На 6 май много кърджалийци се полюляха на люлката „Гергьовден/Хъдърлез“ за здраве, любов и успех. Уникалната люлка, висока 10 м и тежка почти 2 тона, изработена от ковано желязо със специална ретро орнаментика бе истинска изненада на празника, за здраве и късмет се  полюляха и деца, и  възрастни. „Днес сме много щастливи, че присъстваме на откриването на една уникална  конструкция, няма  друга подобна  в България, която е посветена  на  двата  големи  празника Гергьовден  и  Хъдърлез”,  каза Радост  Николаева от Арт движение „Кръг“.
Гост на празника бе и кметът инж. Хасан Азис, който поздрави с 6 май всички присъстващи и участници. „Това е една много добра идея на инициативата „Мултикултурният град”. Люлката „Гергьовден / Хъдърлез” ще бъде  люлка на заедността и толерантността. Тя е чудесен символ и знак към България и към Балканите. Нейното послание за добруване и споделяне на празника 6 май, който от векове се тачи  по нашите земи  и  от християни,  и от мюсюлмани, ни учи на  уважение към традициите  на различните  етноси”, сподели Хасан Азис. Той  допълни, че конструкцията на  люлката се вписва много добре  в парковото  пространство и поздрави  изпълнителите на проекта. „Вярвам, че с тази люлка много млади хора  ще свързват най – красивите моменти  в живота  си”, каза още кметът.
В последните години в някои градове в страната 6 май започна да се отбелязва като общ празник на християни и мюсюлмани, а по време на честванията се изпълняват характерни обичаи за двата големи празника Гергьовден и Хъдърлез. За християните празникът е свързан с почитането на Великомъченик Св. Георги Победоносец, защитник на християнската вяра, превърнал се в образец на идеалния воин-християнин и покровител на войската. За мюсюлманите празникът Хъдърлез се свързва с образите на светците Хъдър и Иляз, които символизират живота, смъртта и безсмъртието.  Гергьовден/Хъдърлез  са един от най-обичаните и тържествени народни празници, които поставят началото на новата селскостопанска година. И за двата празника е  характерно гадаеното с китки, както и люлката, на която на Гергьовден първо се люлеят момите, а след това всеки, който пожелае, а на Хъдърлез – момичета и  млади невести, след като са изпълнили целия ритуал с донасяне на вода от 7 чешми, събират  нишани в бакърени котлета и гадаят с китки за съдбата, която ги чака. На тържественото откриване на люлката „Герговден/Хъдърлез” в Кърджали бе представено менче от гадаенето на Хъдърлез в село Рани лист, деца и възрастни от Кърджали представиха характерни за двата празника обреди и песни, а оригиналният писател-изследовател, читалищен деец и имам Мухарем Алиосман изпълни на открито ритуален суфи танц на алианите в почит към общите корени на етносите в Източните Родопи.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/18 00:34

    Какви общи корени?Хаха.Нали сте наследници на Велика империя?Или сте прабългари?Май сте от тия на където духа вятъра.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/5/18 00:40

    Много добре се вписва в предствите на кмета.Да си я сложи пред тях.Там децата играеха защото е едно от малкото места които до сега не се бяха бяха сетили да окепазят.Наследство от соца.Идиоти

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/18 11:31

    mnogo pravilno.nie sme bratya zaştoto bılgarite sa doşli navremeto ot sredna aziya kato turtsite. znaçi te sa ot turski proizhod.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/5/18 15:25

    Да ти е. . . и люлката , пак сте крали пари .. .
    Що не закърпиш и дупките на толерантността, и да сложиш кошчета на толерантността, и да светне осветлението на толерантността . . .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.