В сравнение с други държави, в България дейността на последователите на организацията ФЕТО (организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен е сочена за терористична, като Анкара й приписва опита за държавен преврат в Турция преди дне години – б. р.) е ограничена, но продължава в областта на образованието - в София и Пловдив има две училища от мрежата на Фетхуллах Гюлен. Това твърди генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, цитиран от всекидневника „Марица“. „Можем да говорим и за един представител на медиите, който със сменено име продължава работа в интернет“, добавя Ерган.
„Финансовата дейност на тези организации е свързана с пране на незаконни средства. Финансирането става и с някои търговски дейности”, категоричен е дипломатът, който е чест гост на Кърджали.
Още миналото лято, когато се навърши 1 г. от опита за преврат в Турция, Ергани предупреди, че структури на ФЕТО действат и у нас, като дипломатическата мисия е предоставила данни за това на българската държава.
Запитан дали има обратна информация за предприети мерки към днешна дата, турският консул отвърна: „Споделяме информация с българските власти. Но тези структури са хамелеон - бързо менят цвета си и дейностите, включително като се прехвърлят в други сфери, възползвайки се от вратички и правни пропуски”. В същото време Ергани подчерта, че българското правителство споделя виждането на турската държава, че ФЕТО е престъпна организация.
На въпроса дали знае, че въпросното пловдивско училище миналата година получи от МОН статут за иновативно, дипломатът увери, че следи процесите. „Понякога трябва да се остави на времето. Тази организация добре прикрива дейност и се приспособява. Нашият диалог е на добро ниво и ще има развитие”, допълни той. Консулът каза още, че двете училища на Гюлен в Пловдив и София се използват, за да се внедряват идеи и за да привличат учениците към дейността на мрежата. „Родителите на децата в тях трябва да са много внимателни!”, посъветва дипломатът.
Ергани обясни, че след прекъсването на дейността на организации на ФЕТО в южната ни съседка, те се прехвърлят към фондация, която да ги управлява занапред. „Мисля, че и в България ще се намери схема да се отнемат и да се прекъсне тяхната връзка с Фетхуллах Гюлен”, изрази надежда турският консул, цитиран от „Марица Бг“.
На 15 юли, когато се навършват 2 г. от опита за преврат, турското консулство под тепетата ще отбележи Деня на демокрацията и единението, като на събитието в резиденцията ще бъде почетена паметта на 250-те жертви от размирната нощ през 2016 година.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/7/18 12:22

    А на чоджум, що не дадеш имена на училищата, та да знаят всички или и ти просто се опитваш да хвърляш кал на това, което не можеш да контролираш...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/7/18 12:52

    Durmus Arda e fetodjia.
    Pod imeto na ALTAY raboti za feto i pravi dalaveri.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/7/18 13:59

    А от Реджеб Ердоган да пазим цяла грамотна Турция

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/7/18 16:55

    Егах си Фетото! Така и не разбрах що за дамъзлък е бил. Уж са били заедно, пък се оказа че едните са отричани, а другите на пиедестала.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/7/18 12:11

    този какво се прави на ударен ,нали всички са хора на Ердоган,ха Фето ха Тайип

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/7/18 22:10

    Училището е ДРУЖБА !!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.