70 жители на родопски села са се преквалифицирали в името на туризма и са се превърнали в гидове на гости на планината. С високопроходими автомобили те предоставят услугите си на туристи, водейки ги до набиращата огромна популярност атракция Орлово око. Курсът е средно по около 60 лева. „В Ягодина са само 45, в Гьоврен има 15, в Триград 8, като отделно има в Буйново и други села", обяснява уредникът на Ягодинската пещера Сергей Генчев. Продължава и интересът към сключване на граждански брак в Ягодинската пещера, както и на площадката за наблюдение, която се намира на близо 1 600 м надморска височина. Пикът се очаква през този сезон да е през август.
Ръст на чуждестранните туристи отчитат в Ягодинската пещера и туристическата атракция Орлово око. Между гостите от чужбина преобладават гражданите на Израел, следвани от туристи от Англия и Русия, казва Сергей Генчев. От родните туристи преобладават ученическите групи, като при обявяването на предупредителни кодове за валежи и бури, се наблюдавал сериозен спад на групи от страната, категоричен е Генчев. „Няма туроператорска компания, която да вози туристи в Родопите и да не е включила в маршрута си Ягодинската пещера и Орлово око. Втората туристическа атракция придобива сериозна популярност през последните години, което се отразява и на местното население в района", добави Генчев. Според негови данни, само в извозването на туристи до връх Свети Илия, където се намира Орлово око, са се включили близо 70 джипа с водачи от близките села.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.