Жени, пострадали от домашно насилие, масово оттеглят делата от съда. 18 подобни казуса са влезли в залите на Темида в Смолян през м.г., 6 са от началото на тази година в Районния съд в областния град, съобщават колегите от всекидневника "Родопи Смолян". В повечето случаи обаче делата биват прекратявани поради оттегляне на иска от страна на подателите, посочва председателят на РС-Смолян Петър Маргаритов.
Отказването от показанията от страна на жертвите пък най-вероятно е породено от страх и принуда от насилника.
Анализът показва, че една част от хората имат страх от насилника и не прибягват до съдебна процедура. Други пък не са запознати с правата им по Закона за домашно насилие. Трети изпитват срам от ситуацията.
„Над 95% от потърсилите помощ са малтретирани жени-съпруги или майки. Често родители са потърпевши от агресивни действия на своите деца, които са били под влияние на алкохол или наркотици, както и поради психически отклонения”, коментират от клуба на жените „Родопчанка” в Смолян. Неправителствената организация предприема редица инициативи в борбата за правата на жените, а особен акцент в кампаниите им е именно даване на гласност за наболелия проблем като домашното насилие.
„Ние работим съвместно с Българския фонд на жените и предстоят много важни срещи, които се надяваме да имат резултат. Насочили сме се главно към превенция на насилието, което е много важна дейност, както недискриминация и защита на правата. Работим предимно с млади хора”, посочиха за „Родопи Смолян” от клуб „Родопчанка”.
Съдът и Законът имат достатъчно механизми, за да защитят жертвите на насилие, но пък има и пропуски в европейското право за защита на човешките права. Например, по заведено дело за насилие над жена, тя го спечели и като резултат получава парично обезщетение. Тя обаче не може да предяви повторно иск при продължаващ тормоз от мъжа. В Закона има текст, че не може да бъде налагано наказание два пъти за едно и също деяние.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/11/18 22:35

    Kato ne moje da bade nalagano nakazanie dva pati za edno i sa6to deqnie 6te ima nasile pove4e pati nad edno i sa6to lice.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.