Отбор от осем изявени спортисти на СУ "Петко Рачов Славейков" се завърна от пътуването си до гръцката столица Атина, където представи България на поредните Световни спортно-образователни игри. За трета поредна година това е училището, получило привилегията и отговорността да изпрати част от най-добрите свои възпитаници в резултат на най-много класирани отбори за републиканските финали на Ученическите игри. Наградата получават от Министерството на спорта и Българската асоциация Спорт за учащи. Придружител на групата през цялото време бе техен представител - Румяна Павлова.
6 дни гимназистите и техният ръководител Антон Димитров - учител по физкултура и спорт, прекараха на гръцка земя. Те се срещнаха със спортисти от други държави в древна Олимпия, където се провеждат първите олимпийски игри още в дълбока древност. Това е мястото, откъдето тръгва олимпийският огън в началото на всички олимпиади.
Представителите на Кърджали и България са Демет Джамбазова и Селда Джелил - и двете баскетболистки; Елена Костадинова и Кристина Гъдова - ученички от иновативния  8"а" клас, които са и първите осмокласнички в отборите на "Славейков" за световните игри в последните три години; Мюмюн Емин и Димитър Делчев - 11 клас волейбол; Октай Мехмед - 10"б" клас волейбол и Баръш Бахри - 10"г" клас баскетбол.
Представителите на всички държави се разделят на отбори, в които има по един представител от всяка страна. Провеждат състезания по баскетбол и ръгби. Освен практическата състезателна програма, гимназистите участват и в семинарни сесии на 2 теми: "Олимпийските принципи" с фокус върху феърплея и "Доброволчеството" - спортът като начин да се набират средства за нуждаещите си. Тук нашите спортисти дали много примери за благотворителни инициативи, случили се в училището и в града. Специално представяне направил волейболистът Димитър Делчев.
Младежите споделят със задоволство, че още с пристигането ги закичват с венец от маслинови клонки. Изключително богата е съпътстващата програма в Атина - посетили стадиона, на който са се провели първите модерни олимпийски игри през 1896 г., също така Акропола и други исторически забележителности.
Директорът Милко Багдасаров вече мисли за състава на отбора догодина, който ще представя България на същия форум, тъй като училището вече има 7 отбора, класирани за републиканските финали на Ученическите игри, които предстоят през този месец, а това е своеобразен рекорд след миналогодишните 6 отбора и гарантира избора на СУ "П. Р. Славейков" за следващите Световни спортно-образователни игри.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.