Между 50 и 80 % от тютюневите насаждения в Кирковско и Джебелско са поразени от мана – това сочат данните на експертите по растителна защита към Областната дирекция по безопасност на храните, които потвърждават тревогите на производителите.
Както 24rodopi.com писа миналата седмица, тютюнджиите в Кирковско са разтревожени за реколта`2018 заради болестите. Некроза и мана има по тютюна в Кирковско, заяви пред 24rodopi.com производителят Нури Моллахасан.
Системно болните растения от мана спират да се развиват и умират. Младите листа избледняват, извиват се надолу. Върховете на растенията пък се накланят на една страна.
Мана, листни въшки и вирози ще компрометират качеството на сухите тютюни, твърдят от отдел „Растителна защита“. Експертите препоръчват н астопаните да пръскат тютюна срещу болестите след всеки дъжд.
Миналата година били констатирани до 5 процента тютюневи ниви, поразени от мана, това лято на места пораженията достигали до 80 на сто.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/7/18 09:48

    След тази лекция по растителна защита какво следва?Тези констатации не разрешават проблема.Препаратите са много скъпи и не са по джоба на бедните хора.Те не са нито на партийна ясла нито са на държавна ясла,горките чакат от господ да ги пощади.Техния проблем не е проблем на тези които след година ще отидат да ги молят за глас,ще ги лъжат и ща им обещаят не възможни неща.

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма невярна информация,кеде е това.Нашето село е един от най големите производители на тютюн(с.Малкоч) и никъде не видях толкова поразени от болести тютюн,както отбелязват от Растителна защита.Те се позовават на информацията на експертите на изкупвателните фирми.Този г-н,който е посочен в статията като производител е експерт на изкупвателна фирма.Ние знаем с каква цел се разпросранява такава информация...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.