Внасянето на пестициди от България в Гърция създава огромни проблеми на местните земеделци, пишат медиите в Северна Гърция.
Както вече 24rodopi.com писа, заради нелегален внос на пестициди от районите на Кърджали, Хасково, Стара Загора и Смолян вече има глобени земеделци в Северна Гърция. Веществата за борба с вредителите, които са прекарвани през граничните пунктове „Маказа“ и „Златоград“, попадат в забранителен списък на Европейския съюз.
60-годишният Музаффер А. от село Арсакио, община Мароня, е бил принуден да плати глоба в размер на 1000 евро за 900 грама пестициди, които купил в България.
Препаратът срещу вредители по растенията дори не бил за него. Научавайки, че ще пътува за Кърджали, негов приятел го помолил да купи пестицида.
Музаффер, който е пенсионер, след като преминал българо-гръцката граница през „Маказа“, бил спрян от екипа на гръцката икономическа полиция. След извършена проверка е било установено, че пестицидът не е между позволените в Гърция. Наложена му била глоба в размер на 1000 евро.
Незнанието се наказва, казва Музаффер. „Ние не търгуваме с тези пестициди. Разбирам ако бях внесъл нелегално, нека бъда наказан. Просто не можах да откажа на приятел. Не знаех, че е забранено. Дори не съм селскостопански производител, пенсионер съм, имам-нямам десетина декара земя. Оставете ме мен, с мен беше и една гъркиня от Родити. Купила е за 10-15 евро 100 гр пестициди за розите си и тя получи глоба от 1000 евро. И тя не знаеше, че е забранено“, добавя той.
Глобеният жител на Арсакио е потърсил народния представител Айхан Караюсуф, но не успял да се върже с него. Споделил за проблема пред Мустафа Мустафа от екипа на депутата.
„Този закон е бил приет преди 5 години. Но нашите хора не знаят за това. Тези неща трябва да бъдат разказани, да бъдат пояснени по радиото. А и кои пестициди са забранени за внос? Да публикуват списък със забранените, за да не бъде глобяван напразно народът. За пакет пестициди от 10-15 евро получаваш глоба от 1000 евро. А тези глоби стигали и до 30 000 евро. Тази глоба трябвало и да се изплати наведнъж. Това е административно наказание. Но никой не пита дали имам пари или не. Аз съм пенсиониран от корабоплаването. Болен съм от астма. Ако изплатя наведнъж 1000 евро глоба, какво ще ям следващият месец, с какво ще се препитавам? Това казах и на народния представител, да го кажат и на министъра”, твърди пенсионерът. Той отбелязва, че неосведомеността му ще му струва 1000 евро и допълва: „Направете новина от това, предупредете хората, да знаят. Да не купуват от България селскостопански пестициди, все едно купуват праз или зеле. Гърция не прощава това, глобява. Съжалих себе си, но и съжалявам и хората. Да не бъдат глобени напразно. Аз изгорях, да не изгорят и те”.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/18 15:18

    Горкият беден гръцки пенсионер !!! А какво да кажат българските пенсионери? Колко ли от тях са пътували до Гърция И Музаффер е станал византиец!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/10/18 16:30

    Като са забранени в Европейският съюз, защо се продават в България?
    Значи нас ни тровят законно с пестициди!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.