Морето на една крачка, но евтиното е при нас

През януари 2018 г. се навършиха осем години от официалното откриване на четвъртия граничен пункт между България и Гърция-ГКПП „Златоград-Ксанти". Функционирането му продължава да благоприятства развитието на местната икономика като Златоград вече е устойчива туристическа дестинация, не само за български, но и за чуждестранни туристи.
Доказателство за необходимостта и важността от съществуването на пункта са преминалите милиони пътници, съживяването на икономиката, туризма, търговията от двете страни на границата.
През изминалата 2017 година преминалите през пункта МПС са около
115 059 и приблизително 310 139 лица. През осемте години от отварянето на ГКПП-статистиката е следната: 1 169 662 превозни средства и близо 3 692 590 пътници.

Златоград привлича гърците с по-ниските цени на продуктите и услугите в родните магазини.

Комшиите твърдят, че идват до България да пазаруват, защото качеството на стоките е високо, а цените им са много по-ниски от тези в родината им. Наред с хранителни продукти съседите купуват от наши магазини витамини и българска козметика. Чести са визитите им във връзка с лекарски консултации и посещения на болнични заведения. Оказва се, че особено търсени са нашите зъболекари, които също таксували много по-малко от колегите си от другата страна на границата. Качеството на стоматологичните услуги у нас е на високо ниво и дори надхвърля това в Гърция, смятат местните специалисти. Друг плюс е, че освен ако не става въпрос за спешно състояние, в южната ни съседка се чака със седмици за час при зъболекар.

Поръчки за дограми, печки и дори дърва за огрев

След бума в потреблението на хранителни стоки гърците започнаха да правят поръчки  на дограми, печки и дърва за огрев. За евтините дограми дават заявки много хотели в Северна Гърция. Конкурентни гръцки фирми се жалват в техните институции от дъмпинг, но напливът към златоградските фирми не спира и българи инсталираха наред дограми в селищата около Ксанти.
Съседите обаче пета година негодуват срещу преминаващите през пункта български микробуси със стоки, които се продават на по-ниски цени в сравнение с гръцките. Производители и търговци от Гърция не спират да се оплакват, че стоките ни подбивали техния пазар. Освен, че търсят бяла и черна техника, горива и автоуслуги тук, те вече идват специално за строителни материали и дори за стоки от първа необходимост, заради двойно по-ниските цени.

Недоволство и блокади

Заради забраната през ГКПП да преминават товари повече от 2 тона Златоград се вдигна на бунт през 2013 г. Блокадите на граничния пункт с Гърция от недоволни наши търговци и хотелиери продължиха тогава повече от седмица. Те протестираха срещу изненадващото ограничение на товари, наложено едностранно от гръцките власти. От едната страна на бариерата бяха гърците, които идват у нас, за да пазаруват евтини стоки, от другата пък-родопчаните, чиито микробуси със стоки се оказват прекалено тежки, за да преминат. Официално от гръцката страна нямаше  обяснение за забраната, но според хората от Златоград зад ограничението стояха накърнени бизнес интереси. „Тази забрана е под въздействието на търговско-промишлената палата в Ксанти. Те си мислят, че хората тук, които преминават със стоките, им подбиваме пазара. Това обаче не е вярно", коментираха тогава организаторите на протеста. Според граничните власти от двете държави всички стоки, които преминават през границата са легални и с фактури. Ставало въпрос за различен стандарт на живот в двете държави.

Златоградчани отдавна не желаят да се съобразяват с желанията на южната ни съседка.

Те са убедени, че гърците няма за какво да се оплакват.  „Търговията им губи, но и българите също пръскаме много пари през лятото по техните плажове, няма за какво да се оплакват, просто едни браншове губят, други печелят", убедени са хората. Да не говорим колко имоти са закупени от нашенци в Гърция. Просто те са мързеливи и искат всичко наготово да получат без да си дават зор, смятат златоградчани.
Според гръцките търговци, българите не купували нищо от Гърция, а си носели храна и ядели по техните крайпътни беседки на крак. Дори по плажовете нашите си носили  сандвичи. Според туристическите спецове в бранша обаче, проблемът се създава от дребни бакали, а не от едрия бизнес.

Ограничението остава

Ограничението все още си остава и бусове над 2 тона не се пускат през границата, но нашенци са намерили други варианти-правят повече курсове и пак доставят хранителни продукти, дървен материал, дори и мляко. Подобно ограничение е против правата на свободния пазар, убедени са търговците. Все пак живеем във време на пазарна икономика и печели по-гъвкавия и този, който е конкурентноспособен. Още повече, че в ЕС е заложен свободния пазар.
Рудозем е в трескаво очакване да бъде открит бленувания  и желан повече от 20 години  граничен контролно пропускателен пункт за Гърция. Градът е по-консервативен, няма кой знае какви атракции, които да привличат туристите - казина, модерни хотели и др.
Прогнозите са, че до 2019 г. може да бъде готов новият ГКПП край Рудозем. През този пункт до Ксанти ще се ходи за час.
Бизнесът се надява да живне още повече, което ще се отрази на туризма и като цяло на икономиката ни в региона. Надеждите на хората са свързани и с този пункт, който отдавна се чака да бъде открит, други пък са все още скептични заради бездействието през годините от гръцка страна. Рудозем също трябва да се приготви за новото предизвикателство след отварянето на ГКПП, а дългогодишната мечта на родопчани е на път да се сбъдне. 
Николай Михайлов
На снимката:
-Блокадите срещу гръцкото „ембарго"











Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.