Малкият бизнес в Кърджалийско дава препитание на над 27 000 жители на региона. 93 на сто е делът на предприятията в областта с нает персонал от 1 до десет души, сочат последните данни на Инспекцията по труда. Фирмите с 10 до 49 заети лица са малко над 6%, а предприятията с персонал от 50 до 249 лица - едва 1,4%.
Според синдикатите в региона пък, броят на заетите по трудово и служебно правоотношение в областта по данни на Министерството на труда непрекъснато се увеличава и в момента е 29 800 души.
4 912 са установените нарушения на трудовото законодателство при извършените общо 748 проверки в 592 предприятия в региона за първите шест месеца на годината. Сред тях се открояват следните: наемат се лица на работа без писмен трудов договор /по този показател има ръст спрямо 2017 г/, продължават нарушенията от страна на работодателите при определяне на работното време - седмична и междудневна почивка и полагане на извънреден труд; не се спазва законодателството при наемане на непълнолетни и сезонни работници, забавят се работните заплати.
Тези данни бяха оповестени само преди дни от Инспекцията по труда по време на заседание на Областния съвет по условия на труд.
Инспекторите са установили, че при командироване на работа в чужбина не се спазват новите изисквания в Наредбата за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. Най-честите нарушения са свързани с липсата на договорено трудово възнаграждение, както и на неговото изплащане, което да съответства на размерите на трудовото възнаграждение в приемащата страна.
По време на заседанието на съвета, синдикалистите повдигнаха въпроса за работещите в сивата икономика и обучението на комитетите по условия на труд в предприятията.
Според КНСБ, в частния сектор масово продължава да се плаща минимална работна заплата по ведомост, а разликата се дава на ръка.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.