Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че отношенията на Турция със Съединените щати не могат да бъдат "асиметрични" и че страната му може да се насочи към нови съюзници.
В авторски материал, поместен във вестник "Ню Йорк таймс" под заглавие "Как Турция вижда кризата със САЩ", Ердоган предупреждава, че "едностранните действия срещу Турция от страна на САЩ, наш съюзник от десетилетия, ще послужат само да подкопаят американските интереси и сигурност".
"Преди да стане твърде късно, Вашингтон трябва да се откаже от погрешната представа, че отношенията ни може да бъдат асиметрични и да приеме факта, че Турция има алтернативи. Ако те не променят тази тенденция на унилатерализъм и неуважение, това ще ни накара да потърсим нови партньори и съюзници", пише Ердоган, цитиран от турските медии, предава БТА. 
Президентът откроява десетилетната история на стратегическото партньорство между двете държави, в което, както той изтъква, САЩ са разчитали на помощта на Турция. Той споменава конкретно Корейската война, Кубинската ракетна криза, действията в Афганистан след терористичните нападения на 11 септември.
Ердоган същевременно изразява разочарование, че САЩ "многократно и последователно не са разбирали и зачитали тревогите на турския народ". "През последните години нашето партньорство е подлагано на изпитание от разногласия. За съжаление, нашите усилия да променим тази опасна тенденция се оказаха безполезни. Ако САЩ не започнат да уважават суверенитета на Турция и да докажат, че разбират опасностите, пред които е изправен нашият народ, партньорството ни може да е застрашено", посочва той.
Президентът акцентира по-специално върху това, че САЩ не са отговорили на многократните искания от страна на Турция да й предадат мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания.
"Гюленистите се опитаха да извършат кървав преврат на 15 юли срещу моето правителство. В тази нощ милиони обикновени граждани се стекоха на улиците, водени от същото патриотично чувство, каквото несъмнено са изпитали американците след Пърл Харбър и терористичните атаки на 11 септември", пише в статията турският лидер.
Той напомня, че в нощта на метежа на 15 юли 2016 г. 251 души загинаха, сред които и неговият съветник Абдуллах Тайип Олчок и синът му. "Аз също щях да се присъединя към тях, ако отрядът убийци, който преследваше мен и семейството ми, беше успял. Турският народ очакваше от САЩ недвусмислено да заклеймят преврата и да покажат солидарност със законно избраното правителство. Те не го направиха", добавя той.
Турският държавен глава посочва и други причини за напрежението в турско-американските отношения напоследък - фактът, че САЩ снабдяват с оръжие свързаните с ПКК сирийски бунтовници, както и санкциите, наложени срещу двама турски министри покрай казуса със задържания в Турция американски пастор Андрю Брънсън.
"САЩ отправиха нагли заплахи срещу приятелска страна и продължиха със санкции срещу няколко министри от кабинета ми. Това решение бе неприемливо, нерационално и в крайна сметка вредно за дългогодишното ни приятелство", посочва турският лидер.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/8/18 21:25

    Време е и този, както някога Мендерес, да увисне на въжето!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/8/18 21:51

    Кого плашиш бе шматка, я си сядай на гъза и мирувай да не стане лирата 0,005 СТОТИНКИ като рублата!!! Няма кой друг съюзник който да ти дава 15 милиарда долара годишно. Освен да ипотекираш Турция в някоя Китайска банка, друго няма как. Ти избирай дали да се пърчиш на Хамериканеца или не. Много на велик се правиш, ама ще ядеш дебелия бахур да знаеш. Предупреден си !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/8/18 22:03

    Sayin Baskanimiz ERDOGAN sonuna kadar yanindayiz

    ОтговорИзтриване
  4. Ръфкъ12/8/18 00:27

    В ръцете си Ердоган има силен коз,излиза от НАТО където е втория най важен фактор и тази организация остава една гола абревиатура след което следва и разпад .Скъпо ще им излезе на американците след толкова години инвестиции в НАТО която обслужваше единствено американския интерес и капризи .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е печелившия ход на Турция

      Изтриване
  5. Анонимен12/8/18 12:14

    Бих написал Смърт на страхливите турци, ама няма да ми пуснат коментара. Ще се пробва другояче: Смърт на робите, които не знаят колко на зле отиват и си траят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/8/18 15:46

      Турците имат самочувствие, визия! А ти какво си- МЪРША!

      Изтриване
  6. Анонимен12/8/18 12:19

    Америка е обявила война на Турция. Не злорадствайте, защото има ли проблеми в Турция, ще има проблеми и в България. На американците им е през оная работа. Ние да му мислим. Затова не праскайте тук голи лозунги и не са надъхвайте, а мислете трезво.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/8/18 13:41

    До горната триъгална глава генетично увредена кви проблеми ще имс за България бе болен мозък никъде не ви искат Фанатизирана Глава Колко по велики Държави има от пикливата ти Турция та Турция та Турция чакай бе въри си в Турция кво му кур...а се бутате тука тука сте Biz Turkuz - Tam Biz Bulgaristanliyiz - Ayde ga mi su putana Malaka

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/8/18 17:30

    DO 13;41
    Robe may mnogo se vzimash naseriozno,snishavay se che osmanliite da ne ti porqt duparata

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/8/18 08:03

    Този шизофреник,диктатор,самовлюбен простак постоянно размахва пръъст на целия свят. кого плаши освен себе си защото не го изритат.тази хубава страна е превърна в забулен изолиран и отвратителен край.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.