Може да загубим пари, но доверието на партньори и клиенти – никога, казва строителният предприемач

„Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления – строителство, текстил, търговия с горива и други, е с амбициозни цели в Пловдив. В момента дружеството строи два жилищни комплекса в града под тепетата, а други сгради са в процес на проектиране.
Тунджай Гюлер е родом от Джебел, но през лятото на 1989 година се изселва в Турция.
И ако за твърде голям процент бизнесмени от голям калибър у нас остават съмненията за „чистотата“ на произхода на капиталите им, Тунджай Гюлер отговоря с усмивка на въпроса ни как е направил  първия си милион: „През лятото на 1989 година заминах като всичко останали – беден, но със знания и широко отворени очи за новото, което предлага различният живот. Ден и нощ работех, за да се върна като инвеститор в България с всичките си спечелени пари“, така бе представен преди дни във всекидневника „Марица“ предприемачът Тунджай Гюлер.

„В най-тежките години за България, в най-несигурния период за инвестиции, аз правех бизнес в Пловдив.
360 души работеха през 1996 година в шивашката ни фирма. Казваха ми, че е лудост да се инвестира в производство тогава в България. Днес отчитам, че това е бил своеобразен университет, най-добрата бизнес школа“, спомня си за първите години в България бизнесменът Тунджай Гюлер, създател на „ГЕРТ груп“. Тогава е бил №1 в текстилния бранш в Пловдив, сега се е устремил към водещите позиции в строителния сектор в града под тепетата.
„Голямата ни инвестиция днес в Пловдив е и сантимент за първите стъпки тук, и логиката на добрата инвестиционна среда в момента, и резултат от маркетинговото ни проучване, и изборът на живеем в един от най-уникалните градове в света. В комплексите, които градим, не само даваме шанс за реализация на перфектната инвестиция, там ще живеем и работим и ние“, казва собственикът на „ГЕРТ груп“ .
В момента компанията налива основите на жилищен комплекс „Панорама Парк Запад“ на улица „Рая“, до Гребната база. Направена е първата копка и на „Панорама Парк Изток“, на улица „Освобождение“ №3, до хотел SPS. Градим и в квартал „Лозенец“ в София. Проектират се и сгради в други района на града под тепетата, в столицата, Кърджали, Джебел.
Наскоро „ГЕРТ груп“, в партньорството със „Сенстрой“, стартира изграждането на голяма жилищна сграда и в центъра на Кърджали – „Панорама Парк Кърджали“.
„Жилищно-търговско бижу“, с РЗП 80 000 кв. метра., ще се извисява и на столичния булевард „Цариградско шосе“
Порт фолиото на компанията включва още сгради в София, Истанбул, Пловдив, Кърджали, Джебел; хотели в Гърция, имоти на остров Тасос; текстилна фабрика в Истанбул; изпълнени десетки инфраструктурни проекти; бизнес присъствие в Сърбия, Турция, Украйна, България.

Началото
Тунджай Гюлер и семейство му се преселват от Джебел в Бурса през лятото на 1989 година. Първите лири печели от продажба на ризи по пазарите.
„Всеки изселник изживя шок от това, че идва от една затворена система и изведнъж попада в среда на свободната инициатива. За мнозина аклиматизацията беше невъзможна и се върнаха обратно в България. Други се пробваха и видяха, че там, където основното правило е да не пречиш на човека да разгърне възможностите си, лесно можеш да имаш свой бизнес, своя къща. Беше денонощна работа“, казва Гюлер. Като много нашенци той работи от тъмно до тъмно, без почивен ден, и трупа знания как се оцелява в Турция.
Две години по-късно напуска „столицата на изселниците“ и се установява в мегаполиса Истанбул. „Това беше едно от най-важните ми решения в живота. Бях категоричен, че само Истанбул е градът, в който големите мечти са достижими. Това убеждавах семейството си. Голям град, големи възможности, и за две години научих много за търговията. Край Босфора увеличих темпото, а и партньорите. Работех основно с предприемачи от България и Русия.
Отново денонощна търговия. Простирах се според чергата. Растях стъпка по стъпка. Без кредити. Докато другите купуваха жилища със спечеленото, аз влагах парите в развитието на бизнеса. През 1992 година разгърнах дейност и в България, продавах бельо. Две години по-късно в Истанбул създадох и фирмата за трикотажни платове и търговия с произведеното в моята фабрика. 1994-та е рождената година на NTG текстил“, отбелязва Тунджай Гюлер.

Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, България
„През 1996 година, след като преценихме възможностите си и направихме цялостен анализ на сектора в международен план, се насочихме към руския пазар. Продажбата на платове ни отвори нови хоризонти. Имахме потенциал, реализирахме целите си - нахъсани, но разумни. По това време бяхме и сред най-големите инвеститори в Пловдив, в „Кокет текстил“ работеха 360 души. Стотици хиляди красиви дрехи в САЩ и Англия в онези години бяха минали през ръцете на шивачките от „Кокет“, основно за тези две страни беше износът ни“, спомня си Тунджай Гюлер.
Работи с партньори от Украйна и Сърбия, изнася платове за тамошни трикотажни дружества.
Следва новата страница на „ГЕРТ груп“ - строителството. Първи жилищен комплекс, първи клиент, 100-тен новодомец, клиент №500 и т. н. В този дух са въпросите ни към Тунджай Гюлер.
„Питате дали в първите стъпки има повече романтика отколкото делова увереност? Първият изграден от „ГЕРТ груп“ жилищен комплекс е в софийския квартал „Овча купел“, после в „Дружба“. Човек помни първия си клиент, но малко трудно ще се сетя кой е бил примерно под номер 400, но със сигурност мога да ви покажа в коя от сградите ни е. Знам със сигурност, че няма разочаровани, защото едно от правилата, което наложих във фирмата, гласи: Може да загубим пари, но доверието на партньори и клиенти - никога! В този бизнес това изречение носи много, то не е голо подреждане на думи, то е нещо като най-важната точка във „фирмения устав“, подчертава създателят на „ГЕРТ груп“. Прекъсва разговора, за да може в следващите няколко минути върху масата в офиса десетки снимки да оформят своеобразен „фото кът на строителните обекти“.
„Всяка една от тези сгради, всеки апартамент, всяка търговска площ са свързани с думите за парите и доверието. Това изречение носи смисъла на всяка следваща сграда. Задавате ли си въпроса колко жилища са продадени още преди да е направена първата копка и преди да е стартирала що-годе някаква рекламна кампания? Данните са много интересни. Не бих ви дал точната бройка или процентово изражение спрямо предходен наш комплекс, било заради фирмена тайна или за да не прозвучи рекламно, но ако сме били коректни спрямо клиенти и партньори, дори с риск от загуба на пари, тези клиенти и партньори реагират логически при следваща наша инвестиция. Някои купуват втори имот, други ни препоръчват на познати“, разкрива детайли от „диалога“ с клиентите Тунджай Гюлер.
Сред снимките вниманието ни грабват и хотели в Гърция. В партньорство със „Сенстрой“, „ГЕРТ груп“ притежава и управлява диверсицирано портфолио от хотелски активи, включващо апарт хотели и ваканционни хотелски комплекси в Керамоти.

Партньорът
Собственикът на „Сенстрой“ Сенай Тасим и Тунджай Гюлер са партньори в различни бизнес направления. Освен, че имат общи проекти в инвестиционното строителство, те извървяват общ път и в туризма и инфраструктурното строителство.
„Когато на терена има футболист, който прави силно впечатление, и който с уменията си вдига темпото на целия отбор, тогава си казвате, че този човек е създаден за този спорт. Сенай е това в бизнеса - роден е да прави бизнес и той се занимава с това. Голям приятел, безупречен делови партньор, със завидни познания за областите, в които прави бизнес – това е Сенай.
Доверието е основното в нашето партньорство. Това доверие ни дава енергия за нови проекти. Последният е строителството на жилищен комплекс „Панорама Парк Кърджали“, посочва Тунджай Гюлер.
Изражение на партньорството „ГЕРТ груп“ - „Сенстрой“ са ваканционни комплекси в Гърция, реализирани строителни обекти в България, строеж на жилища в различни градове на страната.
„По-смели идеи на хоризонта – това дава партньорството със Сенай. Двамата програмирахме бизнеса по начин, който гарантира на клиентите ни много нови приятни изненади. Част от тях са в „Панорама Парк Кърджали“, подчертава Тунджай Гюлер.
От списание „Родопите“

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/7/18 20:36

    Браво, ако щете далавера кажете ясно е че е направено с много труд. Ей това да имаш цел и да се стремиш да я постигнеш..

    ОтговорИзтриване
  2. sel Soviytsi meco16/7/18 22:07

    helyal olsun sana kardesimmm sen bir turksun seninle gurur duyoru

    ОтговорИзтриване
  3. sel Soviytsi meco16/7/18 22:11

    yuruuu kardesim yolun acik olsunn sen bir myusliman evlatisinnn helyal olsun seni yetistiren aylene

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/7/18 10:33

    Жив и здрав да си Тунджай.В Бьлгария без политически протекций нестава сигурно си го разбрал.В Турция е сьщата работа. Успех.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/7/18 11:14

    bravo.. askolsun bre momche...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/7/18 19:42

    Браво на Г-н Гюлер,много добър работодател,познавам го лично,но де да бяха като него и пряко подчинените му няколко човека.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.