Близо 4 000 души участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет, който се проведе в двора на Джамията на 7-те девойки. През целия ден пък прииждаха гости от вътрешността на страната, Гърция и Турция, в търсене на изцеление в камъните в старото турско гробище, до които се стига по пътечка, която тръгва от двора на уникалната дървена джамия "Йеди къзлар" (в превод от турски - седемте моми). Ритуалите се извършват всяка година в кирковското село Подкова на 6 май, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез, аналогичен на християнския Гергьовден.
Духовници, водени от районния мюфтия Бейхан Мехмед четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корани-Керим. Имаше и много мюсюлмани от Гърция и Турция.
Организатори на проявата са Община Кирково със съдействието на местните жители.
Всички присъстващи бяха нагостени със 76 казана пилаф, сготвени от местни майстори. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи.
Религиозното събитие уважиха зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още дипломатически представители от Турция, кметове на общини, председатели на законодателните органи от областта, председателите на общинските съвети на ДПС от областта.
Религиозният храм е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия". Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. Историци твърдят, базирайки се на данни в султански архиви, че това е станало през 1428 г.
Култовите камъни се намират на около 300 метра от мюсюлманския храм. Най-популярният представлява каменен блок, в който е изсечен четириъгълник. Местните го наричат „Дупчения камък". Вярват, че ако човек се провре през отвора му, болежките ще го напуснат. Болният трябва да премине през провиралото 3 пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка. Вярва се, че камъкът отнема всяка болка, а преминалият през него ще бъде здрав през цялата година. След като бъде изпълнен ритуалът на провиране, на околните храсти се завързва парченце от дреха. Това е и причината районът около Дупчения камък да е осеян с парцалчета.
Другият камък, за който се вярва, че лекува, е продълговат и е забит в земята. Вярва се, че лекува ревматизъм и болести на кръста и опорно-двигателната система. Хората с болки в кръста сядат на земята и опират гърба си на изправения камък. Болните от ревматизъм пък го докосват 3 пъти с болното място на тялото си. След ритуала вярващите оставят монети в 3-те отвора в най-горната част на камъка, както и парченце от дрехата си.
Друг от камъните лекува главоболие, като страдащите се снижават и докосват челото си в него.
Религиозният храм в Подкова е паметник на културата, а след реновирането й се превръща в атрактивен туристически обект заедно със старите къщи и воденици, римските мостове, тракийските некрополи и крепости в района. Все повече гърци вече посещават Подкова.
Джамията е построена изцяло от дървен материал, като в градежа й не са използвани нито пирони, нито пък каквито и да било скрепителни материали. Гредите са с внушителни размери и са съединени помежду си с улеи, които влизат един в друг.
Името „Йеди къзлар джамиси" (Джамията на седемте моми) е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка - войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали.
Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май. Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира стотици вярващи в двора на джамията и край нея.
В района около Подкова има изсечени дървета, които са от стари времена, а в скалите могат да се видят странни улеи, за които хората твърдят, че са следи, оставени от влаченето на трупите.
Друга легенда разказва, че по време на една от войните селото било опожарено и хората потърсили убежище в джамията. Военен командир заповядал да се запали джамията. В този миг мистериозно се появили пуйки, които почнали да гасят пожара. Войниците се отказали да продължат да палят храма, а командирът онемял.
Дървената джамия в Подкова бе демонтирана до основи и сглобена наново през 2008-ма година, а през 2014-та - реновирана.
24rodopi.com

Снимки: Гюнер Шюкри и 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/5/18 21:23

    една истина
    хората не посрещнаха нито един от лидерите на ДПС а посрещнаха с възторг комшията си Местан

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/5/18 21:24

    Ентересно но факт
    - защо нито един от лидерите на ДПС не беше посрещнат от местното население
    - защо Местан беше посрещнат с възторг

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/18 08:49

    Защото джамията не е място за политика.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/5/18 09:48

    до 08 49 това става пред джамията
    С това показаха , кои ги искат и кои не

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/5/18 11:36

    "ентересно" хубаво се изказваш,но бях там не видях някой да бръсне Лютвито,нещо по вече беше като самотен и като изритан каймакамин седеше , и си играеше с телефончето без да слуша мевлида,а лидерите на ДПС бяха на официалния килим

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.