„Джамията "кацна" между „Възрожденци“ и Прилепци. Куполът се вижда от центъра на града. Като построят и минаретата, гледката ще е величествена. Ние сме на такава възраст, че всеки ден сме в храма. Няма да ми се налага да бия път чак до пазара за молитва в централната джамия“, казва пред 24rodopi.com възрастен жител на кърджалийското село Прилепци, който всяка сутрин минава край строителния обект, спуска се към булевард „Христо Ботев“, крачи по ул. „Ангел Кънчев“ и през пасарелката стига до джамията в района на пазара.
Догодина тук ще отправям моите молитви към Всевишния, обнадежден е мюсюлманинът от Припелци.
Всъщност, новата джамия над кърджалийския квартал „Възрожденци”, която ще бъде най-голямата в България, трябваше да отвори врати на 19 юли 2016 година, но битката на строителите, политическите неразбории и проблемите с финансирането пратиха обекта в бъдещето.
Първоначално се предвиждаше молитвеният храм да бъде с площ от 1400 кв.м. и да побира 1500 богомолци, но заради липса на средства се наложи промяна на проекта.
Едни строители наляха основите, други строители ще довършат проекта. Финансирането тръгна по една схема, после я промениха, за финализирането може да има още една промяна. Дори първата копка не беше единствена. Само за едно няма спор – парите за новата джамия са от Турция.
„Аааа, джамията си ни е подарък от Ердоган. Без негово знание как ще дойдат толкова много милиони тук!?“, разсъждава мюсюлманинът от Прилепци.

„Бизнесмени, които изпълняват големи обществени поръчки на Голяма община Бурса, финансират строителството в Кърджали“, разкриха строителен предприемач, който е изпълнявал част от СМР-ата на храма.
„Комплексът се намира на стратегическо място, ще може да се види от всяка точка на Кърджали. Проектът и строежът се осъществява с прякото ръководство на Голяма Бурсенска Община, с финансовата помощ на бизнесмени от Бурса. Когато бъде готова ще се превърне в най-големия ислямски център в България", заяви бившият вече кмет на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе, когато през май 2016 година инспектира джамията в Кърджали.
Новата джамия ще побира 1 500 мюсюлмани, които ще могат да участват едновременно в молитви, а целият комплекс ще е с капацитет 5 хиляди души, бе отбелязано тогава.
„Благодаря на бизнесмените от Бурса, които подпомагат проекта. С тяхна помощ за кратко време джамията ще бъде изградена. Надявам се в близко време да я открием",  каза Алтепе.
Мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмет благодари на бурсенския кмет. „Джамията и културният център към нея ще бъдат едни от най-красивите на Балканите. Придобивката ще промени облика на района.  Децата ни ще изучават Корана. Ще се организират конференции в центъра", каза мюфтията.
Припомняме, че реалното строителство на джамията започна в средата на януари 2015 година. На 30 януари 2015 година кръвта на жертвен бик напои земята, курбанът бе даден от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.
Строителството на храма първоначално бе оценено на 12 милиона лева, но проектът претърпя промяна и за строителството му ще бъдат усвоени по-малко средства.
На снимките:
Строежът на новата джамия – сега и през май 2016 година, когато на инспекция тук дойде кметът на Бурса

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/7/18 14:12

    Bravo na müftüyata i obkrajenie. Balgarite da zapishat detsata si na kursove po informarika, matematika. angliyski ezik i pr., a nashite detsa na kuran kursu...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/7/18 19:09

    DO 14;12
    Moje i krust da slojish na vrata na deteto si ,piyandur kvo obshto ima vqrata s ucheneto,kade ne hodqt decata na cirkva v Germaniya,Amerika v Gurcia decata kato hodqt na cirkvi da ne sa negramotni,no tursko dete hodi li na djamiya stava mnogo strashno eyyy bezvernici piyanduri takiva

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/7/18 19:09

    Никой не те кара да си запишеш детето на Коран курсовете... и преди да забравя, като почине някой твой роднина иди при попа, а не при ходжата!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/7/18 19:41

    Надявам се да няма включени колони на тази джамия.За да не се безпокят хората през деня и вечер който си почиват уморени от, работа..Да бъдем толеранти ,кой кавото иска да изповядва но без да натрапва и пречи на другите.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/7/18 20:20

    Аве мангал нещастен. Отивай на kuran kursu.. в Анадола. Тук е България и такива като теб (мършо) ще бъдат смазани.

    Петър.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/7/18 20:43

    Хора не останаха, вие джамии строите...Помислете за младите хора-намерете инвеститори, които да наемат работници със заплати поне като средната, а не ни стройте джамии...Колко млади хора сте видяли в тях? НЯМА...И няма и да има

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/7/18 23:49

    Учете Корана, ама после да не се чудите защо Вие едвам свързвате двата края, а Агата си живурка в Боянските сараи. И ако в 21 век не сте разбрали от къде изгрява слънцето, значи нищо не сте научили цял живот...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/7/18 09:58

    и ходжата е човек и той търси клиенти за пари!!!извинете вярващи.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/7/18 13:27

    Хора няма, джамия строите! Къде видяхте млади хора в джамия???Дайте работа на младежите, защото само с молитви семейство не се издържа

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/7/18 17:46

    Отново се хвалим, а какво ще кажете за пътя и уличките около джамията. На гол тумбак чифте пищови. Дупки, мръсотия, няма тротоари, нито маркировка.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/7/18 21:25

    DO 20;20 PETUR
    Da vie se opitahte da ni smajete no v momenta vie ste smazanite i do 10 godini shte ste malcinstvo ,mangalite shte vi opravqt vas ha ha ha

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/7/18 09:59

    А бе,нали намериха свинска глава още когато копаеха основите.Според "корана" това било лоша поличба.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.