Колко пие нашенецът? Любимата анкета на родния фиркач. Поема дълбоко въздух, изпъчва гърди и чака. Чака да чуе челната си позиция.
Ето едни от последните данни на сдружението на волните пияндета, наричана инак Световна здравна организация:
Мъжете в България пият средно по 24,3 литра чист алкохол годишно. Жените - по 8,7л.
С тези числа българските мъже се нареждат в челото на Европа, почти наравно с Латвия, но след първенеца Русия (32 л. чист алкохол на мъж годишно) и Полша (31,5 л на мъж годишно), Беларус и Румъния (30 л на мъж годишно).
Анализът: Първенството на мъжете в пиенето дава отражение за по-кратката им средна продължителност на живота от тази на жените. В България един мъж живее средно 7 години по-малко от жената. По-важното е и какво се пие. В България 44% пият концентрати, 39% - бира и 17% - вино.
Какво показват наблюденията:
Квартален магазин. Пред него тълпа. Около десетина мъже са го ударили на раздумка след успешно приключилия работен ден. Насядали са край пластмасови, дървени и всякакъв друг вид маси. За едни има столове, за други празни каси, за трети е по-удобно да положат задници направо върху тротоара.
Кварталните магазинчета-най-оборотните кръчми в страната. Срещат се във всеки град, всеки квартал, махала. Досущ като хоремага по селата. Оазисът на споделените болки, проблеми, радости. Там се отбиваш винаги след работа, преди да преминеш прага на дома. Там се черпи на заплата, за имен ден, рожден ден и т.н. поводи. При тях консумацията винаги е повече.
Та, пред малкия търговски обект десетина мъже са стиснали питиета.
Има набързо сделана салата в разкривена тава, в пластмасови тарелки особено апетитни за мухите са някакъв салам, сирене, кашкавал. Мъжете водят разговори на различни тематики, обхващайки целия спектър на съвременната проблематика. Всеки от тях ще чукне поне пет питиета на има-няма 15 квадратни метра площ. Пада се по квадрат и половина жизнено пространство за всеки. По-зле е и от пандиз, но тези майстори на битието са най-свободните хора на планетата, особено извън работно време, хеле пък стиснали течния психотерапевт в ръце. Кажат „Наздраве” и чукнат пластмасата о стъклото. Един си тръгва, друг ще го замести. Кошовете за боклук се пълнят догоре с празни бутилки.
По пет високоградусови питиета на квадратен метър. Толкова се пие в България. Който както иска да си го смята за една година колко идва.
На снимката: Коктейл „Квартални страсти” - пластмасова чашка, украсена с резен салам и морковче
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/8/18 21:18

    ха-ха-ха, много ме развеселихте

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/8/18 22:27

    Да се пие по една ракия вечер,е не само полезно но и малко..

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/8/18 17:31

    Аз пия 730-литра бира.годишно всяка вечер.да живеят сархошите.наздраве.ей тва е живота

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.