В рамките на 24 месеца ще бъде извършен ремонт на помещения в Многопрофилната болница в Ардино, позволяващ предоставянето на подобрени услуги за първична медицинска помощ на пациентите. Ще бъде закупено и доставено съвременно медицинско и компютърно оборудване, както и нова мебелировка за медицинските кабинети. Това ще стане факт в хода на изпълнението на трансграничен проект, чиито цели бяха представени от мениджъра на проекта Емилия Макриалея от Четвърта здравна служба на Македония и Тракия.
Това стана в заседателната зала на Общинския съвет в Ардино, където се проведе втора работна среща между партньорите по проект „Подобряване на първичната медицинска помощ при изолирани и лишени общности в трансграничните райони (акроним: Smile)" (Усмивка), финансиран по Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция-България 2014-2020".
Домакин на срещата бе местната Многопрофилна болница за активно лечение, която е един от 5-те партньори на проекта от България и Гърция. Събитието бе част от програмата на лечебното заведение в Ардино по повод 60-годишнината от откриването му. То бе водено и открито от управителя на болницата д-р Гюнер Осман.
Официални гости на форума бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът на общината инж. Изет Шабан. Присъстваха още бившите главни лекари на ардинската болница д-р Кадир Кабакчъоглу, д-р Иван Чепишев, д-р Адам Персенски. Тук бяха още лекари, медицински сестри, гинеколози, лаборанти, които са работили през годините в ардинското лечебно заведение. Сред тях бяха д-р Донка Дамакова, бивш детски лекар и завеждащ детското отделение до 1990 г., д-р Стойка Русинова, акушер-гинеколог от 1981 до 1991г., бившата главна медицинска сестра в периода от 1963 до 1985 г.  Елена Кисимова, гл. лаборант Елена Георгиева-Згурова.
По повод 60-годишния юбилей на болницата в Ардино поздравителни адреси бяха получени от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"АД –Кърджали  и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Кърджали.
В своето приветствие кметът на общината Ресми Мурад подчерта, че този значим проект е много важен за лечебното заведение, тъй като е насочен за подобряване на медицинските грижи и услуги. Той направи анализ на дейността на болницата за  последните 10 години. „За голямо съжаление не можем да честваме 60-годишния юбилей на лечебното заведение със задоволство, защото проблемите в областта на здравеопазването не са малки. Те се задълбочиха именно през последните 10 години и са продиктувани най-вече от липсата на медицински персонал и завишените изисквания в сферата на здравеопазването", заяви Ресми Мурад. Той отбеляза, че въпреки усилията, които полага общинското ръководство, чрез реализирането на подобни проекти (четвърти по ред) и субсидиите, които гласува Общинския съвет, не успяват да решат всички най-належащи проблеми. „Болницата е затруднена в изплащането на заплатите на медицинския персонал. Тези проблеми могат да бъдат решени чрез законодателни промени, които ще доведат до смекчаване на медицинския стандарт за общинските болници", уточни Ресми Мурад. Той пожела успех на екипа на проекта. „Надявам се, че с реализирането и изпълнението на този проект ще подобрим условията, при които се извършва медицинска дейност в нашето лечебно заведение, за да получат хората по-качествена здравна грижа", подчерта Ресми Мурад.
Проф. д-р Елексиос Бенос от Аристотелския университет в Солун заяви, че се радва да бъде в Ардино по повод юбилея на общинската болница и да участва в представянето на съвместния трансграничен проект. Той отбеляза, че проектът е насочен за подобряване на медицинското обслужване на хората от уязвимите групи.
Партньори по проект „Smile" са следните организации: Четвърта здравна служба на Македония и Тракия, Солун, Аристотелския университет в Солун – Департамент по медицина, МБАЛ-Ардино, община Харманли и Националния център за спешна помощ в Драма, Гърция.
Общата продължителност на проекта е 24 месеца, считано от 12.10.2017 г. Общият бюджет на проекта е 1 327 661,62 евро, като бюджетът на МБАЛ –Ардино възлиза на 327 157,34 евро, от които 85% представляват финансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% - националното съфинансиране.
Гюнер ШЮКРИShare To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Времето