Молебени за дъжд, здраве и берекет се проведоха край Бели вир и Соколите. На култовите места в Чернооченско се стекоха стотици местни мюсюлмани, гурбетчии и изселници.
Сред уважилите молебена в село Бели вир бяха областният председател ДПС-Кърджали Изет Шабан и кметът на община Черноочене Айдън Осман.
Кметът Айдън Осман поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите.
В мястото за молитва има стар гроб, според местно предание там е погребан влиятелен за времето си мюсюлманин.
Вярващи от района и гости от Турция се събраха на традиционна молитва и в местността „Асар кая“ в землището на Соколите.
Молитвите бяха отслужени от бившият главен мюфтия Фикри Сали и местните проповедници, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
Членовете на настоятелствата в двете населени места изразиха признателността си за оказаната помощ при подготовката на молитвата, отправяйки благодарствени слова към местно население и дарителите.
В близост до мястото за молебен в село Бели вир се намира и заблатеното езеро, единствено находище в Родопите на пиявици. Водоемът,  наречен „Сюлюк гьол”-„Езерото на  охлювите“, се обитава от медицински пиявици, с които и до днес се лекуват различни болести.
Ритуалът в Соколите се провежда под крепостта, в близост до съхранен вековен дъб и символичен гроб на влиятелен мюсюлмански водач.
В местността „Асар кая“, която местното население нарича още „Биюк тепе“ се намират останки от тракийска крепост и светилище.
На стотина метра под върха се намира природен феномен – голяма канара с формата на огромна гъба, върху която също има множество тракийски ниши с различна ориентировка. Скалата е с височина 8 метра и е наречена от местните жители „Биюк кая“ и „Кованлъ кая“.
Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми на хора, животни и птици. Мястото е изключително красиво с хубава панорамна гледка и много посещавано от туристи.
Исмет ИСМАИЛ

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.