5 000 000 души присъстват на последния предизборен митинг на кандидата за президент, номиниран от Републиканската народна партия (СНР), Мухаррем Индже в район Малтепе в Истанбул. Това съобщават турски медии, цитирайки Индже, който е основен опонент на Реджеп Тайит Ердоган. „5 милиона души сме тук, но нито една телевизия не излъчва на живо. Нека светът научи“, заяви Индже. Той обеща да отмени извънредното положение в рамките на 48 часа.
Ердоган пък се отчете с друг рекорд - 7 митинга в един ден, в петък.
Предизборната агитация в Турция приключва в 18 часа днес.
Ердоган, лидер и кандидат на ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (АКР), остава фаворит за президентския пост. Различните агенции му дават между 42 и 51 процента. Той обаче може и да не успее да получи над 50 процента.
На евентуален балотаж на 8 юли сегашният президент вероятно ще се изправи най-вероятно срещу Мухаррем Индже.
Според сондажите трета ще е кандидатката на „Добра партия“ (IYI PARTI)Мерал Акшенер, а на четвърто място ще се нареди Селяхаттин Демирташ от прокюрдската "Демократична партия на народите", който води кампанията си от затвора в Одрин.
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) формира общата предизборна Републиканска коалиция с Партията на националистическото действие (МНР)и Партия "Велик съюз".
Припомняме, че на 24 юни в Турция ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори.
„Вече казахме, че ще подкрепим президента Реджеп Тайип Ердоган и на президентските избори. Ние обаче искаме силно присъствие на (МНР) в парламента. Ердоган може да състави правителство както пожелае, това е негова работа. Ако обаче повторят грешката на Ахмет Давутоглу, всичко ще бъде свършено“, каза партньорът на Ердоган – лидерът на националистите Девлет Бахчели снощи в интервю за телевизиите Хабертюрк и Шоу ТВ.
АКР загуби парламентарното си мнозинство на изборите през юни 2015 г. Тогавашният премиер Ахмет Давутоглу предложи съставяне на коалиция след изборите, но Бахчели отказа предложението, откривайки пътя за нови избори, на които АКР си върна парламентарното мнозинство пет месеца по-късно.
Бахчели критикува снощи президента Ердоган за това, че е използвал думата "коалиция" при обсъждане на възможните сценарии за изхода от изборите на 24 юни.
Президентът не може да поделя властта си. Ако неговата партия не получи достатъчно места в парламента, той може да потърси подкрепа за изпълняването на определени функции. Това не е коалиция. Това може да бъде наречено съгласуване или сътрудничество, посочи Бахчели.
Лидерът на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу е оптимист за шансовете на кандидата на опозицията Мухаррем Индже на президентските и парламентарни избори утре, съобщава ДПА, цитирана от БТО.
"Опозиционният кандидат набира популярност в Турция", заяви Софуоглу пред съботното издание на в. "Мителдойче цайтунг".
Софуоглу каза, че очаква напрегнато съревнование между Индже и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
По думите на лидера на турската общност в Германия предизборната кампания е била спокойна, което той окачестви като нещо добро. Според него досега Ердоган винаги е печелел избори, залагайки на "ефекта на поляризацията", както го нарече Софуоглу, но това е отсъствало от сегашната надпревара.
Проучванията на общественото мнение поставят Ердоган с около 20 процентни пункта пред най-близкия му конкурент в президентската кампания - Мухаррем Индже. Той обаче ще трябва да получи над 50 процента от гласовете, за да спечели категорично на първия тур, а това изглежда по-малко вероятно. Анализатори смятат, че изходът от борбата ще бъде решен на втори тур на 8 юли.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/18 15:54

    Я си гледай своята страна а не Р Турция редактори,простак!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/6/18 18:14

    Muharrem kaza 5 milyona
    Erdoğan kaza 250 hilqdi
    A plo6tada e za 1.5 milyona
    Horata trqbva da sa v moreto za da stanat 5 miliona
    İli plo6tada trqbva da e prazen za da sa 250 hilki

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/6/18 18:20

    Erdogan ez gec turk halkinin dusmanlarini

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/6/18 18:46

    Време е самовлюбеният шемет да си ходи.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/6/18 18:58

    Cumhur е народ съответственно Cumhur İttifakı не се превежда като Републиканска а като Народна Коалиция.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/6/18 18:59

    Партията на националистическото действие
    е Партия на националистическото движение.

    ОтговорИзтриване
  7. sel Soviytsi meco23/6/18 20:31

    TOYA BOKLUK ZA NISTO NEBIVA TOY STE NOSI NA SULTANA KAVETA TOY A BOKLUK STE POLUCI JILTI MONETI

    ОтговорИзтриване
  8. sel Soviytsi meco23/6/18 20:32

    NEKADIRNIK DOLEN INCE YIDI CANAN ICINE ITEN LERDEN

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/6/18 01:07

    Kolkoto naselenieto na Bulgaria..

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/6/18 13:45

    5 милиона фесове

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/6/18 07:29

    Da shte se reshi na 8 yuli shte ima ta chakate a ha ha....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.