Последната голяма благотворителна вечеря – ифтар, преди свещения празник Рамазан Байрам, в Кърджали бе част от мега инициативата "Братството не познава граници", организирана от истанбулската община Байрампаша.
„Конвоят на берекета“ обиколи за 14-ти път Балканите. Тази година първият ифтар беше в Комотини, а последната вечеря – на  13-ти юни на площад „Освобождение“ в Кърджали.
За финала на „Братството не признава граници”  в Кърджали се очакваше в града край Арда да гостува вицепремиерът на Турция Хакан Чавушоглу или негов пратеник.
Ресор на родения в района на Комотини Чавушоглу в кабинета „Йълдъръм“ са живеещите зад граница турски и роднински общности и връзките с изселническите организации. Той е водач на кандидат-депутатската листа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) в Бурса.
Чавушоглу приел покана, отправена от Дружеството на изселниците от района на Бенковски в бурсенския квартал „Миллет“, да бъде гост на ифтара в родното им село в община Кирково на 11 юни, потвърдиха за 24rodopi.com от сдружението.

Датата на ифтара в Бенковски обаче съвпадна с посещение и митинг на Реджеп Тайип Ердоган в „столицата на изселниците" и затова Чавушоглу се извинил на ръководството на дружеството и изпратил в Кърджалийско зам.-председателя на Дирекцията за външните турци и роднински общности Сайит Юсуф. Както вече 24rodopi.com писа, важният представител на властта в Анкара, придружаван от генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, седна на една маса с кмета на Кирково Шинаси Сюлейман и главния мюфтия Мустафа Хаджъ в понеделник вечерта в Бенковски.
Вицепремиерът на Турция и кандидат за Меджлиса Хакан Чавушоглу не пристигна в Бенковски заради митинга на Ердоган в Бурса по същото време, той не дойде и в Кърджали. Ден преди ифтара на площад "Освобождение" Сайит Юсуф (пристигнал в България на 10 юни) отпътува за Анкара. Изненадващо в града край Арда не дойде и генералният консул Хюсеин Ергани, на ифтара присъства един от помощниците му.
Припомняме, че на 31 май на ифтар на побратимените общини Одрин, Силиври и Кърджали, на обща трапеза, събрала над 3000 души пред стадион "Дружба", говори опонентът на Ердоган - кандидатът за президент Мухаррем Индже.
Започналото в края на 2017-та година топене на ледовете между ДПС и Анкара продължава. Яваш-яваш!

Община Байрампаша бе представена на ниво зам.-кмет. След дълго време на бойкотиране на прояви, районният мюфтия Бейхан Мехмед седна до кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.
Ифтарът бе открит с приветствено слово от мюсюлмански духовник №1 в Източните Родопи. Мюсюлманите са тъжни, че изпращат свещения месец Рамазан, но в същото време са и радостни, че посрещат големия празник Рамазан Байрам, посочи мюфтията.
Кметът на Кърджали припомни, че вече 14 години „Конвоят на берекета“ събира хора от братски страни и е мост на приятелството. „Това приятелство не познава граници. Кърджали е знаков в пътя на Конвоя, градът става все по-популярен. Посланието ни е братство. От него започва заедността“, каза Хасан Азис. Той получи макет на тира, символизиращ Конвоя на берекета.
За присъстващите около 2 хиляди души концерт изнесе популярният изпълнител на румелийски песни Ариф Шентюрк.
И все пак, Ердоган присъстваше на площад "Освобождение" - вижте тук
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/6/18 22:12

    kak poslednia,utre vecher e posledniat iftar......

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/6/18 00:02

    На ифтара на индже носехте хората с автобуси от другите общини а на този не ще се видим след 24 юни

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/6/18 08:10

    оляха се до коленете с тези манипулации.българия турска колония- Австрио къде си далече от тука да им покажеш

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/6/18 09:07

    Hakan CAVUSOGLU vece znae ce dps dost sa vredni za turskoto i bilgarsko obstestvo

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/6/18 09:08

    „Конвоят на берекета“ или "Конвоя на агитацията"

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/6/18 09:17

    браво на 00:02,написал истината

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/6/18 12:53

    ДПС да не подскача, че ако Таййип реши ще им конфискува имотите в Турция, всипките имат по няколко...че и на роднините, после да се оплакват на Трамп...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/6/18 22:13

    Na snimkata prebroih and 2400 choveka a ima i izvan Kadar. Redakciyata da ne lajete malko za broykata?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/6/18 23:51

    А изчистиха лиси боклуците след ифтара, които бяхфа направили още преди него?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.