На 7 ноември в Европейския парламент в Брюксел бе проведена конференцията „Гьобекли тепе - Земята където културите се срещат”, организирана от брюкселския офис за връзка на Турските научно-изследователски и бизнес организации TuR&Bo и от Постоянното представителство на Турция към ЕС.
Конференцията беше открита с изказвания на Зеки Левент Гюмрюкчю, посланик на Република Турция в Брюксел, евродепутатите Исмаил Ертуг от Групата на социалистите и демократи, председател на Форума ЕП - Турция и Неджми Али, член на Групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ).
В изказването си Неджми Али направи кратка историческа справка за новооткритото историческо селище от неолитната епоха Гьобекли тепе - едно от най-старите археологически местонахождения с един от първите храмове в човешката история, което се намира в югоизточната Турска провинция Шанлъурфа. Това място представлява изключително културно наследство за всички цивилизации със своята уникалност и най-старите познати архитектурни творби. То бе добавено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 1 юли 2018 год.
Българският евродепутат се спря на сериозните аргументи в подкрепа на факта, че Гьобекли тепе е най-важното археологическо откритие на 21 век. Преди всичко, поселението е датирано отпреди 12 хиляди години. С други думи, то е с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство. Предхожда досега известния период на преход на нашите предци към уседнал начин на живот. В разрез с широкоразпространеното мнение, това откритие доказва и съществуването на религиозни практики от преди създаването на първите досега известни селища.
Откритията на археолозите край Гьобекли тепе доказват съществуването на религиозна прослойка от населението - разделението на населението в социални групи е съществувало далеч преди предполаганите досега дати. Освен това се оказва, че първите земеделски дейности в зората на човешката цивилизация вероятно са извършвани в този регион. Цялата новооткрита информация допринася към общите познания за зората на човечеството.
Както подчерта Неджми Али, „Това откритие променя човешката история“. След разкриването на архитектурните структури, Гьобекли тепе привлича вниманието на целия свят, написани са много статии и са създадени документални филми. Английският национален телевизионен канал BBC наскоро излъчи документален филм, което беше последвано и от Нешънъл Джиографик. Вестник „Гардиън“ и няколко други уважавани издания направиха серия от публикации.
Същевременно, археолозите все още работят по Гьобекли тепе и обсъждат неговото значение. Това, което се знае със сигурност, е, че мястото е най-значимото от цял набор от неочаквани открития, които преобърнаха по-ранните разбирания за човешкото минало. Само до преди 20 години повечето изследователи смятаха, че знаят мястото, времето и приблизителните събития, случили се през Неолитната революция - критичният преход, чийто резултат полага началото на земеделието, което превръща Хомо сапиенс от разпръснати групи ловци в уседнали заселници, които се занимават с производството на хранителни продукти. Следващата стъпка на човечеството е към технологично усъвършенствани  общества с импозантни храмове и замъци, където крале и свещеници управляват поданиците и описват в книги постиженията от техния труд. Но в последните години, множество нови открития, сред които най-значимо е Гьобекли тепе, накараха археолозите да започнат да преосмислят времевия период, който поставя началото на тази история.
Първоначално Неолитната революция е била разглеждана като еднократно събитие - внезапен изблик на човешкия гений, който се е случил на едно-единствено място - в Месопотамия, между реките Тигър и Ефрат в днешен южен Ирак, след което се  разпростира към Индия, Европа и други части на планетата. Повечето археолози смятат, че това внезапно процъфтяване на цивилизацията се е дължало предимно на климатични изменения - постепенното затопляне след Ледниковия период, което е позволило на хората да отглеждат растения и да развъждат животни в изобилие. Новите проучвания обаче показват, че „революцията“ всъщност е била извършена от множество хора в огромна географска област и в продължение на хиляди години. Това значи, че тези кардинални изменения може би не са били задвижени от природата, а от нещо много по-различно.
От всички аспекти на революцията, този в земеделието е най-важен. В продължение на хиляди години, нашите предци с каменни сечива са обикаляли в природата, събирайки диви растения. Въпреки че тези хора може би са се опитвали да запазят растенията, те все пак са били диво растящи. Истинското култивиране на земеделски продукти е стартирало едва когато хората са започнали да засаждат нови площи със зърнени култури и това е породило нуждата от засилена грижа за тях.
Неджми Али приключи краткия преглед на тази толкова интересна  изследователска област и историческа ера с думите: „Разбирането на това огромно културно наследство от всички нас трябва да повлияе на нашето мислене за връзката между древните култури и съвременните  общочовешки ценности“.
Българският евродепутат се обърна и директно към организаторите, с насоченост към тяхната дейност и в контекста на неговата работа като член на Комисията по бюджети на Европейския парламент: „Брюкселският офис за връзка на Турските научно-изследователски и бизнес организации TuR&Bo следи последните развития в областта на европейските научни изследвания и предоставя съвети на своите основатели, с акцент върху разработването на стратегически анализ на участието на Турция в съответните програми на ЕС - Хоризонт 2020 и COSME (Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия). Имайки предвид, че ролята на тези програми в подкрепа на културното наследство на човешката цивилизация е изключителна, при подготовката на Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период (2021-2027) ние, европейските депутати, се опитваме да увеличим финансовите ресурси и за двете програми. Резолюциите на Европейския парламент настояват финансирането за новата програма Хоризонт Европа да достигне 120 милиарда евро, което е значително увеличение в сравнение с настоящия програмен период, както и удвояването на ресурсите по програмата COSME.“
Неджми Али завърши с думите, че „в контекста на всичко казано дотук бихме могли да заключим, че интересната история на това откритие - Гьобекли тепе - все още крие много изненади и може би е необходимо да преосмислим корените на нашия произход. Всички ние ще наблюдаваме резултатите от бъдещите проучвания, които подкрепяме от все сърце както в качеството ни на представители на Европейския парламент, така и в качеството ни на европейци и човешки същества“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.