Хиляди левове събират родопчани, живеещи из цялата страна и Европа, за провеждането на събори и мевлиди в родните си места. Общоселските мероприятия стартират винаги през пролетта и продължават до ранна есен.
„До закриването на рудника курбанът се организираше съвместно с ръководството на предприятието. Но вече се финансира от местните жители, които живеят в различни краища на страната и чужбина", споделя селски кмет.
Някои от съборите имат вековна традиция. Средствата се използват за храна и музика, за да останат стотиците, които ще се завърнат по родните места, доволни. Хората са дълги и събират всички ръка за ръка. Музиката ще свири до късно вечерта, а на следващия ден ще остане само милия спомен от разговорите със „своите хора”. На следващия ден всичко свършва и красивото село отново обезлюдява. До следващата година, до следващото преброяване на напусналите региона. Един събор ги връща, защото той е в ДНК-то на хората в планината. Той събира всички бушуващи емоции в душите, които се пазят на което и друго кътче на света стъпи нашенецът.
24rodopi.com
Четете по-късно по темата:
„На една трапеза – най-силното ДНК на планината”
Празнично, но с тъга: На събора, за да преброим избягалите!
„Календарът на веселието”, който оживява селата
Съборите – от сватбата на Орфей до боба, ягодите и гурбетчиите

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/6/18 20:50

    Какво да работят младите в тази пропадналата,крадливата,корумпираната,изчезващата се България...Страната ни е рай за крадливите,корумпираните общински и държавни КАЛИНКИИИ и СУДЖУЦИИИ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.