Програма за развитие на селските райони
Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони –
Европа инвестира в селските райони

Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от
ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020г.

ОБЯВА

СДРУЖЕНИЕ „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА АРДИНО - ДЖЕБЕЛ“ КАНИ ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПРЕДСТАВЯТ ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ПРОЦЕДУРА
BG06RDNP001-19.027- МИГ Ардино – Джебел - МЯРКА 4.1

СНЦ „МИГ Ардино - Джебел“ кани желаещите да представят проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.027- МИГ Ардино – Джебел - мярка 4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства” от Стратегията за ВОМР на СНЦ „МИГ Ардино - Джебел“, финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. при следните условия:

I. ДОПУСТИМИ КАНДИДАТИ
1. Земеделски производители (Физически и Юридически лица), регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и които имат миниум Стопански производствен обем (СПО) над 2 000 евро. ЮЛ трябва да са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията и следва да докажат приход от земеделска дейност и/или приход от услуги директно свързани със земеделска дейност и/или преработка на земеделска продукция и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ; Изискването не се прилага за кандидати създадени до 1 година преди кандидатстването за проекти с инвестиции в: сектор „животновъдство”, сектор „плодове и зеленчуци”, производство на „етерично – маслени и медицински култури”.
2. Признати групи производители и признати организации на производители на земеделски продукти или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” от ПРСР 2014 – 2020 г.
3. Получателят на финансова помощ трябва да има постоянен адрес – за физическите лица, и седалище и адрес на управление – за еднолични търговци и юридическите лица, на територията на действие на МИГ и осъществява дейностите по проект на територията на действие на МИГ(т.е. на територията на Общините Ардино и Джебел).
4. Кандидатите следва да представят бизнес план, доказващ подобряване на дейността на земеделските стопани чрез прилагане на планираните инвестиции и дейности подробно описани в представения бизнес план.


II. ДОПУСТИМИ ДЕЙНОСТИ
Инвестиции в материални и нематериални активи в новосъздадени и съществуващи земеделските стопанства за покриване нуждите на същите, съобразени с техният капацитет. Подкрепата ще бъде насочена към инвестиции, свързани с:
- Инвестиции за модернизация и механизация пряко свързана с намаляване на производствените разходи и повишаване производителността на труда;
- Инвестиции за постигане съответствие с нововъведени стандарти на Общността приложими за съответните стопанства;
- Инвестиции пряко свързани с подобряване на енергийната ефективност на стопанствата;
- Инвестиции за съхранение на земеделската продукция с цел запазване качеството на продукцията;
- Инвестиции в машини и съоръжения за опазване на околната среда, включително за съхранение на оборска тор;
- Инвестиции в недвижима собственост свързана с дейността на земеделските стопанства;
- Инвестиции за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия;
- Инвестиции за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за нуждите на земеделските стопанства.


III. ПЕРИОД ЗА ПРИЕМ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Процедура BG06RDNP001-19.027 „МИГ Ардино – Джебел - Мярка 4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ е с три крайни срока за подаване на проектни предложения както следва:

 Първи срок: от 29.06.2018 г. до 17:00 часа на 31.07.2018г.,
 Втори срок: от 01.10.2018 г. до 17:00 часа на 30.11.2018г., (в случай че са налични остатъчни средства от първия краен срок за подаване на проектни предложения);
 Трети срок: от 04.01.2019 г. до 17:00 часа на 28.02.2019г., (в случай че са налични остатъчни средства от втория краен срок за подаване на проектни предложения).

IV. БЮДЖЕТ НА ПРИЕМА
Общия размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата (бюджета на приема) е в размер на 325 000.00 лева.


V. МИНИМАЛЕН И МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ, ПРЕДОСТАВЯНА ЗА ПРОЕКТ
 Минимален размер на допустимите разходи за проект – 10 000 лева;
 Максимален размер на допустимите разходи за проект – 200 000 лева.
 Размер на финансовата помощ: максималният размер на субсидията по проект не може да надхвърля 140 000 лева.
Интензитет на финансовата помощ: финансовата помощ е в размер на 50 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като същата може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:
1.За проекти представени от млади земеделски* стопани финансовата помощ се увеличава с 10 %;
2.За проекти, които се изпълняват в обхвата на необлагодетелствани райони**, като най-малко 75 на сто от посочената в бизнес плана земя или площ се намира в необлагодетелстван район помощта се увеличава с 10 %.
Максималният размер на финансовата помощ за проект, отговарящ и на двете условия не може да бъде повече от 70 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Проектните предложения се подават в ИСУН 2020. Интернет адресът на модула за електронно кандидатстване на ИСУН 2020 е: http://eumis2020.government.bg.
Пълният комплект от образци на документи и Насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси:
https://eumis2020.government.bg
http://www.mig-ardino.bg/

С оглед осигуряване равнопоставено третиране на кандидатите, МИГ няма да дава разяснения, които съдържат становище относно качеството на конкретно проектно предложение. Разяснения се дават по отношение на условията за кандидатстване и са задължителни за всички кандидати.
Въпросите и разясненията ще бъдат публикувани на следните интернет-страници:
http://www.mig-ardino.bg/ и https://eumis2020.government.bg към документите по процедурата


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.