Близо за час международният път Смолян-Средногорци–Мадан, в района на свлачището край Тикале, бе блокиран от десетки недоволни родопчани от темповете, с които се работи по разчистване на скалните маси. Протестът бе организиран чрез социалните мрежи и в четвъртък сутринта хора от най-засегнатите населени места в региона, включително и от Мадан, спряха движението, което в момента се извършва по обходния път през с. Влахово. Исканията им са незабавно да се вземат мерки и да се пусне главният път за движение, тъй като според тях обходният е опасен и всеки ден рискуват живота си, преминавайки през него, тъй като е доста тесен, а на места е с голям наклон.
Пътят Смолян-Средногорци–Мадан бе блокиран от свлачище в началото на март, като от 6 април бе пуснат обходният маршрут. Протестиращите поискаха незабавно да се пусне главният път за преминаване, ако трябва да се монтира и светофарна уредба. Те са възмутени от факта, че камъкът, който е сложен в момента и възпрепятства движението, се маха за определени тежкотоварни камиони на фирма, която има база в близост. Според тях това е недопустимо и ако един път е опасен, то това е в сила за всички превозни средства, а не само за определени.
При протестиращите пристигна областният управител на Смолян Недялко Славов, заедно с директора на Областно пътно управление инж. Костадинка Миланова. Славов се опита да успокои протестиращите, като заяви, че не е спирано да се работи по проблема и се надява на 15 септември по главния път вече да се преминава. Той посочи, че в момента е поръчана високоякостна мрежа от Швейцария, която ще се монтира. Насъбралите се хора се възмутиха от сроковете, които чуха и остро реагираха. Според тях, вече пети месец се бави решаването на проблема, като това им създава сериозни грижи, дори и по отношение на Спешната помощ. Ако пътят незабавно не бъде пуснат, хората заплашиха през следващата седмица отново да има блокади.
Според Славов, трябва да се съобрази с мнението на експертите, според които пътят на този етап не може да бъде пуснат в движение. Той също потвърди, че през последните месеци свлачището не е помръднало, дори и при последните сериозни валежи. Според областния управител, това се дължало на взетите мерки и запълването на пукнатините с мембрани, които не позволявали навлизането на вода в тях. Славов призова хората за още малко търпение, като ги увери че са поети ясни ангажименти за пускането на участъка до есента и никой не е мислил обходният път да се използва през зимата. Протестиращите бяха категорични, че отново ще са на пътя, ако най-късно до 1 август няма резултат от техните искания.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/7/18 13:41

    Тези протестиращи глупаци не знаят ли, че свлачището все още е активно. Всички маркери сочат това. Не дай Боже да пострада някой невинен. Там спят тонове скала и пръст, който след пореден дъжд могат да се раздвижат. Глупаци протестиращи, ама и държавата смешна, защо се крие истината?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.