Поредната група стажанти на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" се завърна от международен стаж в град Волфсберг, Австрия. Практиката се реализира от 8 до 28 юли от 15 участници от 11 клас и е финансирана по проект№ 2017-1-BG01-KA102-035624, „Европейско измерение на професионалното обучение", КД1 „Образователна мобилност за граждани", сектор „Професионално образование и обучение" на програма „Еразъм+".
Приемаща организация бе FachberufsschuleWolfsberg, дългогодишен партньор на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода". Училището подпомага развитието и утвърждаването на специалностите „Електрообзавеждане на транспортната техника" и „Автомобилна мехатроника" и е известно с високия стандарт на професионално образование.
Обучението в Fachberufsschule Wolfsbergсе базира на принципа на дуалната система, при която се осъществява много тясна връзка между професионалното училище и бизнеса. Партньорските предприятия на австрийското училище бяха включени в програмата на практикатана нашите ученици.
Участниците, включени в групата, работиха в реална работна среда със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление,  оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Запознаха се на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика, системи за цифрово-програмно управление. Партньорите ни им представиха и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците имаха възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann и с осцилоскопи на FLUKE - най-новото ниво на професионална техника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки. В програмата беше включено обучение по програмиране, техническо чертане със продуктите на АУТОДЕСК и 3D принтиране.
Учениците се справиха отлично с цялостния процес по откриване, анализиране и отстраняване на софтуерни грешки и откриване на проблемните точки в системите за управление на автомобила.
Оценкатана приемащата организация  Fachberufsschule Wolfsberg за работата на нашите ученици e отлична. На всеки от тях бяха издадени сертификат за успешно преминато практическо обучение и сертификат Europass мобилност, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование.
Българските ученици бяха поканени да среща с кмета на Волфсберг. Те споделиха с него впечатленията си от града и страната и наученото от тях по време на престоя им в Австрия. На обсъждането присъствеше и Херберт Айле – ръководител на Европейската партньорска мережа ecoMEDIAeuropa, част от която е и ПГЕЕ.
Практиката в Австрия осигури възможности за личностен и професионален напредък на участниците. Учениците се обучаваха в модернифирми и се запознаха с европейскитестандартина качество. В свободното си време те имаха възможност да опознаят културата, бита, традициитена страната домакин.
По време на престоя на групата бяха договорени и условията за реализацията на новия проект на двете училища, който предвижда провеждането на нова производствена практика през юли 2019 година. Той е финансиран по програма „Еразъм +". Участниците в нея ще бъдат 15, а дейностите в програмата са отново в областта на автомобилната мехатроника.
Проектите имат за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение и развитие на учениците и учителите на ПГЕЕ.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Времето