Новият председател на Административен съд (АС) - Кърджали е Ангел Момчилов, досега ръководител на Районния съд в града. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) абсолютно единодушно, съобщава „Правен свят“.
Както вече 24rodopi.com писа, това е третата процедура. ВСС не успя да избере шеф на АС в Кърджали през април 2017-та и на 12 септември 2017-та и за днес от 10 часа бе насрочено ново заседание за избор на административен ръководител. Ще припомним, че в предишното заседание дори гръмна скандал за преписана концепция.
Председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков категорично се обединиха около тезата, че съдия Момчилов ще се справи по-успешно с ръководството на съда от опонента си.
Според Панов представянето на Ангел Момчилов му се е сторило по-плътно и обосновано, въпреки че нито той, нито другият кандидат – Иван Йорданов от Районния съд в Крумовград – правораздават в съда, за чийто ръководител кандидатстват. Председателят на ВКС обяви, че, според него, това неминуемо ще доведе до нови кадрови въпроси за решаване, но избор трябва да се състои, тъй като от повече от година този съд няма титуляр, а настоящата процедура за избор на председател на съда е трета поред. Председателят на ВАС Георги Чолаков го подкрепи и обяви, че, макар и в хипотезата на изключение, изборът трябва да се състои. И според него съдия Ангел Момчилов е по-добре запознат с проблемите на Административен съд – Кърджали и има по-ясна визия за решаването им.
„Поставил съм си 10 основни цели, които, ако стана административен ръководител, ще следвам“, започна изложението си пред съдебните кадровици Момчилов и отчете, че Административният съд в Кърджали има отлична материална база, която ще се старае да запази във вида, в който е, като според него са необходими само козметични промени. „Не е налице нужната кадрова обезпеченост. Там следва да съществуват 4 магистратски щата, от които 1 за административен ръководител и 3 за редови магистрати“, допълни той.
Според него обаче е нужна проверка до каква степен ранговете и комплексните оценки на настоящите магистрати там отговарят на правораздавателната им дейност. Той се ангажира с постигането на баланс между качеството и бързината на правораздаването в съда, за чийто ръководител кандидатства. Според него това би могло да се постигне с ежемесечен отчет на броя на върнатите дела и резултата от инстанционния контрол. Предвижда също така регулярни срещи с административните ръководители на четирите най-близки административни съдилища. „Считам, че трябва да се синхронизира практиката на четирите съдилища с Административен съд – Кърджали, с цел минимализиране на противоречивата съдебна практика“, обяви Момчилов.
„Ако бъда избран за административен ръководител, ще извърша цялостен анализ на съществуващата система за финансов контрол в Административен съд- Кърджали. Ще въведа практиката за ежемесечен доклад за изразходваните средства“, ангажира се кандидатът.
Съдия Момчилов постави акцент и на комуникацията на съда с медиите за преодоляване на негативната обществена нагласа към работата на съда, както и въвеждане на механизъм за обратна връзка.
Председателят на ВАС Георги Чолаков го попита как вижда участието си в правораздавателната дейност на Административен съд–Кърджали, тъй като там явно има кадрови недостиг.
Кандидатът отговори, че смята да правораздава в съда при 100% натовареност при разглеждане на делата. „Ще предложа на колегите, ако бъда избран, да правораздавам при това с разпределение от 100% при новообразуваните дела“, отговори съдия Момчилов.
„Моето преместване в Административен съд-Кърджали ще обогати както мен, така и колегите. Практиките, които ще пренеса като ръководител на Районен съд – Кърджали в Административния съд ще допринесат за добрата комуникация“, обяви Момчилов.
Вторият кандидат – Иван Йорданов – който не получи подкрепата на нито един от съдебните кадровици, заяви, че личната му мотивация да се яви в този конкурс се базира на почти 20-годишния му съдийски и управленски опит.
„Административният ръководител трябва да е диалогичен, да предотвратява конфликтите, но да умее и да респектира“, заяви пред кадровиците Йорданов. Според него също трябва да се оптимизира щатната численост в съда, заради високата натовареност на магистратите. По думите му, броят на съдебните служители е адекватен на натовареността. „Служителите са взаимно заменяеми“, смята кандидатът.
Ако бъде избран за председател на съда, съдия Йорданов е предвидил и изготвяне на стандарти за подобряване на правораздавателната дейност, базирана на най-добрите практики. „За да останат на нужното ниво колегите и съдебните служители, те трябва да са запознати с актуалните законодателни промени“, смята още кандидатът.
Той също постави акцент на комуникацията на съда с гражданите и медиите. „Необходимо е да се изгради медийна стратегия на съда, съобразена с целите, предвидени в Комуникационната стратегия на ВСС“, заяви съдия Йорданов.
Цветинка Пашкунова го попита какво точно ще съдържа плануваната от него стратегия. „Да се осигури максимална осведоменост на гражданите, с оглед позитивния образ на съда и съдебната система като цяло. Изготвил съм проект на такава, но предстои да бъде обсъден с колегите в Административен съд – Кърджали и да се представи на Общо събрание, и да се гласува“, отговори съдия Йорданов.
Без нито едно становище, което да се различава от това на председателите на двете върховни съдилища – Лозан Панов и Георги Чолаков – кадровиците назначиха Ангел Момчилов за председател на Административен съд – Кърджали.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.