„Пристигналият в Турция в багажник на автомобил щангист обучава шампиони по вдигане на тежести в Анталия“, пишат турските медии за 39-годишния Екрем Джелил, възпитаник на кърджалийската школа по щанги.
Екрем Джелил, който пристига в Турция нелегално в багажник на кола преди 20 години от България, за да облече националната фланелка на Турция по вдигане на тежести и който стана европейски и световен шампион по вдигане на тежести, днес е от най-обичаните треньори в страната, отбелязват още местните медии.
Екрем е от село Чифлик, 7-мото дете на бедно семейство. Открит е за щангите от треньора Валентин Гемеджиев. „В онези години имаше проблеми с осигуряването на финанси за този спорт в Кърджали. Помня, че две-три фирми специално подпомагаха талантливото момче. Всички казваха, че Екрем ще постигне отлични резултати като Наим или Халил Мутлу“, разказва пред 24rodopi.com един от тогавашните спонсори.
Екрем влиза за първи път в тренировъчната зала на 7-годишна възраст. Постига успехи тук, но европейски и световен шампион става с екипа на Турция. Заминава за южната съседка като юноша. Тогавашният шеф на турската федерация по щанги Кенан Нухут казва, че е открил „втория Наим“.
„По онова време на децата не се издаваха визи от турското консулство в Пловдив, защото не се връщаха обратно в България. Родителите ползваха услугите на каналджии. Така се е стигнало до преминаване на границата в багажник. Едва след 4 години Екрем пак дойде в Кърджали, за да види близките си“, споделя още източникът ни.
Две години Екрем живее и тренира в Анкара. Печели световното първенство, в кат. 68 кг, през 2000 година. Европейски шампион е през 2001 и 2004 години, първи в категорията си Средиземноморските игри през 2005-та.
Екрем Джелил, който е делил подиума в националния отбор с легендарния Наим Сюлеймануоглу и Халил Мутлу, се разделя с активния спорт преди 7 години и започва работа като треньор в Анталия.
„Джелил, който работи в Областната дирекция по младежта и спорта в Анталия, е посветил живота си на обучението на таланти. Той е накарал деца със специални образователни потребности да обикнат щангите. Подготвил е шампиони от младежи, които поради бедност са работели след училище в автосервизи или железарии“, пишат турските медии.
Джелил, който подготвя 6-ма спортисти с физически увреждания за световното първенство в спортната зала за вдигане на тежести, споделя: „Започнах треньорска дейност, след дълги години състезания и постигнати върхове с фланелката на Турция. Сега обучавам млади спортисти. Треньор съм на спортисти с увреждания. Не искам хората с увреждания да остават в плен на четирите стени в домовете си. Целта ми е да осигуря на хората с увреждания успехи в спорта. Целта ни е да спечелим медали и да участваме в Олимпийските игри. Постигнах големи успехи във вдигането на тежести с националната фланелка. Техният успех също ще ме направи горд”, казва Екрем Джелил.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.