В навечерието на големият мюсюлмански празник Курбан Байрам Община Черноочене осигурява пакети с прясно месо на нуждаещи се от района.
По предварително изготвени списъци от кметовете и кметските наместници на населените места, месото от жертвените животни се раздава на семейства, които нямат възможност да принесат в курбан, както повелява традицията.
Освен Община Черноочене курбани за бедните дават и по-заможни чернооченци.
Ръководството на Община Черноочене спази и традицията и заколи жертвено животно – коч за големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.
Общинският курбан е даден преди началото на празника в т. нар. ден – Арифе.
На ритуала по пренасяне на жертвеното животно присъстваха Кметът на Община Черноочене Айдън Осман, Председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер, съветници, служители, кметове и кметски наместници на населени места и граждани.
По стар обичай в първият ден преди Курбан Байрам, т. нар. „Арефе“ жените месиха мекици и ги раздават на съседите си. Във всички села на общината малките деца обикалят от къща на къща и събират сладките.
По 29 годишна традиция най-дългата опашка за бонбони ще се образува в село Комунига.
Над 200 деца от селото и съседните населени места, и на наши изселници от Република Турция се събраха в празнично украсеният център на село Комунига, за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.
Курбан Байрам тази година започва във вторник с тържествени молитви в 07,10 часа в джамиите. Мъжете отиват на „Байрам намаз“, където имаминът обявява започването на празника.
Традицията повелява през тези дни мюсюлманите да даряват съседи и социално слаби.
Същия ден по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка.
По традиция в общинския център на Черноочене в първият ден на Курбан Байрам ще се организират празнични прояви.
Курбан Байрам продължава четири дни.
Исмет ИСМАИЛ
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/18 11:42

    На снимата които са , всички ли работят в общината, Ами че то в Истанбул също са толкова, значи сме ги настигнали

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/18 21:56

    С . Габрово се ползва за мезе тепечик при Сафет Местан

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/18 22:22

    ehe na toya da mu napilnite frizera da ima kvo da predlaga za meze sled praznisite

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.