Творец  от „дамара“ за таланти в Ардино, който покорява родината на комиксите - САЩ, с творбите си,  откри първата си самостоятелна изложба. В препълнената зала на музея в Ардино той представи творбите си пред въодушевени ценители. Присъстваха ардинци на различни възрасти, но доминираха младите любители на комиксите, съобщават от Общинска администрация.
Творецът Айхан Хайрула е роден през 1981 г. в Ардино. Завършил е СУ ”Васил Левски”, магистър от УНСС.
Учителят му по рисуване Исмет Дурмушев разказва, че му е преподавал само четири години, но е бил впечатлен от таланта му. Малкият Айхан имал силно желание да рисува. В час правел по няколко рисунки. Помагал и на съучениците си. Рисунките му се отличаваха с повече цветове, светлина нюанси, сподели Исмет Дурмушев. Той изрази убеденост,че скоро творецът от Ардино ще бъде световноизвестен.
„Не са малко младите творци в Ардино, но Айхан е неповторим.Той съчетава думи и рисунки в комикси, изявявайки се в тар. Девето изкуство. Той е част от Дамара на талантите на Ардино“, подчерта в презентацията си Селяхидин Карабашев. Той посочи,че първата самостоятелна изложба на твореца в родния му град е голямо събитие и е подготвено от Обществения съвет за опазване на културното наследство с председател зам.-кметът Неджми Ходжов.
Селяхидин Карабашев въведе с 99 слайда присъстващите в музея в тайнството на комиксите. Той посочи, че названието комикс идва от английското комик-смешно, забавно развлекателно. Комиксите се появяват в края на 19 век. Класик е Уолтър Дисни. В България основите се поставят със списание „Дъга”,излизало до 1992 г. То провокира любовта към комиксите у Айхан Хайрула.
За откриването на изложбата специално в Ардино гостува секретарят на секция „Комикси” към Съюза на Българските художници Румен Чаушев. Той поздрави за успеха Айхан от името на председателя на съюза Любен Генов и му връчи поздравителен адрес. Чаушев представи историята на развитието на комиксите в нашата страна. Посочи, че Айхан се е представил блестящо на първата национална изложба на комиксите в страната. За това е и приет за член на секция „Комикси” на СБЖ. Негови творби са включени в голямо международно биенале, където са представени работи от цял свят.
Посочено бе, че Айхан трупа известност и в съседна Турция, където си партнира от години с Левент Джантек. Съвсем скоро в южната ни съседка ще излезе негова самостоятелна книга.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад, който е съорганизатор на проявата, посочи,че Айхан е известен и в родината на комиксите САЩ. Наскоро той имал разговор с наши творци, работещи в Америка. Запознал ги с Айхан и им споделил за кои фирми от Щатите работи. Те изразили възхищение от постиженията и признанието, което е получил. Съпреживяваме днес със Айхан много радостни моменти, отбеляза градоначалникът. Ресми Мурад бе категоричен, че е голяма чест за ардинци да имат съгражданин с такива успехи в деветото изкуство, който прославя града зад граница. Той му връчи поздравителен адрес и паметен плакет.
От името на Регионалния исторически музей с галерия „Станка Димитрова” Айхан бе приветстван от Айдън Серкан.
Айхан Хайрула бе лаконичен.В приветствието си към присъстващите млади хора той заяви: Четете! Магията на комикса дава възможност на читателя да задейства въображението си.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/8/18 15:01

    Айхан е творец, който се отличава с изключителни ценни качества като млад човек - внимателен с другите, удивително любознателен, уважава околните, не му е безразлично, радва се на успехите си и на успехите на другите, той е далеч от възгордяването и като такъв е достоен за възхищение и гордост

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/8/18 21:20

      Щом някой го хвалят много значи нещата не са наред Айхан да внимава с кого общува... и да бяга от ласкателите!Ардинчани спокойно могат да съсипят таланта му.

      Изтриване
    2. Анонимен13/8/18 17:27

      По-голяма глупост не можахте ли да напишете!Талантлив е и заслужава да предатави изложбата си в родния град!Аман от политически намеси!

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.