Продали са османския архив на България за 3 куруша на килограм, това е манталитетът на Народно-републиканска партия (СНР) - с тези думи Реджеп Тайип Ердоган нанася удари на най-големия си противник на изборите на президент Мухаррем Индже.
Курушът е дребна турска монета, подразделение на официалната валута турска лира.
„За съжаление, нашата страна е станала свидетел на голяма небрежност по отношение на запазването на историческото наследство на вакъфите (фондациите), дори и нелоялност, която граничи с родоотстъпничество. По-специално престъпленията на единствената партия по онова време СНР в това отношение са значителни“, твърди Ердоган, цитиран от турските медии.
Според него „вакъфското наследство в тези злощастни години в Турция, е ограбено и узурпирано“.
„Този манталитет, който се бори със ценностите на историята, културата и нацията, също предаде наследството на предците си. Стотици джамии са продадени или дадени под наем, музеите пък са били използвани за складове и плевни. Някои автори твърдят, че броят на джамиите, затворени през този период, е много по-голям от броя на регистрираните такива. Основната причина за тази културна жестокост е идеологическата фанатичност. Културната ни съкровищница е категоризирана като не достатъчно добра. Хората, за които призивът за молитва (езанът) на арабски е белег на изостаналост, поради което 18 години не се е извисявал в небесата, са обявили джамиите за продан под претекста, че са много повече от необходимото. За съжаление, от този ураган на продажба е пострадал и османският архив, който е продаден на България за 3 куруша на килограм. Така наречените документи за скрап, състоящи се от ценни архивни документи, са най-редките екземпляри на Софийската библиотека днес. Това е манталитетът на СНР. При тях няма такова нещо, като да защитим историята, изкуството, културата. Душата ни се къса, когато виждам, че историческите паметници се унищожават. По-добре осъзнаваме разрушителната сила върху нацията ни от това съзнание, което има за цел да отмъсти на историята и да преобразува нацията ни със сила. Виждаме по-добре как диктатът на единствената партия оставя големи руини в културата, образованието, социалните и обществени области. Понастоящем, когато светът е изложен на културно безплодие, обществата с история могат да запазят своята свобода. Ние сме нация, която има и история, и е наследник на стара цивилизация“, твърди Ердоган.
Както вече 24rodopi.com писа, големият приятел на Кърджали и България Мухаррем Индже е кандидат за президент на Турция. Той бе издигнат от Народно-републиканската партия.
Междувременно стотици хиляди турци в различни части на света написаха "достатъчно" (#tamam) в социалните мрежи (главно в Туитър) във връзка с думи на президента, че ако народът поиска, той ще се оттегли. „Искаме демокрация, така че казваме "достатъчно" на Ердоган. Моля ви, напуснете поста си“, пишат турците.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/5/18 16:47

    BULGARIA-tamam

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/5/18 01:12

    A taka na vsicki mesirtauci TURKEY be vreme da im se kaze ce turskata istoria e izmislena Erdogan erhaivan vi go kazva V TURCIA SLED 1924 SE PRAVIAT I IZMISLIAT ISTORII A ISTINSKATA VI ISTOEIA NAPISANA NA ARABSKI stot niamate nito turski ezik nito pismennost do 1926 god tuska , taka kakto niama i turci ima TATARI CERKEZI LAZI DIONMETA KARAMANCI PONTII PAMACI KAKVITO SA TAKA NARICASTITE SE TURCI V BALGARIA KIOURDI ASIRIICI KRIPTOHRISTIANI BOSNIACI ALBANCI ...NO TURCI IOK TAKA KAZVA I MIDHAT PASHA TAKA PISHE I V ARHIVITE.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/5/18 02:51

    Her zaman akp ve Erdoğan?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/5/18 11:39

    TAMAM TAMAM TAMAM TAMAM

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/5/18 18:14

    ANANA COK SELAM ADMIN KADE MI E KOMENTARA VE MEKERE, samo ERDOGAN toy e nashiqt lider

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/5/18 13:44

    до 18.01 когато прапрабаба ти познаваше прапрадядо ми..... е имало империя, после след време си се появил ти, дали познаваш добре истинската история на турция незнам, но със сигурност не си сигурен за твоята..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.