Целта на изменението на подробния устройствен план на парк „Простор" е не да се променя предназначението, а да се предвиди изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, обслужващи зелените площи и да се изградят открити обекти за спортни или културни дейности.
Това обяви в официално становище до медиите главният архитект на Община Кърджали арх.Делин Запартов.
„През последните дни в публичното пространство се провежда дискусия по въпрос, който има отношение към устройствения план на Кърджали, по-конкретно парк „Простор". Във връзка с публикации в различни медии  и социални мрежи относно твърденията, че в парк "Простор"  ще се обособят 26 /двадесет и шест/ поземлени имота за строеж на сгради и изразеното безпокойство относно застрояването на парка изразявам следното становище:
Процедурата за изменение на ПУП-ПР на поземлени имоти УПИ-VIII, отреден за парк за отдих и култура, стадион, астрономическа обсерватория, братска могила, ателиета на изкуствата, дом на туриста, ресторант и УПИ-IX в кв.108 по плана на гр.Кърджали, общ. Кърджали е стартирана от Община Кърджали на основание чл. 62, ал,7 т. 1 и 3 от ЗУТ. Целта на изменението е не да се променя предназначението на парка, а да се предвиди изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, обслужващи зелените площи и да се изградят открити обекти за спортни или културни дейности.
Важно е да подчертая, че изменението на ПУП-ПР не засяга по никакъв начин статута на парка и не се предвижда промяна на предназначението му, т.е. от парк в друг вид територия.
Неоснователни и манипулативни за обществото са твърденията, че „парка се раздробява и се превръща в строителна площадка", като за основен „виновник" за това се посочва община Кърджали. Идеята на община Кърджали е:
1. Да се обособят терен за изграждане на нов елемент на техническа инфраструктура - изграждане на трафопост, за осигуряване захранването с електрическа енергия на Стадион „Арена Арда".
2. Да се обособят два броя парцели  за изграждане на открити спортни площадки.
3. Осигуряване на възможността за по-добър автомобилен достъп и изход на автомобилния поток към бул. „Беломорски" и да се осигури безопасността на  пешеходния поток към Стадион „Арена Арда" и парк „Простор".
Следователно искам да подчертая, че по никакъв начин проекта за изменение на ПУП-ПР не засяга и не предвижда промяна на предназначението на имота от парк и зелени площи в друг вид територия за застрояване.
Изграждането на открити обекти за спортни или културни дейности е свързано с възможността общината да кандидатства за финансиране и реализация на същите, което ще е от съществено значение както за развитието на спорта, така и за осигуряването на по-добри условия за живот в Кърджали. Необходимостта от тези промени и изграждане на открити обекти за спортни или културни дейности е задължителната предпоставка за получаване на категория лиценз в съответствие с изискванията на Наредбата за национално клубно лицензиране и европейски клубни турнири на УЕФА, първенства на БФС.
За добри практики в тази посока можем да посочим спортен комплекс "Берое" в Стара Загора, разположен в парк „Аязмото", който разполага с три терена с изградени помощни игрища в границите на парка, както и стадион „Българска Армия", отново разположен в рамките на Борисовата градина в София, снабден също с помощни игрища.
Считам за неоснователни и неистина твърденията за обособяване на 26 поземлени имота, отредени за бъдещо застрояване с жилищни сгради. Това е видно и от наличните по административната преписка скици-проект, в които Агенция по геодезия, картография и кадастър въвежда по искане на Община Кърджали 26 идентификационни номера, на база на досега действащия план. Новите идентификационни номера касаят обекти и терени само и единствено в частта от парка, която е предмет на разработката за изменение на ПУП-ПР.
Неоснователни са твърденията за засягане от разработката за изменение на ПУП-ПР на разположената в парка детска площадка, за същата не съществуват никакви предвиждания относно преместването или премахването й.
Община Кърджали няма намерения да се разпорежда с терени за извършване на строителство на територията на парк „Простор" или в части от него.  С предлаганите изменения смятам, че ще се подобрят както условията за живот и спорт за жителите  на град Кърджали, така и ще се изгради един спортен комплекс, отговарящ на всички национални и европейски изисквания за клубен спорт", се посочва още в становището на главния архитект.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.