За поредна година над 1000 души от ардинското село Русалско, Асеновград, Айтос и изселници от Турция и Западна Европа участваха в традиционния събор-мевлид за здраве и берекет. Поради лошите атмосферни условия, тази година събитието се проведе в центъра на селото, а не в местността „Яйля", която се извисява на 1100 метра надморска височина.
Събитието уважи областният лидер на ДПС Изет Шабан, който е родом от Русалско.
Всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана курбан, приготвен от Мюмюн Рафет от Асеновград. За мевлида бяха използвани над 450 кг месо и 100 кг ориз.
5 725 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, които ще се използват за организиране на събора през следващата година. По време на наддаванията за килограм краве масло сумата достигна до 100 лв. Купи го Ферди Кадир, зам.-председател на Общинския съвет и лидер на общинската организация на ДПС в Асеновград.  А бизнесменът Юсеин Бекир, също от Асеновград, дари 1000 лева. Той е с корени от местната махала Теризлер.
Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за в бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.
Гюнер ШЮКРИ

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/7/18 00:13

    Мевлидът, който четем, не е наше задължение. Освен че по времето на Пратеника на Аллах нямало мевлид, не е имало и по времето на сахабетата (сподвижниците). Някои учени считат, че подобна традиция е започнала по време на табиин (вярващи, които са виждали сподвижниците) и много държави започнали да четат мевлид.
    Всеизвестният за нас мевлид е написан от покойния Сюлейман Челеби и е достигнал до наши дни. По тази причина, освен че мевлидът не е от суннета на Пратеника, също така не е наше религиозно задължение. Това е едно събитие, което допринася за духовното извисяване на хората, за тяхното обединение и извършване на богослужение.
    По този начин то не е събитие, чрез което се върши грях, а е причина за добрини. Ако някои използват подобни организирани религиозни събития за користни цели, не означава, че това е едно лошо дело.
    Не трябва да забравяме, че ако прочетем мевлид, останалите ни задължения не отпадат. Глупаво е да се смята, че с прочитането на мевлида сме изпълнили всичко и останалите отговорности отпадат. Чрез мевлида не отпада нито едно от религиозните ни задължения. По принцип мевлидът е нововъведение, но тъй като той е причина за извършване на добри дела и ибадет, се счита за добро нововъведение.
    По време на мевлида, когато се четат редовете за рождението на Пратеника на Аллах, не е задължително да се обръщаме към Кябе и да стоим както в молитвата намаз. Защото да се обръщаме към Кябе и да стоим като в молитвата намаз, е редно да ги вършим само към нашия Създател. Не е подходящо подобно поведение към Неговите създания.
    Имайки предвид голямото уважение от страна на хората към Сюлейман Челеби, Бедиуззаман смята, че той е бил праведен мюсюлманин, и е подчертал, че организирането на мевлиди има много положителни страни.
    За обобщение може да кажем, че както никой не може да ви забрани да четете и организирате мевлид, така и никой не трябва да ви търси сметка, ако не четете. Тези, които организират подобни церемонии, могат да дадат някакъв подарък на тези, които четат мевлид, но това не е задължително. Организаторите трябва да мислят само за задоволството на Всевишния. Същото се отнася и за тези, които четат мевлид. Ако подобни церемонии се превърнат в спазаряване между организиращия и четящия, то се превръща в материална изгода и губи своята същност и религиозна святост.
    Затова тези, които се страхуват да не изпаднат в подобно положение, трябва предварително да изяснят обстоятелствата и да не налагат никакви материални облаги.
    Подаръкът, който може да бъде даден в подобни случаи, важи само за прочетения мевлид. Защото четенето на Коран е ибадет (богослужение), който не бива да бъде търгуван. И без това мевлидът придобива своята святост от прочетения Свещен Коран. Всичко останало са човешки думи, които не са свещени. Те придобиват същност, само ако ни подтикват към свещени мисли и извършване на добри дела.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.