В строителния бизнес го измислиха…

Липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка отдавна е проблем №1 пред бизнеса в Родопите. Той се очертава във всички анализи на заинтересованите институции през последните години. Най-добре мащабите на проблема се видяха след старта на Националната програма за енергийна ефективност, а негативите тепърва ще обуславят икономическото развитие на регионите на Кърджали и Смолян и занапред.
Липсата на кадри пък на места отвори и нови възможности за предприемачите по схемата - „евтина ръка, евтини материали - големи печалби”.
Нелегални работници бяха включени в санирането в Смолян. Оказа се, че фирми масово наемат служители от страни извън Европейския съюз, но без необходимите разрешителни от Агенцията по заетостта. Актовете заваляха един след друг, а по документи работниците извършвали дейността за 450 лева на месец при 5-дневна работна седмица с 8-часов режим на работа, установи проверка на 24rodopi.com. Не е изключено обаче чужденците да получават и „отгоре”, извън документално регламентираното.
Санкциите, наложени на фирмите, заобиколили българското законодателство, вече са в общ размер на хиляди левове. Те са заради наети работници от Сърбия и Беларус.
Нарушенията са констатирани от трудови инспектори на обекти, обхванати по Националната програма за енергийна ефективност. Десетки са работниците наети да поставят изолации на блокове. Само на един от проверените обекти, бригадата била съставена от осем сръбски дюлгери. Всеки акт на фирмата е от 2 000 лв. Всички наложени наказателни постановления пък биват потвърждавани от съда. Работниците се съгласяват на заплащане от порядъка на 450-500 лева месечно.
От Инспекцията по труда уточниха, че от тяхна страна са констатирани десетки подобни случаи, като освен по обекти от Националната програма за енергийна ефективност, работници без разрешителни и от държави извън Европейския съюз са констатирани и в курорта Пампорово по време на активния сезон. „Работниците, които сме установили, са били граждани на Сърбия, Украйна, Молдова, Албания и Босна и Херцеговина", уточни директорът на Инспекцията по труда в Смолян инж. Емилия Даракчиева. Тя посочи, че минималната санкция в подобни случаи е 2 000 лв.
Всичко се дължи на недостиг на квалифицирани кадри. Вносът на работници от други краища на Европа и на страната е след спазаряване за надник от порядъка на 25-30 лева. Проблемите в строителния бранш се дължат на хилядите гурбетчии, потърсили по-добри условия за работа зад граница и най-отчетливо изпъкнаха след старта на Националната програма за енергийна ефективност в областите Кърджали и Смолян.
Т.нар. „безплатно саниране" маркира ръст на нарушенията на условията за безопасен труд. Само Инспекцията по труда в Кърджали е регистрирала над 4 700 нарушения в рамките на миналата година.
Трудовите инспектори в Смолян пък често връчват актове на фирми заради липса на трудови договори на работници по „безплатно саниране". Служители на обекти са били установени да работят без договори по скелетата на жилищни сгради. Оправданията обикновено били, че „новите" са започнали преди ден работа и трябвало да се установи „кой какви умения има". На един от обектите служител е грундирал сграда по време на „тестов период", като заявил, че бил на надник от 25 лева. На друг пък инспекторите били втрещени след като чули, че бригадата всъщност не работи, а пие. „Абсурд да накараш такъв човек да работи на рождения си ден. Черпеха се. Пиеха бира", споделили дюлгери пред проверяващите, стана ясно в съда, където актовете бяха обжалвани от фирмите. Всички те обаче бяха потвърдени от магистратите в Смолян.
Както вече писахме, над 80 роми от Варненско и Старозагорско пък бяха докарани в Кърджали, за да се включат в строителството поради недостиг на работна ръка. Оплакванията от граждани заради изпълнението на дейностите зачестяват.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/5/18 08:58

    Докато няма адекватно заплащане няма да имате работници .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/5/18 11:02

    За работника няма пари,а за джипа на шефа има.В строителството от 10 години надника не е променян.Осигуряват те 4 часа,не ти дават облекло,обувки,отпуски,болнични.Инспекцията по труда трябва по строго да ги контролира строителните фирми.На 07.05.2018 понеделник обиколете града и вижте кой спазва почивния ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/5/18 12:29

    Нема държава нема контрол!!!Правят на балама контролните органи,тоя обект нямя ли технически който даотговаря за присъстващите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.