Улици, осветление, кучета, задължения към сметосъбиращата фирма и един… преизпълнен Бюджет за миналата година.
Така премина дебатът в Общинския съвет в Кърджали при гласуването на изпълнението през 2017-та година на най-важната финансова рамка на Общината.
Приходната част на бюджета в размер на 58,4 млн. лева е била изпълнена на 102% отчете кметът Хасан Азис. 120,7 на сто е изпълнението на общите приходи от имуществени данъци в общината. Просрочените задължения пък са в размер на малко над 15 млн.лв.
„Успяхте отново да ни изненадате, надскочихте себе си”, коментира Огнян Иванов от ГЕРБ отчета на кмета. „Защо обаче при това чудесно преизпълнение на бюджета не бяха събрани кметовете на населени места без водоснабдяване и не се направи опит да им бъдат решени проблемите? Защо не се решават проблеми с 10-годишна давност в града? Хората ги е страх да излязат след здрач по тъмните улици, страх ги е от кучета. Спрямо тях се осъществява терор”, посочи Иванов.
„Отново говорим за същите проблеми - разбити улици, липса на осветление и бездомни кучета. Изпълнението на бюджета звучи много добре, но ако средствата бяха разходвани по подходящ начин сега нямаше да говорим отново за тези проблеми”, коментира общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев. Той отново насочи вниманието към разходите за администрацията.
„В Общината има 300 служители, чиято издръжка на година е близо 6 млн. лева. Колкото е събраната сума от местни данъци. При заложени 35 000 лева за представителни разходи, са похарчени 179 354 лева - пет пъти повече. Пред кого сме се представяли толкова не става ясно. След продажба на имоти са влезли в хазната 5 млн. лева, които са отишли за покриване на дълговете към сметосъбиращата фирма. Въпреки, че на 100% гражданите плащат такса „Смет”. Все още не е платено за услугата през 2016, 2017 и 2018 година. Това означава, че отново Общината дължи 10 млн.лева на фирмата по сметосъбиране и сметоизвозване. Както и да гласуваме за отчета-нищо няма да се промени, тези пари вече са изхарчени”, допълни Милев.
В защита на отчета застанаха зам.-председателят на Общинския съвет Кадир Мустафов, председателят на областното ръководство на ДПС Байрам Байрам, съветникът Ерол Мюмюн. Общината е погасила 6 млн. задължения, има силна социална политика и не е спряла да изпълнява функциите си, въпреки,че от 10 години не е повишавала данъци и такси, отбелязаха те. Байрам Байрам обвини управляващите в икономически геноцид спрямо община Кърджали, заради това,че не подпомага нейни проекти.
Кметът Хасан Азис подчерта, че през последните три години заради дела в Административния съд, инициирани от областни управители на ГЕРБ общината е загубила 6 млн. лева, които са могли да се разходват за инфраструктура. Той каза, че в случая има политическо говорене и експертна оценка. Сметната палата е приела отчета без възражения и той е законен на 100 %,което е експертната оценка.
Главният финансист на общината Валентин Иванов,който посочи,че бюджетът е изпълнен на 102%. При общественото му обсъждане също не е имало забележки.
Изпълнението на Бюджета бе прието с 24 гласа „За”. 14 бяха против, а двама се въздържаха.

24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/9/18 06:23

    На този Дюран Дюран кой му дава думата.той не може да говори,те думата му дават-неграмотник!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/9/18 08:20

    Анааааааааа, нашто Аамет Мустува няма там галиба байав!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/9/18 21:08

    Докато тези "управляващи" в общината не разберат ,че трябва да работят за хората всичко ще си продължава по старому.Мили хора и на следващите избори гласувайте отново за тях. да

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/9/18 09:14

    kvo kazal kmeta che Chanev bil vinoven che iskal da napulni o.biudjet s uvelichenie na danaci bah tozi kmet bah kak misli za grada . .. oh zabravih tova grada be ne selo Most

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.