„Бюрократичните спънки ни забавиха с цяла година, но знаещите какво е качество и уют на достъпни цени търпеливо изчакаха първата копка на „Панорама Парк Кърджали“! Инвестицията ни в Пловдив е по-голяма заради бизнес климата там“, твърдят инвеститорите


Усилено се работи по изграждането на комплекс „Панорама Парк Кърджали” в централната част на града край Арда. В момента се полагат основите на луксозната жилищна сграда с площ от 29 000 квадратни метра. Видимо строителните бригади са на кота 0, а… почти целият жилищен комплекс вече е продаден.
Както вече 24rodopi.com писа, най-коментираната тема сред инвеститори, строителни предприемачи, агенции за недвижими имоти и потенциални новодомци е, че почти всички жилища в комплекс „Панорама Парк Кърджали“ са продадени още в началния стадий на строителството. Реално това е най-бързата продажба на жилища в толкова голям обект в Кърджали, близо 220 са апартаментите в „Панорама Парк“.
В същото време в петък кметът на Кърджали инж. Хасан Азис обяви пред медиите, че разрешителни за строеж на общо 64 000 квадратни метра площ са били издадени през второто тримесечие на тази година. Темповете на строителство в Кърджали отредиха на града край Арда четвърто място в страната по този показател, пред нас са само София, Пловдив и Варна.
Данните на Общината и НСИ, а и рекордът с продадените 180 жилища в „Панорама Парк Кърджали“ за по-малко от 3 месеца, е поводът да потърсим за коментар инвеститорите на най-атрактивния градящ се жилищен комплекс в града край Арда.
Репортер на 24rodopi.com разговаря с Тунджай Гюлер, собственик на „ГЕРТ груп“, и Сенай Тасим – собственик на „Сенстрой“?

Имотният пазар в Кърджали роди новина – най-бързо продаденият голям жилищен комплекс, още на основи, е „Панорама Парк“. В четвъртък Вие потвърдихте, че 81 на сто от жилищата са договорени…

Тунджай Гюлер: Нека бъдем по-точни. 81 % бяха в края на работния 1 август. Към 18.00 часа на 2 август 84 % от разгърнатата полезна площ за жилищни нужди е договорена.
Медийните изяви не са ни приоритет, показали сме го през годините. Отговаряме на въпросите, за да няма спекулации. Ние строим, а оставяме нашите партньори и клиенти да говорят за нас.

Какво се случва? Огромно търсене ли има? Пазарът за имоти в Кърджали се връща на позициите и параметрите отпреди кризата ли?

Тунджай Гюлер: Каквото беше миналото или по-миналото лято, това е и сега - умерен ръст в търсенето и много подготвени купувачи. Клиентите задават много въпроси, разполагат с много информация за инвеститора, за строителите, за парцела, за инфраструктурата днес. Толкова са информирани, че могат да правят и добри прогнози - за година напред, за пет години, за повече. Не говоря за комплекса, в който ще живеят, или за тази част на града, но за целия град, за общината, за областта.
Те са си съставили своеобразен профил на инвеститорите на „Панорама“ и влизайки в офиса ни, показват колко много знаят за нас, за другите наши обекти, задават конкретни въпроси за материалите, които ползваме, за строителните бригади. Ние също сме направили профила на купувача на жилище в 2018-та година и сме подготвени за този делови диалог. Всеки един наш клиент получава модерната визуализацията на обекта, на вътрешното разположение, интериора. В същото време във всеки един етап от строителството клиентите ни имат достъп до обекта, защото някои особено много държат на завещаното от поколение на поколение - иди и гледай от основа до покрив, до ключ как ти градят новия дом.

Сенай Тасим: „Инвестиция в бъдещето” е слоганът ни. Много наши клиенти изчакаха цяла година, за да постигнат споразумение за новия си дом. Бюрократичните спънки могат да забавят инвестицията, но не и да накарат хората да се откажат от един комплекс, от един инвеститор и да отидат на друго място. Затова благодарим на хората.

Тунджай Гюлер: Знаещите какво е качество и уют на достъпни цени търпеливо изчакаха около година първата копка на „Панорама Парк Кърджали“, за което им благодарим. Ако ги нямаше изкуствените пречки, в момента комплексът щеше да е на покрив, а някои от новодомците щяха да посрещнат 2019-та година в „Панорама Парк Кърджали“. Но ние сме реалисти, нямаме право да драматизираме, не ни е в стила. Някъде по-лесно се прави бизнес, другаде – по-трудно. Гледаме напред. Хората казват, че сме вдигнали много летвата, което ни задължава още повече.
Ние съзиждаме, плащаме данъци. Нашите клиенти също са постигнали нещо в определена сфера на живота, те също пълнят хазната. И изведнъж бюрократът, който е консуматор, който цял живот се издържа от нашите и на клиентите и партньорите ни данъци, се явява спънка на една голяма инвестиция в Кърджали. Хубавото е, че такива хора не могат да спрат развитието. На това се натъкнахме в Кърджали. Не допуснахме порочността да победи, но е неприятно да констатираме, че в София и Пловдив, където имаме големи обекти, бизнес климатът е по-добър.

Занимавайте се с политика, за да подобрите бизнес климата...
Тунджай Гюлер: Интересен поглед върху нещата. Да приемем, че имате чувство за хумор… Но пак ви казвам, не правим драми от бюрократичните спънки. Клиентите вдигнаха летвата, длъжни сме да ставаме по-добри.

Летвата като качество и модерна визия е висока, но като цени на имотите тази летва е свалена. Брокери твърдят, че инвестицията „Панорама Парк Кърджали“ е повлияла сериозно на имотния пазар в центъра на града.

Тунджай Гюлер: Ние продаваме на реални цени. Парцелът е в най-хубавото място в Кърджали, купен е от нас преди доста години на добра цена. Няма ипотеки или банкови тежести над него. Работим с наши средства. Имаме голям опит в жилищното строителство. Клиентът вижда, че парцелът е наш – не е на банка; строителните материали са най-доброто, което се предлага на пазара; техниката, която използваме, е наша; инвестицията е изцяло със средства на нашите дружества… Мога да ви изброя още и още, така че цената е възможно най-разумната. Жилище в „Панорама Парк Кърджали“ е перфектната инвестиция. Ако в последните два-три месеца сме повлияли на смъкването на цените на имотите в Кърджали, в следващите месеци се надявам за повлияем на всички инвеститори и строители относно вдигането на качеството в градежа на имоти в Кърджали.

Сенай Тасим: Продадено точно за толкова, колкото струва. Това е цената на това място, в това време. Бизнесът не е емоция, има си железни правила. Хората, които ни се довериха, инвестираха в бъдещето си. Да направиш добра сделка не е само да имаш нов дом, но ако се наложи след време да го продадеш този апартамент, да е възможно на най-добрата цена. А това е гарантирано в „Панорама“ - заради локацията, визията на комплекса, разположението вътре, използваните материали, качественото строителство.


Тунджай Гюлер: Освен това, ние, наши близки и нашите приятели също ще живеем тук, от което можете да си направите много изводи.

Да очакваме ли нов жилищен комплекс в Кърджали от „ГЕРТ груп“ и „Сенстрой“?

Тунджай Гюлер: В момента строим два големи комплекса в Пловдив, разгърнатата полезна площ е 51 000 кв. метра. В София са 14 000 кв. м. РЗП. Проектират се други 65 000 кв. метра в София и Пловдив. Започваме жилищен комплекс и в Джебел. Колкото до Кърджали - имаме терени, но на този етап не предвиждаме строителство тук. Може би на следващ етап - при по-добра среда за всички инициативни хора. Вярвам, че ще бъде изкоренена порочната практика на създаване на изкуствени пречки пред сериозния инвеститор.

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/18 09:06

    ZA 80(OSEMDESET HILYADI LEVA).MOJESCH DA POSTROISCH NEVEROYATNA KISTA NA 2 ETEJA.A ZA (80 HILYADI LEVA KUPUVASCH KONUSCHNYA. NE E VINOVEN,KOITO STROI 80 KVADRATA APARTAMENT,KOYTO MU IZLIZA 24 Hilyadi leva.TAKA CHE . NARODA E MNOGO ZLE PO MATEMATIKA. I STROITELI IM VZEMAT PARITE EY TAKA.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/8/18 17:40

    за 80 000 лева не можеш да построиш хубава къща и в село Кобиляне. Или може би си Тодор Живков, станал от гроба и дошъл да пие турско кафе в Кърджали????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/8/18 19:23

      DO ANONIMNIYA: DA POSTROIL SIM KISTA V KWALTAL PAZARA.VIE MOJETE NYAKOI DA PREKARVATE.A NE KATO MEN STROITELEN TEHNIK.80 (HILYADI LEVA ZA KONÜSCHNA).

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.