Министерството на туризма е наело лобистки фирми в САЩ, които са уреждали по имейл срещи с политици, фондации и медии за министър Никола Ангелкова. Те са получили за услугите си минимум 10 000 долара. Министерството отрече категорично да е плащало на лобисти, въпреки публичните документи в официален американски сайт.
Шокиращите разкрития за кърджалийката във властта прави разследващият сайт „Бивол Бг“. Материалът е озаглавен „Гланц и гламур срещу държавни пари...
Ангелкова наела скъпи лобисти в САЩ. Министерството отрича
По 500 долара за имейл уреждат безмислени срещи преди да замине за "Оскарите".
Български министри често посещават САЩ, но само Николина Ангелкова си е позволила такова разточителство за задачи, които обичайно се изпълняват от служители на българското посолство. За нейното работно посещение във Вашингтон през февруари т.г. българските данъкоплатци са се бръкнали допълнително с по
500 долара за имейл, пише bivol.bg. Толкова струват лобистките услуги на фирмите Glanz Inc. и Sanitas International, става ясно от документите, публикувани от Министерството на Правосъдието на САЩ.
От отчет на Sanitas International за извършена дейност по Закона за чуждестранните агенти (FARA) се вижда и какво са свършили лобистите. Срещу сумата от 10 601 долара те са изпратили около 20 имейла и са провели една лична среща.
От пресцентъра на Министерството на туризма отрекоха категорично да са сключвали договор за лобистки услуги с фирмата Glanz Inc., чието име фигурира в публикуваните документи.
„По повод на постъпил въпрос, касаещ взаимоотношения между Министерството на туризма и компания Glanz Inc., правим следното уточнение: Министерството на туризма никога не е имало нито договорни отношения с цитираната компания, нито пък осъществява проучвания за възможна съвместна дейност, с лобистки характер“,  гласи отговора на въпроса на „Биволъ“.
От ведомството обаче разказват, без да са питани за това, как и защо са сключили рекламен договор в САЩ с друга фирма.
„През 2017 г. Министерството на туризма проведе макар и сравнително скромна по мащаб, предвид бюджетните ограничения и обема на северноамериканския пазар, но въпреки това новаторска и успешна кампания на България като туристическа дестинация. Контрагент на министерството по проведената рекламна кампания е Corner Media.“
По-натам от подробния отговор става ясно, че на Corner Media са платени пари за рекламна кампания в САЩ за периода от 01.09 до 27.10.2017 г., тоест доста време преди визитата на Ангелкова. Сумата на договора не е известна.
Документът, с който Glanz Inc. и Sanitas International оповестяват своето споразумение с Министерството на туризма на България е подписан от Кристофър Харвин от Sanitas International и Томас Фараси от Glanz, Inc.
Проверка във фирмените регистри обаче показва, че Glanz Inc. и Corner Media имат едни и същи собственици, а Corner Media всъщност е новото име на Glanz.tv. Компанията наистина афишира като дейност външна реклама, но никога не се е занимавала с лобизъм.
Базата на Glanz Inc. е в офшорния щат Делауеър, но свързани фирми с такива имена и едни и същи собственици, са регистрирани едновременно в няколко щата във виртуални офиси – пощенски кутии. Всички те са фантомни и неоткриваеми. В бизнес справочниците фирмите под шапката на Glanz афишират разнообразна дейност, варираща от разработки на иновационни графенни батерии до външна реклама.
Остава загадка как Министерството на туризма е успяло да установи бизнес-отношения с Corner Media през 2017 г, както и на какво основание през 2018 свързаната с нея фирма Glanz Inc. е провела лобистка кампания, след като Министерството категорично отрича дори да е проучвало възможността за такава, а и Glanz не се явява негов контрагент.
Не става ясно колко от срещите, подготвени за министър Ангелкова, са се реализирали. Нейното посещение във Вашингтон беше представено като „двудневно работно“, а всички срещи, за които е съобщил пресцентъра на Министерството на туризма са от 22, 23 и 24 февруари.
Документирани са посещения във фондация Carnegy, фондация NED, Центъра за анализи на европейски политики, World Affairs Councils of America – WACA и няколко разговора с не особено известни политици.
В отчета на лобистите от Sanitas International обаче е записана активно лобистко „ухажване“ на конгресмена Джо Уилсън, като на 26 февруари, вече след края на работната визита на Ангелкова, е проведена и лична среща с него.
Няма данни Ангелкова да се е срещала с Уилсън през февруари. Няма данни и да се е прибирала в България след 24-и февруари. Следващата официална изява на министърката е от 7 март от Берлин.
Но в началото на март, тя бе засечена в Лос Анжелис на церемонията за връчването на наградите „Оскар“.
Относно посещението на Ангелкова в Лос Анжелис от пресслужбата на министерството съобщиха, че то било „на лични разноски по покана на актрисата и продуцент Джизела Маренго“.
На една от снимките от церемонията Ангелкова позира с Маренго, след което получи признание за стилен тоалет от лайфстайл изданията. Самата министърка не пропусна да се похвали в социалните мрежи като свърза личното си присъствие на гламурната церемония със служебната си мисия в САЩ.
Очевидно е обаче, че билетът за презокеанския полет не е платен като „лични разноски“ от Ангелкова. Тя пътува до Вашингтон и обратно в качеството си на служебно лице за работна среща, макар и с твърде спорна ползотворност, а и в крайна сметка ненужно оскъпена чрез лобисткия договор.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/6/18 10:53

    Ееееее ех тия крадливи,корумпирани КАЛИНКИИИИИИИИ-СУДЖУЦИИИИИИИИ...
    Бавно но сигурно унищожават майка България и поведението на министър председателя е тинтри-минтри дали днеска да уволни даден некомпетентен и вреден министър имутре да ги остави още да крадат...а бедното,болното,изчезващото се стадо чака да им се подобри живота като останалите стада в ЕС.....С такова вредно,крадливо,корумпирано управление нема как да се получи в България....ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА и смяна на модела на управление на крадливите,корумпираните КАЛИНКИИИИИИ и СУДЖУЦИИИИИИИ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/6/18 11:36

    Видно от фотоса,тая е по-грозна и от дъртия Майкъл Дъглас.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/6/18 16:53

    Koy te nauchi na tova ma???

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/6/18 18:18

    Не говорете така за министърката .Тате всичко плати.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/6/18 19:45

    Eeeee, хайде да не злобеем! Туризмът в БГ отдавна не е имал такива успехи! Следователно и министърът си е на мястото! Успех на Ангелкова!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/6/18 08:02

    Hahaha...uspeh na bg turizam?!....edin zdrav pokriv na letiste sofia ne mogat da napraviat bg turisticheski hotelierski luksozni 4 i 5 zvezdni firmi, krib, beseka, ban, bg arhitektite na bg nebostargachi...teche li teche v letisteto sofia...wow....hahahah...zaplatite na personala v bg turizam sa po-malki ot izdrajkata na edno domashno kotence ili kuchence v eu da kazvat miau i bau...hahahah....bg voiska ste pravi voenno obuchenie s 5000 amerikanski umni glavi ot nato kak da se prebori s shumnite i mrasnite agresori na bg slanchevi morski bregove...edin jiv i zdrav leshoiad, orel, sokol, iastreb, chuchuliga, avliba, pesnopoi, pelikan, lebed, jerav, kalvach, kos, vrana, garga ne e ostanalo po bg chernomorsko kraibrejie...taka sa otrovili bg prirodata s masovia betonen hazarten torizam...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/6/18 11:10

    Недейте се кахъри за наша Николинка. Утре тя преспокойно ще мине към БКП, може и Атака, земеделците и т.н. Които са на власт!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.