Утре Турция предсрочно ще избира президент и парламент. Залогът на вота в южната ни съседка е изключително висок, защото след него страната ще промени политическата си система от парламентарна на президентска република. Държавният глава вече ще управлява с огромни правомощия и ще има правителство без премиер.
Кои са основните претенденти? Бившият кмет на Истанбул от началото на 90-те - Реджеп Таийп Ердоган преди 15 години става премиер на Турция, а през 2014 г. е и първият избран с преки избори президент на страната. Води консервативна политика, а след опита за преврат срещу него преди две години хиляди хора се оказаха по затворите, отбелязва bTV.
Неговият основен опонент - Мухаррем Индже, е кандидат на най-голямата опозиционна партия. Той е бивш учител по физика, 4 пъти до сега е избиран за депутат. Подкрепя секуларизма в страната и сред обещанията му са възраждането на демократични норми в Турция и край на задължителното религиозно образование.
По последни данни предизвикалият предсрочен вот Ердоган може да разчита на 48,1% подкрепа, а Индже – на 29,1%. Това означава балотаж между двамата.
Както вече 24rodopi.com писа, за втория тур двамата получават по 40 % подкрепа, 10 на сто от избирателите още не са решили за кого биха гласували на балотажа, а 10 % няма да гласуват.
И двамата основни кандидати закриха кампаниите си в Истанбул, съобщава специалният пратеник на bTV в южната ни съседка Радослава Домусчиева. Индже събра между 3 и 5 млн. души в Малтепе, на брега на Мраморно море. Стотици хиляди пробиха загражденията, за да стигнат до сцената.
„Аз ще съм обединяващ президент. Аз ще съм президент на всички турци”, обеща им Мухаррем Индже.
Ердоган закри кампанията си с по-малък митинг пред истанбулска джамия. Държавната телевизия му предостави значително ефирно време, в което той обвини опонентите си, че са подкрепили преврата.
Кандидат-депутат от партията на президента заяви, че гласовете за Индже са куршум за турските войници.
В различни истанбулски квартали започнаха спречквания по улиците. Автобус на Добрата партия беше нападнат с камъни.
Гласуването в неделя започва в 9.00 ч. и приключва в 17.00 ч. Първи резултати се чакат около 20 ч. 17 опозиционни партии ще правят паралелно преброяване и ще се борят с изборните машинации.
Изборите се провеждат в условията на продължаващото втора година извънредно положение.
Около половината от трите милиона турци в чужбина вече са гласували. Това е доста по-слаба мобилизация в сравнение с миналата година, когато Ердоган прокара с референдум превръщането на страната в президентска република в голяма степен и с помощта именно на бюлетините от чужбина.
Снимка: ЕРА

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/18 21:39

    Allah yardimcin olsun sayin ERDOGAN,sen gidersen Turkiye karanlik gunlere doner

    ОтговорИзтриване
  2. Yolcudur Abbas bağlasan durmaz!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/6/18 08:22

    Ince nyama sans ERDOGAN da e jiv i zdrav

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/6/18 10:26

    Два варианта
    Първия Ердоган печели на първия тур Индже е с около 30%
    Втория Отива се на втори тур в първия тур Ердоган има 48% а Индже 29
    и гласовете на Акшенер и малките партии отиват при Ердогани печели с 60/40%

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/6/18 11:04

    Гн. Ердоган превърна Турция в независима свободна държава като потуши последния преврат направен от западните сили срещу турската държава, през 3 / 4 години Турция претърпяваше преврат като източваха банки и фалираха държавата ,турския народ усети къде е истината и от 16 години гн. Ердоган води успешно юздите, Ердоган беше диктатор само за западните сили,а едновременно не си правеха сметка че той е избран от турския народ чрез избори, значи те с гн. Ердоган обявяваха и турския народ за диктатор!!!,,, много смешно, гн. Ердога окончателно сложи край на западните интриги за разцепването на Турция на малки автономни републики, планът бе неуспешен,

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/6/18 20:49

    Не ви ли е срам да лъжете ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.