айети от сура Бакара – където се споменава за толерантността на мюсюлманите „Мухаммед Повярва на своите предци и ниспослани книги и ислямската общност повярва" знаменията свършват с молитви за опрощение към всевишния.
Връщайки се от това пътешествие  се питаме дали и ние имаме  скръб? Проблеми? Негативи? Кой няма!
Тогава приятели, и ние  трябва да се уповаваме на Аллах и от него улеснение и помощ да поискаме.
След което при необходимост да променим някои неща от живота ни, пратеника Мухаммед ни съветва „Започнете първо от вас".
Пратеника Мухаммед (с.а.с) след като се върнал от това божествено пътуване, споделил на Мекканците, идолопоклонниците не са повярвали, но Ебу Бекир (Първият ислямски Халиф), когато чул новината от други „ Щом Мухаммед е споделил това- разбира се от все сърце повярвах, той никога не е изричал лъжа" – след което прозвището му става СЪДДЪК- всеправдивия, достоверения.
Уважаеми Мюсюлмани!
Свещенните вечери са повод за равносметка и покаяние, изпълнени с благодат и берекет.
Нека Аллах да ни награди със своето задоволство, вечерта ви да бъде честита…
С искрени пожелания
Бейхан Мехмед
Районен Мюфтия на Кърджали
С.а.с – саллаллахуалейхивеселлем- което се изрича след имената на пратениците и означава – Аллах да го благослови и с мир да го дари.
Мирадж Кандили -  27 Регаиб – 13.04.2018г.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/4/18 15:27

    Алах Господ да пази всички вярващи

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/4/18 16:58

    Що не отидеш в северна България да баломосваш хората КАКЪВ МЮФТИЯ СИ ТИ, КОЙ ТЕ ПОЗНАВА,ВСИЧКИ СТЕ МАШИ НА ШИЗОФРЕНИКА

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.