Паметна плоча с имената на невинно загиналите жители от Ябълковец по време на Балканските войни през 1912-1913 година издигнаха в центъра на родопското село. Мраморният знак е изграден с финансовото осигуряване на 59-годишният Ашъкгарип Алипаша от Измир, който е потомък на загиналите ябълковци, и с доброволния труд на местните жители.
На официалното откриване присъстваха кметът на община Ардино Ресми Мурад, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, граждани и изселници от Турция. Бившият главен мюфтия Фикри Сали отслужи дуа (молитва) в памет на загиналите.
Кметът Ресми Мурад, приветства всички дошли да изразят своята почит към невинно загиналите местни жители в Балканската война. „Искам да изкажа своята сърдечна благодарност за инициативата на Ашъкгарип Алипаша, който даде идеята за поставяне на паметен знак в чест на загиналите от селото по време на Балканската война. Специални благодарности и на селския управник, Мюзейен Сюлейман, която с ентусиазма си допринесе за реализирането на това начинание“, заяви Ресми Мурад.
68-годишният Мюмюн Дживан от Маниса бе дошъл специално за откриването на паметния знак. Той сподели, че прадядо му Мюмюн Емруллах Алипаша е сред загиналите жители на Ябълковец. „Те са нашата най-голяма гордост. Нека паметният знак, поставен в центъра на Ябълковец , пази спомена за невинно падналите жертви, причинени от Балканската война, която противопоставя хората на етническа основа без хората да носят вина за това. Моралното значение на този паметен знак е много голямо. Той трябва да ни напомня за миналото и да дава пример на младото поколение”, заяви Мюмюн Дживан.
Преди откриването на паметната плоча в местната джамия се проведе мевлид за здраве и берекет. С дуа (молитва) бе почетена и паметта на невинно загиналите по време на Балканската война. Всички присъстващи бяха нагостени с 5 казана кешкек. Основен спонсор на религиозното събитие бе Мехмед Хасан от Горно Прахово.
Гюнер Шюкри
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/18 13:03

    Какво значи невинно загинали.... А за виновно загиналите...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/5/18 15:42

    Господа ,кога ще открием паметна плоча със имената на геройските загинали
    по времето на ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ??????

    С у-е ДЖЕМИЛ .......

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/18 16:05

    Кой и как установи, че загиналите в Ябълковец през Балканската война са невинни! Всеки опит дори и за лека съпротива по време на война се приема като съпротива и се наказва съгласно законите на войната! Известно е, че Алмалъ е еничарско село, факт е че някои от местните са се опитали да се противопоставят на българските войски, които са освобождавали българските земи!Така че, ако някой е оказал съпротива, си е получил своето! Местните ДПС-ари се опитват да пренаписват историята... Но когато слязат от властта, всичко ще си дойде на мястото!... Те си мислят, че така си правят реклама, само харчат бошунда общински пари!...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/5/18 17:43

    7/5/18 16:05 прост българин, от къде на къде тези земи са били български? били са български преди 600 700 години ако знаех добре историята.Всеки би искал да защити семейството и селото си така че научи историята.По тази твоя логика тези земи са били византийски,тракийски и римски. Научи се да четеш построен е с дарение а не с обшински пари

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/5/18 23:18

    Поредната голяма новина

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/5/18 07:42

    Браво
    Но паметника трябваше да се напише на двата езика Български и Турски
    Това е паметна плоча Поклон пред загиналите

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/5/18 08:59

    На какъв език трябва да се надписват текстовете на паметниците в България? Ако пилот от НАТО катапултира в това село как ще се ориентира в коа държава се намира.Много рано започна маркирането на територии.Голям фанатизъм се оформя в тази община.Гюнер,кендени гель.Редакцията,ако ми отразите поста ще бъде голям празник за мене.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/5/18 11:06

    17:43 - ой ти прости ми турчино, по твоята логика земите до Константинопол са български. Хубаво е да поучиш малко история.Тази земя е била и ще бъде българска. Наричала се е и се нарича България. А ти неграмотнико вземи учебници по история и география и се ограмоти поне малко. От избитите там няма невинни. Какво правят по тези земи, нали са турци? Защо не са отишли в своята страна, а са дошли да колят и бесят тука? ВИНОВНИ СА И ОЩЕ КАК!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/5/18 11:59

    16.15 тепьрва ще излизат фактите за зверствата на бьлгарскат
    а армия по време на балканскатавойна а те не са малко били...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/5/18 12:17

    На 17:43... Дивак еничарски, българската войска никъде не е искала да напада и избива мирно население независимо от вярата му! Ако алмалии тихо и кротко бяха вдигнали бяло знаме /съгласно законите на войната/, никой нямаше и да ги докосне... Така са направили в Ак бунар, защото са умни, по-интелегентни от алмалиите... Алмалиите обаче са се правели на тарикат еничари и са хапнали оловцето...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/5/18 12:21

    12.17кратуна празна бьлгарска!!!С локум ли са освобождавали турските села от себе си...?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.