Поздравление от районния мюфтия Бейхан Мехмед, по-случай Курбан Байрам, който започва във вторник с намаз в 7.06 часа

  Уважаеми братя мюсюлмани,
На 21.08.2018 / вторник/ отбелязваме Курбан Байрам. В Исляма имаме два основни празника – Рамазан Байрам и Курбан Байрам. Курбан Байрам е празникът при който се прави жертвоприношение. Казва Аллах в Корана „Нито месото нито кръвта на животното не достигат при Аллах,а искреността и отдадеността се оценяват при Аллах”.
Началото на курбана се равнява на началото на човечеството, до синовете на Адем (а.с.) до Хабил и Кабил. Хабил които е искрен и всеотдаен в своя Курбан,и Кабил които не е искрен и всеотдаен в ибедета (службата) Курбан. Аллах приема курбана на Хабил, и не приема на Кабил (Знамения от Корана). В превод курбан означава „приближаване“ и олицетворява приближаването на раба до Аллах. Историята на Курбана също се допира и до пратеникът Ибрахим (а.с.), които дълги години е нямал дете. Той вдигнал ръце и е помолил „О, Аллах, ако ме дариш със син, аз след време ще го направя жертвоприношение в твоето име.” Аллах го дарил с дете, но Ибрахим забравил за обещаното. И след време в последствие на сънищата, които го спохождали, той решил да принесе в жертва своя син. Но когато искал да го направи, Аллах пратил от небесата овен. И от тогава курбанът се отбелязва в Исляма. Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Аллах. Тъй като в едно знамение Аллах Теала свързано с искрения вярващ казва –„Моята молитва, моят хач, моят живот и моята смърт са единствено за задоволството на Аллах, който ме дари с този живот.” Мюсюлманинът е решен да даде своята жертва в името на Аллах.Това показва неговата висока вяра, неговата отдаданост към Аллах и за това той коли курбан.В една турска поговорка се казва, че с времето се купуват диаманти, но с диаманти не може да се купи време,за това този курбан се прави в определено време – това е десетия ден от месец Зилхиджа. Ден преди това събитие хаджиите се качват в местността Арафат край Мека– там, където първият пратеник Адем / Адам/ и неговата жена Хавва / Ева/, бяха опростени от Създателя. Всички вярващи хаджии биват опростени там.
Ибрахим (а.с.) беше всеотдаен и решителен да направи жертвоприношение своя син, но волята на Аллах е земното и отвъдно щастие на своите раби. Така че давайки курбан, ние спасяваме своите синове, които са еманет (подарък) от Аллах. Затова трябва да отделяме повече време за възпитанието на нашите деца.
Какво трябва да прави един мюсюлманин на Курбан Байрям?
Подготовката започва дни преди празника с избирането на животното. Пратеникът ни Мухаммед повелява „Тези, които имат условия и не заколват курбан, нека да не идват при нас“. Това е един висок символ на религията, който трябва да се спазва, защото в едно знамение Аллах казва „Кланяйте се, правете намаз и правете курбан”. Хубаво и препоръчително е преди празника да се говее - тези, които имат условия го правят десет дни, а тези, които нямат – поне в деня преди Курбан Байрям.
На самият празник се става рано и се отива на сутрешната молитва, След тази молитва проповедникът изнася лекция, свързана със значението на Курбан Байрям ,за посещенията на по-възрастните хора, за посещенията на гробищата, изобщо какво трябва да се прави на този празник. След това се прави празничната молитва, а след това вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Защото пратеникът Мохамед е казал, че човек е създаден така, че да греши. А най-добрият грешник е този, който търси опрощение от Аллах. И разбира се, ако си сгрешил пред хората, е редно да търсиш прошка от тях.
След молитвата най-важното е в дома да се заколи жертвеното животно. Курбан може да се заколи в първите три дни на празника. Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. На Рамазан Байрям ние раздаваме на нашите комшии баклава, на Курбан байрям – парче месо. Християните на техните празници ни дават козунаци и сладки-така че ние взаимно се поздравяваме и това укрепва връзките между нас, хората в България. Ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради това по време на месеца Рамазан (мюсюлманските пости) богатите мюсюлмани даряват милостиня.
„Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комшийските отношения. Създателят на земното и небесното, на деня и нощта, на слънцето и луната, на явното и скритото изпитва човечеството с позитивното (богатство, здраве, успехи) и негативното (бедност, болести и проблеми) в живота, за да види дали хората, дарени с толкова блага, ще бъдат от смирените, благодарните и търпеливите. Пратеникът Мохамед през 622 г. се пресели от Мека в Медина. След преселението си той сподели благата вест „Аллах ни дари с два празника“ – Рамазан и Курбан Байрам. И двата празника са изпълнени с изпитание за вярващите мюсюлмани. В Рамазан Байрам – за да празнуваш, трябва да си говял един лунен месец, да си дал милостинята зекят, пет пъти молитви на ден да си правил. И тогава поздрав и подарък от Аллах – Байрам!… Курбанът ни показва, че животът наистина е преходен! Че след смъртта има отвъден живот и че с праведните ни дела може да бъдем от обитателите на рая“. Задоволството на Аллах и наградата от него е истинския Байрам за нас мюслюманите.
Пожелавам ви дълъг, здравословен живот изпълнен с ибадет и благодат. Нека всичките ви дни със Семейното ви щастие да бъдат празнични и байрамски.
С искрени пожелания,
Бейхан Мехмед,
Районен Мюфтия на Кърджали

Сутрешен    Намаз    5:40
Байрам   Намаз    7:06

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.