Рекордно дъно удари турската лира днес - 33 стотинки!
„По тази причина гурбетчиите от Западна Европа това лято са много повече от изселниците, които традиционно се прибираха юли и август, но сега си стоят в Турция. Аз съм пристигнал заради смяната на паспорта и личната карта, както и повечето от дошлите от Турция. Няма сметка пари от Турция да харчиш в България“, коментира пред 24rodopi.com Сабри Мустафаоглу - кърджалиец, който живее в Бурса.
Стойността на паричната единица в Турция продължава да пада и достигна до рекордно ниски нива спрямо долара. На 2 август с един долар вече се купуват 5 лири (курс USD/TRY 5,0683 - днес, 4,9946 - вчера). Еврото гони 6-те лири (EUR/TRY 5,8936).
„Сметката е за хората от България и Гърция, които пазаруват в Одрин. През 2015 година стойността на лирата беше 70 стотинки и още тогава нямаше сметка изселниците да пътуват в България, сега разликата е двойна. Когато лирата беше силна и с една турска пенсия можеха да се купят много неща в България, тогава направихме ремонт на селската къща, но сега е немислимо“, пояснява Мустафаоглу.

Най-коментираната тема от изселниците е инфлацията в Турция, която за пръв път от години насам бележи двуцифрени стойности.
Няма интерес от изселници към имоти в Кърджали това лято, коментираха от агенция за недвижими имоти. За нови апартаменти питат предимно пристигнали от Западна Европа гурбетчи.
Турската лира се понижи рязко към нови рекордни дъна спрямо щатския долар и еврото, след като Съединените щати огласиха в сряда вечерта санкции срещу двама турски министри заради отказа на Анкара да освободи американския пастор Андрю Брънсън, отбелязват турските медии.
В рамките на днешната търговия турската лира се обезценява с 1,6% спрямо долара към 5,0770 нивото, след като още късно снощи проби над важната психологическа бариера от 5 лири за един долар веднага след информацията за санкциите. За кратко лирата дори успя да удари ново историческо дъно около 5,0923 за един щатски долар.
Еврото пък поскъпва с 1,3% към 5,9000 турски лири, като по-рано днес достигна рекорден връх около 5,9256 нивото.
Турската валута вече загуби около 20% от стойността си от началото на годината насам в резултат на рязко нарастване на инфлацията до двуцифрени нива и с оглед на инвеститорските притеснения относно независимостта на централната банка на страната в отговор на нееднократните призиви на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени ставки.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/8/18 15:07

    един ЛЕВ 10 лири,скоро увидимь!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/8/18 16:21

    О супер хич да не идват роднини от Турция аман от тарикати

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/8/18 17:00

    Да ви е честит ердоганя, лирата ще го срине мераклията за султан

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/8/18 17:21

    Да живее Ердоган и Новата Турция, какво му завиждате на човека.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/8/18 18:20

    нека се молим Великият султан да "поправи" и българската икономика.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/8/18 19:59

    А защо не ги питате колко лири получават като заплата ,ОТ 3 ДО 10ХИЛЯДИ ЛИРИ НА МЕСЕЦ в Бг кой получава тези заплати Техните магазини са пълни въвъ всеки град а при нас на ден ако влезнат 10 клиенти е рекорд Вече в БГ затварят и хранителните магазини То не останаха и хора На изборите уж са гласували ,6милиона а в чужбина са над 3милионна До няколко години ще останат в БГ само вързрастни над 50г възраст и ромите но и те бягат А ще има и дупетати милонери но няма да има кой да ги обслужва

    ОтговорИзтриване
  7. KONSTANTINOPOL2/8/18 23:24

    ZAFERIUS ADJEBA SIA KVA TI E PENSIATA SUsAM.ACkiopek bolnia mozak ermalak ergoliam erhaivan ste vi dokara do proseshka toiaga.DA VI E JIV I ZDRAV /MAKAR CE E SKROEN MNOGO OTDAVNA PREBROITE SAMO KOLKO PATI PRIPADA/ oshte mnogo vreme ta da vidim i kiourdistan i drugi adjaba murafeti.bre zaferoff POSLEDNO VREME SI GOLIAM SUS AM NIKAV TE NIAMA. dA NE LASKASH DULMATA

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/8/18 07:32

    Недейте ги мисли турците, те ще се оправят, какво ще правим с нашето дередже? Или пак на изборите за гъби...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/8/18 12:20

    Ай стига уе 10000 са малко според мен, поне 50000 ше ти дадат, заминавай :)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.