90 години от създаването си отбелязва клонът на Българския червен кръст в Момчилград. Това е поводът родопският град тази година да бъде домакин на областното отбелязване на 8 май – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Празникът ще започне в 10 часа с акция за безвъзмездно кръводаряване „Дари кръв - спаси живот". От БЧК информират, че реамобилът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" ще бъде паркиран пред сградата на Община Момчилград. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят до 12 часа на 8 май. От 11 часа  на откритата сцена в градския парк започва официалното тържеството с участието на самодейни детски състави от ОДК и  Сдружението за турска култура.
Клонът на Българско дружество „Червен кръст" в Момчилград се основава през 1928 година. На учредителното си събрание, състояло се на 26.02.1928 година, ръководството му  определя като основен свой приоритет изграждането на безплатни трапезарии за бедните ученици. Дружеството безвъзмездно подпомага дълги години бедни бежански семейства с пари и в натура чрез събраните средства от Окръжната постоянна комисия, общините и местното население. Трапезарията е изградена през 1929 година и успехите на дружеството са високо оценени от Централното управление на БЧК, което на 30 септември 1929 година награждава председателя му Мара Михайлова със Знак за заслуги. От средата на 30-те до началото на 40-те години цялостната дейност по подкрепа на бежанците се дължи на дружеството на Червения кръст и Съюза за закрила на децата.
Веднага след войната по пътя на санитарните влакове в Момчилград се разкрива подкрепителна спирка и за обслужване на преселниците, продължават да действат трапезария и лазарет. Благодарение на заслугите на дружеството на Червения кръст и на хората, работещи всеотдайно в подкрепа на бедните и нуждаещите се, организацията в Момчилград получава дарение от местен човек, изселил се в Турция.
В наши дни общинската организация на БЧК в Момчилград съхранява традициите в социално-помощната дейност. Тя е втората по големина общинска организация на територията на област Кърджали. В нея членуват 603–ма души, а обхватът спрямо населението на общината е 3,88%. Изграденият клуб на БМЧК към ПГ по ТХВП „Св. св. Кирил и Методий" работи активно сред своите връстници, децата в риск и децата от Дневния център и ЦНСТ.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.