Продължаване на усилията за по-голяма степен на прозрачност и отчетност на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) поради основната й роля при ускоряване на икономиката на ЕС и максимално увеличаване на ефективността на използването на финансовите ресурси.
Това е позицията на евродепутата Неджми Али, който бе докладчик от групата на Алианса на либералите и демократите по време на заседание на Комисията по бюджети на Европейския парламент в Брюксел. На него беше представено и дискутирано становище до Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) по Годишния доклад за финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка.
„Целта на Европейската инвестиционна банка е да допринесе за интеграцията в рамките на ЕС, икономическото и социалното сближаване и регионалното развитие чрез прилагането на специални инвестиционни инструменти. Каталитичният ефект от набирането на средства от ЕИБ е основен елемент при определяне на добавената стойност на ЕС и за гарантиране на водещата позиция на Европа по отношение на конкурентоспособността, иновациите и инфраструктурата”, посочи Неджми Али.
Той допълни, че от групата на АЛДЕ са съгласни с положителните заключения за дейностите на Банката, свързани с Формулярите за оценка на инвестиционните проекти, постигането на 25% цел за финансиране на климатичните мерки, както и създаването на инициативата Интелигентно финансиране за интелигентни сгради и инвестициите в социални жилища.
По повод искането за по-голяма прозрачност, Неджми Али допълни: „В тази връзка е необходимо ЕИБ систематично да обръща внимание на средносрочните и дългосрочните ефекти при определянето на инвестиционните действия и решенията за тяхното финансиране. Това в крайна сметка следва да подобри корпоративното управление“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.