Родопчанин си върна имената, дадени му по време на комунистическия режим, след като 10 години по документи е бил с възстановените си турски име, презиме и фамилия. За целта мъжът от Момчилградско входира молба в Районния съд. „Всичките ми близки, приятели, роднини, ме познават като Арсени М. Съпругата ми е с български имена, децата също”, заяви пред магистратите А.М.Р.
След 1985 година имената му били сменени с български. „Възродителният процес” преименувал мъжа на Арсени М. Я. През 1991 година той заминал за Турция. До 2008 година използвал български документи, в които бил с „възродителните” имена. Негови близки обаче вече били със сменени, турски, и той сторил същото. Въпреки това продължил да използва и името Арсени, много рядко турското, обяснил в съда момчилградчанинът. Сред всичките си колеги, приятели, близки и роднини бил известен с него. Трудност създавали и документите, когато трябвало да докаже родство защото жена му и децата носят български имена.
Поради тези причини, след десет години А.М. Р. отново поиска да възстанови имената си, дадени му през далечната 1985 година. Съдът в Момчилград пък удовлетвори молбата и занапред в личните си документи А. ще бъде Арсени М.Я.
„Не е масова практика, но делата за смяна на имената в региона на доста. Мои клиенти са били турци от Кърджалийско, които казват, че с български имена по-лесно намират работа на Запад. Разбира се, това не можем да посочим в съда. Има и българомохамедани, които след 1989 година са си взели майчините имена под натиска на по-възрастните хора във фамилията, но години по-късно са направили своя избор и отново връщат българските си имена“, коментира пред 24rodopi.com адвокат, който е „спечелил“ 6 подобни дела в последни 3 години.
„Междукултурен диалог и памет: 30 години след „Възродителния процес“ – това е темата на конференцията, която организират Гражданско сдружение „Европейска визия за етническа толерантност - ЕВЕТ“ и фондация „Конрад Аденауер“ в курортния комплекс „Пампорово“ на 22 и 23 юни.
„Поканили сме авторитетни лектори, присъстващите от различни региони на страната ще чуят факти и изводи, които в никакъв случай не бива да бъдат игнорирани от едно демократично общество. Мълчанието по тази тема не ни приляга като европейци“, коментира председателят на „ЕВЕТ“ Ергин Емин.
„Политиката на БКП към мюсюлманските общности в страната през 60-те-80-те години на ХХ век“ е озаглавен докладът на доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. Темата на доц. д-р Алексей Кальонски от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е „Историография и пропаганда на „Възродителния процес“, а на гл. ас. д-р Йелис Еролова и гл.ас.д-р Пламена Стоянова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при музей, БАН - „Специфики на комунистическата политика спрямо циганското  малцинство в България“.
Конференции по темата ще се проведат и в Турция, а финалната дискусия за „Възродителния процес“ ще бъде в Брюксел. Участие в тях ще вземат и репресирани от тоталитарния режим, много от които днес живеят в южната съседка.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/18 09:25

    Европа е християнски клуб, това го знаем отдавна. Ама се чудя на сивото на този амсалак, от глад ли ще умреш бе, ананколу! Bir adamin adi serefidir! Ama bunu serefsizler bilemez!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/6/18 10:44

    гютверенче

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/6/18 11:20

    и сега какво като си ги върна,ще замине на запад , за да не го знаят , че е турчин -ПЪЛЕН НЕЩАСТНИК

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/6/18 12:46

    Един по умен в стадото

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/6/18 14:08

    Искам да го попитам като умре в кои гробища ще го погребат в християнските или мюслюманските ?Недейте мисли само за сегашния си живот който е материално но си помислете и за отвъдното Всевишния както е решил да сте така трябва да оставате Ако сте се родил християнин хрестиянин трябва да оставаш ако си роден мюслюманин мюслюманин трябва да оставаш Сам решаваш за казаните в АДА ИЛИ РАЯ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/6/18 14:53

    из Европа може да се работи и с турски имена не се гледа името а първо да ли владееш езика на дадената страна,нямаш ли език дали си Хасан или Иван нямат никакво значение тази дискриминация за религия и име е само България.Работя от години из евра

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/6/18 15:21

    Да не съм чул някой да се оплаква от смяната на имената преди години

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/6/18 15:52

    И да е станал уж по-умен - не е излязъл от стадото ! Ще си остане такъв, независимо какво име носи. Знаем ги новите българи.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/6/18 16:48

    Браво на човека...да се пази сега депесарите и новите турски възродители да не го очистят, че турската злоба и турският национализъм е като фашизма - прошка няма...ама то се не знае и колко е турчин! То и циганите и помаците се турчеят...но това не ги прави турци!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/6/18 20:45

    По добре китайско или корейско име да сложи!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/6/18 21:36

    Прадедите му са българи на тоя..а и на доста дето казват, че са турци....

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/6/18 21:54

    Tiya i v Turcia sa takiva hainler

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/6/18 21:54

    Не разбирам що се бъркате в живота на хората, щом е решил да си смени имената това си е негово решение. С български или с турски имена той си е мюсулманин. Нима всички български турци в турция са с турски имена? Що се редите пред паспортната служба да си вадите Бг паспорти? Бг документите на 90 % са с Бг имена за да ходят по Европата като Бг граждани, така ли е ??? Спомням си годините когато имахме казарма, всичко живо се изнасяше в Бг да служи 9 мес. като Бг гражданин а не 24 м. в Турция или бързо забравихте за това. Ползвате всички блага от България иначе сте по големи турци от турците в Турция!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/6/18 21:54

    14:08 ми те много хора по време на османското робство са се раждали в христиански семеиства ???????ама не сте ги оставяли такива нали .Мидхад паша е казал 80% от мюсулманите на балканите не са били по рождение мюмюни ТИ ОТ ТЕЗИ 80 % СИ СЪС СИГУРНОСТ ЗАТОВА БЕГОМ ДА СИ СМЕНИШ ИМЕТО шото правилно разъждаваш баба ти и дядо ти са имали родители христиани.И без това в Турсики ви казват гяури.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/6/18 14:54

    V krematoriuma vzemat vsichki hora, uspokoite se...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.